Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Lennartsson och AIK:s sportchef om talangflykten: "Här tar vi hand om våra guldägg"

Allsvenskan

Talangerna sticker utomlands i allt yngre år. Något som oroar U21-landslagets förbundskapten Jörgen Lennartsson.
- Här tar vi hand om våra guldägg, säger han.

Sveriges fotbollsframtid bygger givetvis på talangerna. Men hur ska Sverige kunna utveckla fler och bättre talanger? Och hur ska vi få dem att stanna i landet? Är det nödvändigt att de stannar? På årets allsvenska upptaktsträff i Örebro så togs frågorna upp. Konferencier Jonas Dahlqvist undrade om inte unga fotbollspelare ska agera som många andra – att ta chansen att hoppa på utländska studier.

- Det beror på hur man utvecklas som individ. De flesta storklubbarna värvar inte bara ett guldägg från Sverige utan det blir två från Sverige, tre från Danmark, 14 från Afrika och 13 från Balkan. Här tar vi hand om våra guldägg, säger U21-landslagets förbundskapten Jörgen Lennartsson.

Annons

- Sedan kan de säljas för 40 miljoner och sedan kan klubbarna använda sig av de pengarna att utveckla nytt.

Men när det gäller att få fram talanger så blir det svårt att hänga med i konkurrensen. Lennartsson nämner att bland annat Finland ligger långt fram med att bygga hallar. Och vädret kan man inte konkurrera med.
- En portugisisk 13-åring, hur många touch på bollen mellan 1 januari och sista februari har han jämfört med en svensk. Vi behöver hallar för att de ska kunna utvecklas, säger Lennartsson.

Han får medhåll av Stefan Lundin som är sportchef i Sef. Lundin vill också se mer matcher i yngre åldrar.
- Det gäller dels att hålla kvar spelare som är intresserade så länge det går och dels är det viktigt att spela fler matcher. Det är då man lär sig mest. Fråga Kalle och Lisa vad de tycker är roligast.

Annons

- Vi måste sluta köra friidrottssäsonger, säger han.

Men guldägg, ja. När vi går in mot hösten blir det allt vanligare att klubbarna plockar in utländska spelare än plockar upp egna talanger. En som skulle göra det är AIK:s sportchef Björn Wesström.

- Det ligger i mitt uppdrag, säger han.

- Det gäller att hitta en balans. Det behövs krydda i lagen. Tror det är bra för våra egna spelare också, säger han,

Fördel med att plocka in talanger från egna leden?
- De kanske är mer medvetna om den miljö som finns. Det finns sociala förtjänster att ha spelare hemifrån.

En fråga som kom upp är varför vi i Sverige inte kan plocka fram talanger som Ajax och i Holland. Jörgen Lennartsson förklarar:
- Det är en helt annan status att jobba med ungdomslag där. Bergkamp slutar med fotboll och börjar direkt med att jobba som ungdomstränare. Det säger en del. De har bättre lön, tid utvecklingsmöjligheter och pedagogik för sina spelare.

Annons
Publicerad 2010-03-08 kl 18:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto