Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

VM-hjälten Hamrin om Rooney, AIK och det skönaste målet

Landslag

Kurre Hamrin är en av VM-historiens stora hjältar. Fotbollskanalen träffar honom vid bucklan han var så nära att vinna för att prata gamla minnen – och nya favoriter.
- Helt klart Rooney, säger Hamrin.

Silvermedaljören från 1958 befinner sig tillfälligtvis i Sverige, inbjuden från sitt hem i italienska Florens. Vid en presskonferens visar han upp sig med VM-pokalen som just nu turnerar över världen. Fotbollskanalen passar på att ta ett snack om gamla tiders prestationer – och nya framtidshopp inom fotbollen.

- Mitt eget bästa VM-minne? Ja, det är faktiskt inte finalen, även om den såklart var fantastisk. Men personligen tycker jag att både min semi mot Västtyskland och kvarten mot ryssarna samma sommar var bättre, säger Hamrin.

Vad var allra roligast med turneringen 1958?
- Självklart tänker nog de flesta på det där semifinalmålet som blev lite klassiskt i hela Sverige. Men just matchen innan, mot Ryssland, var både jag och laget som vassast. Sedan i finalen kändes det som att brassarna var klart starkare. Vi var på nedgång, lite trötta och mätta, medan de stod på toppen.

Annons

Har du någonsin befunnit dig så här nära VM-pokalen förut?
- Ja, jag var med på 50-årsjubileet för deras guld i Brasilien. Då fick jag till och med hålla i den. Den gamla bucklan alltså, som gått ur tiden nu.

Vad säger du om statusen på VM, är det lika stort att vinna som på din tid?
- Absolut, ingen tvekan. Ingenting går upp mot det. Varken Champions League eller VM-finalen för klubblag. Jag personligen hade ju turen att vinna många cuper, men allra stoltast är jag över att ha spelat VM.

Vad har du för favoritspelare i VM-sammanhang?
- Tittar man just nu är det många som gillar just honom, Wayne Rooney. Han står i en klass för sig. Sedan kan man ta fram många andra spelare också. Messi i Barcelona till exempel. Otroligt duktig han med, men bäst gillar jag Rooney.

Passar du på att titta på AIK nu när du rest hem till Sverige?

Annons
- Självklart, som alltid. Det är obligatoriskt. Det får man verkligen inte missa. Men jag såg inte matchen mot Mjällby i söndags, då hade jag just kommit upp och så var det lite för kallt.

Du missade ingen höjdarupplevelse.
- Nej, jag fick höra i efterhand att det inte var något att se. På en bild i tidningen sprang ju spelarna omkring i gyttja. Det kan inte gå att spela så bra fotboll på det underlaget.

Publicerad 2010-03-17 kl 16:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto