Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ajax söker samarbetsklubbar – allsvenskan aktuellt

Andra ligor och cuper

Ajax söker skandinaviska samarbetsklubbar. Syftet är att skola utländska talanger efter klassisk holländsk modell.
– Vi vill ha något mer än vanlig scoutning, berättar talespersonen Miel Brinkhuis.

Amsterdam-laget bedriver liknande projekt ihop med Kinas fotbollförbund och en delägd förening i Sydafrika. Där undervisas tränarna av Ajax ungdomscoacher, och man växlar erfarenheter kring talangutveckling. På så vis lär sig spelarna hur Ajax jobbar – och sannolikheten att de senare värvas ökar.

Samtidigt blir sydafrikanerna och kineserna bättre på att förädla egna produkter.

"Nu tittar vi i Brasilien, Belgien och Skandinavien efter ett lag som vill jobba med oss. Både när det gäller scoutning och att bättra på juniorverksamheten", skriver Miel Brinkhuis i ett mejl till fotbollskanalen.

Initiativtagare till idén är klubbdirektören Rik van den Boog och inget beslut har fattats i frågan. Men John Steen Olsen, Norden-scout, väntas få en nyckelroll om planerna blir verklighet. Till vardags granskar han särskilt Sverige och Danmarks lovande tonåringar. Det var han som ”upptäckte” Zlatan Ibrahimovic en gång i tiden.

Annons

Än så länge har Steen Olsen knapphändig information om den nya satsningen.

- En chef på mellannivå berättade för mig att den här tanken kommit på tal. Men jag vet inte vad som är bestämt i Ajax ledning. På torsdag har vi ett möte i Holland där jag får reda på mer, säger han till fotbollskanalen.se.

Att Ajax väljer Skandinavien för ett partnerskap ter sig ganska logiskt. De har ofta värvat från allsvenskan och SAS-ligan. För tillfället återfinns Rasmus Lindgren, Dennis Rommedahl och Kennedy Bakircioglu i a-truppen. Bland tidigare namn märks – bland andra – Zlatan Ibrahimovic och Markus Rosenberg.

- Vår erfarenhet av skandinaviska spelare är väldigt god. De kommer från en kultur som är lik den holländska och anpassar sig snabbt. Språket brukar gå lätt att lära sig, säger John Steen Olsen.

I Sverige för Malmö FF kontinuerliga samtal med Ajax, på grund av flera spelaraffärer under 2000-talet. Sportchefen Hasse Borg har inte fått någon förfrågan om ett samarbete - men kan ligga bra till när konceptet sjösätts.

Annons

- Det här var nytt för mig. Men vårt utbyte sträcker sig långt tillbaka. I första hand när det gäller övergångar. Sedan har de ringt ibland och hört sig för vad vi tycker om olika spelare. John Steen Olsen känner vi väl sedan tidigare, säger Hasse Borg.

Han betonar att det är svårt att ta ställning till ett samarbete, innan man vet exakt vad det skulle gå ut på.

- Hittills är det ju så att många svenskar åker över till Holland och testar. Men än så länge har inte det omvända hänt, att vi lånar någon därifrån, säger Borg.

Publicerad 2010-01-12 kl 10:37
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto