PROFFSKOLLEN: Flera svenska målskyttar i Europa

Proffskollen

Zlatan Ibrahimovic gjorde slut på måltorkan när han gjorde Barcelonas enda mål i förlustmatchen mot Atletico Madrid. I Holland fortsätter Ola Toivonen att ösa in mål. I England blev en svensk bestulen på ett mål och i Tyskland hittade äntligen Marcus Berg rätt igen. Här är veckans proffskoll.

DANMARKUppehåll i den danska ligan fram till 7 mars.

Max von Schlebrügge, Bröndby, 18/2

Jon Jönsson, Bröndby, 4/1
Uppehåll i den danska ligan fram till 7 mars.

Björn Runström, Odense, 2/0

HOLLANDFick sitta kvar på avbytarbänken i bortamatchen mot Heerenveen (seger 2-0).

Kennedy Bakircioglü, Ajax, 8/2

Rasmus Lindgren, Ajax, 6/1
Spelade från start mot Heerenveen men utgick redan i paus på grund av skadekänning i ena knäet. Han missar lagets match i Europa League och riskerar att bli borta en tid.

Rasmus Elm, AZ Alkmaar 15/3
Elm spelade från start när AZ Alkmaar vann med 2-0 hemma mot Roda. Elm var den som fastställde slutresultatet med en snygg frispark från 25 meters håll med bara sex minuter kvar att spela. 1-0 gjordes för övrigt av Rodas tidigare AIK-mittfältare Pa Modou Kah, som var olycklig och slog bollen i eget mål när han skulle göra en undanrensning.

Pontus Wernbloom, AZ Alkmaar, 12/0
Spel från start mot Roda och fick vara kvar på planen matchen ut. Väntar fortfarande på sitt första mål för säsongen för Alkmaar.

Andreas Granqvist, Groningen, 22/5
Tillsammans med Fredrik Stenman hjälpte Granqvist till att sänka RKC Waalwijk på hemmaplan med 2-1. Granqvist gjorde 2-0 till Groningen på en mycket säker slagen straff. Walwiijks målvakt Ohad Levita gick åt rätt håll men nådde ändå inte bollen.

Fredrik Stenman, Groningen, 21/1
Säsongens första mål för Stenman när han snyggt nickade in en hörna vid närmsta stolpen, slagen av dansken Thomas Enevoldsen i den 44:e minuten.

Petter Andersson, Groningen, 0/0
Alltjämt på Groningens skadelista.

Viktor Elm, Heerenveen, 18/4
Återigen spel från start för Elm när Heerenveen mötte Ajax (förlust 0-2). Byttes dock ut i den 68:e minuten, då han hade svårt att övertyga.

Philip Haglund, Heerenveen 3/0
Fortsatt stabilt spel av Haglund som på nytt fick chansen från start mot Ajax. Spelade samtliga 90 minuter och verkar på kort tid ha spelat till sig en ordinarie plats.

Erton Fejzullahu, NEC Nijmegen, 19/2
Spelade från start och under samtliga 90 minuter i en mycket målrik match mot NAC Breda (seger 4-2) på fredagskvällen.

Andreas Isaksson, PSV Eindhoven, 23/0
Höll sin 14:e nolla för säsongen när PSV vann med 1-0 borta mot Heracles. Gjorde två fantastiska räddningar i den första halvleken. Den första vid 18:e minuten och den andra i den 27:e minuten.

Ola Toivonen, PSV Eindhoven, 22/13
Toivonen är utan tvekan Sveriges hetaste anfallare just nu. I helgen gjorde han mål för tredje matchen i följd när han gjorde matchens enda mål när PSV vann med 1-0 mot Heracles. Han nickade in en hörna i den 58:e minuten och förde upp PSV Eindhoven i tre poängs ledning i Eredivisie.

Lasse Nilsson, Vitesse, 20/6
Spel i 90 minuter för Nilsson i hemmamatchen mot Twente som Vitesse förlorade med 1-2. Nilsson utmärkte sig inte nämnvärt.

Emra Tahirovic, MVV Maastricht 1/0
Kvar på avbytarbänken matchen igenom i måndags mot den Bosch (2-2). Även mot Omniworld (1-1) i helgen blev han kvar på avbytarbänken matchen igenom.

TYSKLAND

Marcus Berg, Hamburg, 21/4
Spelade från start borta mot Stuttgart (3-1) och inledde målskyttet i den 23:e minuten när han snappade upp en långboll från Guy Demel och distinkt satte bollen bakom Jens Lehmann. Berg fick spela hela matchen och se Ruud van Nistelrooy bli inbytt med 25 minuter kvar. 12 minuter senare hade holländaren avgjort matchen till Hamburgs fördel med två raka mål. Berg fick fina betyget 2,5/6 av kicker.de (omvänd betygsskala).

Rasmus Bengtsson, Hertha Berlin, 4/0

Inget inhopp för Bengtsson när Hertha spelade 1-1 mot Mainz på hemmaplan.

Markus Rosenberg, Werder Bremen, 14/1
Werder Bremen vann med hela 5-1 borta mot Hannover 96 men fick inte hoppa in trots att Bremen gjorde tre byten.

Per Nilsson, Hoffenheim, 6/0
Inget inhopp för sitt Hoffenheim när laget föll med 1-2 borta mot Bochum.

Matias Concha, Bochum, 15/0
Fanns med under matchens samtliga 90 minuter när Bochum besegrade Hoffenheim med 2-1 på hemmaplan. Tilldelades fina betyget 2,5/6 av kicker.de.

Andreas Johansson, Bochum, 9/0
Utanför matchtruppen när Bochum mötte Bayer Leverkusen.

Andreas Dahlén, Hansa Rostock 2/0
Spelade från start och i hela matchen mot TuS Koblenz (0-0) 4/6 blev betyget hos kicker.de.

ENGLAND

Martin Olsson, Blackburn, 9/0
Blev bestulen på det mål han gjorde mot Hull i förra veckan. Först blev han krediterad för det men sedan ändrades det till självmål av Hulls målvakt Boaz Myhill. Olsson gjorde dock en stark insats och fick klart bäst betyg av alla spelare på planen av Skysports – 8/10. "Bra första halvlek" blev omdömet av Skysports.

Johan Elmander, Bolton, 14/2
Bolton föll med 0-2 mot Manchester City i ligan i mitten av förra veckan. Elmander spelade från start och i 90 minuter. Svensken tilldelades betyget 6/10 av Skysports. ”Flitig” tyckte Skysports att han var.

Sebastian Larsson, Birmingham, 19/4
Satt i onsdags hela matchen mot West Ham (förlust 0-2) på bänken utan att få hoppa in.

David Elm, Fulham 5/1
I tisdags spelade Elm från start när Fulham vann med klara 3-0 mot Burnley. Elm gjorde också sitt första mål, när han med en gammal hederlig strumprullare skickade in en målvaktsretur till 2-0. Fick höga betyget 8/10 av Skysports.

Fredrik Stoor, Fulham, 0/0 (11/0 för Derby)
Ingen bänkplats mot Burnley.

Astrit Ajdarevic, Leicester, 0/0
Platsar ännu så länge inte hos Leicester.

Ole Söderberg, Newcastle, 0/0
Ännu utanför A-truppen.

Jonas Olsson, West Bromwich, 28/4
Tillbaka i startelvan när West Bromwich i förra veckan besegrade Scunthorpe med 2-0. Spelade matchens samtliga 90 minuter.

Oscar Jansson, Tottenham 0/0 (4/0 för Exeter)
Har ännu inte hittat någon ny klubb att spela för, utan hoppas alltjämt på en ny utlåning.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon, 18/3
Än en gång blev Källström tidigt utbytt efter att ha börjat matchen för sitt Lyon. Mot Lens (seger 1-0) byttes han ut redan i den 57:e minuten. 5/10 i betyg av L’Equipe.

Petter Hansson, Rennes, 19/0
Fanns med på planen under samtliga 90 minuter när Rennes förlorade med 0-1 mot Auxerre. 6/10 fick han i betyg av L’Equipe.

ITALIEN

Albin Ekdal, Siena, 17/1
Var tillbaka i startelvan när Siena vann mot Chievo borta med 1-0. Datasport.it gav svensken 7/10 i betyg och ansåg att det var förvånande av tränaren Malesani att sätta in Ekdal från start men det var ett val som han inte hade anledning att ångra.

Andreas Landgren, Udinese, 0/0
Ingen Landgren med i matchtruppen när Udinese föll med 2-3 borta mot Milan på fredagskvällen.

Sebastian Carlsén, Inter 0/0
Utanför matchtruppen mot Napoli (0-0).

Elmin Kurbegovic, Novara 3/0
Utanför Novaras matchtrupp.

SPANIEN

Zlatan Ibrahimovic, Barcelona, 18/12
Äntligen tillbaka i målprotokollet för Barcelona när han gjorde lagets reduceringsmål mot Atletico Madrid (förlust 1-2). Förlusten var lagets första den här säsongen för Barcelona. Goal.com var dock inte speciellt imponerade av den gänglige anfallaren. Han fick betyget 6/10 med motiveringen: "Han gjorde mål, därför fick han en sexa men ärligt talat kunde han inte missa det läget. Han såg ointresserad ut i övrigt och de få bollar han vann slängde han bort. En mycket bekväm insats"

Henok Goitom, Almería, 10/1
När Almeria spelade 2-2 borta mot Getafe spelade Goitom från start men byttes ut i den 72:a minuten.

GREKLAND

Daniel Majstorovic, AEK Aten, 21/2
AEK Aten besegrade Panthrakikos med 2-1 på bortaplan och Majstorovic spelade matchens samtliga 90 minuter.

Mattias Bjärsmyr, Panathinaikos, 12/0
Förlust med 0-2 hemma mot Kavala för Panathinaikos. Bjärsmyr kvar på avbytarbänken matchen igenom.

Sharbel Touma, Iraklis, 7/0
Iraklis spelade 0-0 borta mot Panonios men någon Sharbel Touma fanns inte med. Rykten florerar om att han är på väg hem till Sverige och Superettaklubben Syrianska.

Olof Mellberg, Olympiakos 20/2
Mellberg fanns inte när Olympiakos vann med 3-1 borta mot Asteras Tripoli.

Jonas Sandqvist, Atromitos, 0/0
Ännu inte med i matchtruppen hos Atromitos, som spelade 1-1 borta mot Levadiakos.

Markus Jonsson, Panionios 2/0
Jonsson har fortfarande inte fått vara med och släppa in något mål för sin nya klubb. I helgen spelade han från start när Panionios spelade 0-0 hemma mot Iraklis. I den 76:e minuten blev han "offer" för ett offensivt byte när Panionios ville framåt.

TURKIET

Ayranci Sinan, Genclerbirligi, 0/0
Får vänta på sin debut en tid in på 2010 efter sin senaste operation.

Labinot Harbuzi, Genclerbirligi, 14/2
Inget spel för Harbuzi i hemmaförlusten mot Kasimpasa (0-2).

Erkan Zengin, Eskisehirspor, 3/1
Med nummer 77 på ryggen fick Zengin hoppa in i den 59:e minuten i bortamatchen mot Antalyaspor. Då ledde hemmalaget med 1-0. Men i den 59:e minuten förändrade Zengin matchbilden när han tog emot ett inkast och drämde till på halvvolley och kvitterade till 1-1. Eskisehirspor vann matchen med 2-1 och Zengin var värd 3/5 för sin insats tyckte turkiska sportsajten Fanatik.

Erkan Zaglik, Kocaelispor 2/0
Spel från start återigen när Kocaelispor föll med 0-4 mot Samsunspor. Zaglik gjorde ingen helgjuten insats och betyget blev 1/5 av Fanatik.

SCHWEIZLetar ny klubb för tillfället.

Andres Vazques, FC Zürich, 3/1

Dusan Djuric, FC Zürich, 15/4
En skada stoppade Djuric från spel mot Sion (1-1).

Behrang Safari, FC Basel, 17/1
Ännu en storseger för Basel när laget vann med 3-1 borta mot Xamax Neuchatel. Inget mål från Safari denna gång men likväl spel i 90 minuter och hans instas var värd 3,5 ansåg sport.ch.

ÖSTERRIKE

Eddie Gustafsson, Salzburg, 20/0
Fick vara med om en seger i omstarten av den österrikiska ligan, då Salzburg besegrade Josko Ried med 2-1 på bortaplan.