Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

40 år efter fotbollskriget - politiskt turbulent Honduras hoppas på VM

Landslag

Politisk stabilitet och en VM-plats i fotboll står högst upp på honduranernas önskelista. 40 år efter "fotbollskriget" är idrotten fortfarande så viktig att en framgång i kvalet skulle höja humöret på en sorgsen nation.

När Julio "Rambo" de Leon vackert satte 1-0 i krysset i mötet med USA var dödläget i de politiska förhandlingarna mellan defactoregeringen och den avsatte presidenten Manuel Zelaya som bortblåst i folks medvetande.

Tidningen La Prensa beskriver hur hela staden San Pedro Sula, där matchen spelades sent i lördags kväll, andades fotboll. Förhoppningen är att Honduras landslag ska kunna ge en annan bild av nationen än den som förmedlats de senaste månaderna.
USA i skottlinjen

Just när nätet rasslade efter frisparksspecialisten "Rambos" konstverk var Honduras mycket nära en VM-plats. Att USA dessutom stod för motståndet gjorde stunden ännu mera glädjefylld. Stormakten har lyckats hamna på bägge sidor i konflikten efter statskuppen 28 juni.

Annons

Den styrande regeringen tycker inte att USA ska lägga sig i över huvud taget medan Zelayas anhängare anser att Washington medvetet agerar lamt för att undvika att den förre presidenten återfår makten.

Honduranernas fotbollsglädje blev kortvarig på lördagskvällen - USA kom snabbt tillbaka i den viktiga kvalmatchen och segrade med 3-2. Besvikelsen på de fullsatta läktarna förstärktes av att hemmalaget missade en straff i slutskedet av landskampen.

Det var över huvud taget en tung helg i Honduras. Sent i lördags kväll bestämde sig förhandlarna i konflikten för att ta en paus i diskussionerna till på tisdag. Dessutom publicerade regeringen ett dekret som ger den rätt att dra in licenser för etermedier som utgör ett hot mot "nationell säkerhet" eller sprider "hat".

Med tanke på att en deadline för samtalen är satt till på torsdag hamnar förhandlingarna nu i tidsnöd. Zelaya kräver att han ska få tillbaka sin presidentpost den 15 oktober för att valen i slutet på november ska kunna godkännas av omvärlden. Detta har sittande presidenten Roberto Micheletti avfärdat.

Annons

Dagen före deadline spelar Honduras ödesmatch i kvalet. El Salvador, som var den andra parten i fotbollskriget 1969, står för motståndet. För 40 år sedan var det El Salvador som tog sig till VM när länderna kvalspelade mitt under brinnande konflikt. Den här gången är salvadoranerna redan utslagna, men Honduras har fortfarande ganska goda chanser att få spela VM i Sydafrika nästa år.

TT

Publicerad 2009-10-11 kl 18:31
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto