Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Glazers tungt skuldsatta – har tagit 250 miljoner i lån från United för att behålla glamorös livsstil

England

Glazerfamiljen som äger United har stora ekonomiska problem. Utöver deras idrottslag har deras största företag en skuld på £500 miljoner – och familjen tar ut miljonlån från United för att finansiera deras livsstil, uppger the Guardian.

Det är investeringsanalytikern och Manchester United-supportern Andy Green som, tillsammans med the Guardian och BBC, har utrett Glazerfamiljens företagsintressen i USA.

Resultatet är bekymmersamt för Manchester United. Glazers enda företag med stora affärer – First Allied Corporation – som äger och hyr ut varuhus, har skulder på upp emot £500 miljoner. Green upptäckte att 63 av de 64 varuhus som fanns på företagets hemsida, hade fastighetslån till följd av den recession som drabbade USA efter finanskrisen.

Det innebär att Manchester United har väldigt små utsikter att få hjälp med deras egna skulder av Glazers andra företag. United har en total skuld på £717 miljoner och är tillsammans med NFL-klubben Tamba Bay Buccaneers – som familjen också äger – Glazers största inkomstkälla.

Annons

Det ökar dessutom risken att familjemedlemmar kommer att fortsätta att plocka ut pengar för att finansiera deras glamorösa livsstil. Hittills har familjen plockat ut £22.9 miljoner ur klubben – för detta syfte.

– Bilden av First Allied, påvisad av fastighetslånen, visar att trots att vi har fått berättat att Glazers är väldigt framgångsrika affärsmänniskor, har de inga företag förutom Bucs (Buccaneers) och United – som de köpte och skuldsatte – som genererar några pengar alls, säger Green som är en stark motståndare till Glazers.

När Glazerfamiljen köpte United la man fram £272 miljoner som kom direkt från dem. Övriga £559 miljoner lånade man, varav £275 miljoner skulle betalas av med hög ränta från hedgefonder. Manchester United blev som klubb ansvarig för att betala av detta lån, som alltså inte fanns där innan Glazers köpte klubben.

Annons

De som stöder Glazerfamiljen – med VD David Gill och Sir Alex Ferguson i spetsen – har de senaste månaderna betonat att klubben nu är ekonomiskt säkerställd efter att ha betalat av £69 miljoner pund i ränta förra året, och totalt £460 miljoner sedan Glazers tog över klubben. Samtidigt återstår en stor del av skulden att betala av, och the Manchester United Supporters Trust – som kämpar för att Glazers ska sälja klubben – vädjar nu till Unitedfansen att vänta med att köpa nya säsongskort för att tvinga familjen till försäljning.

Glazers verkar dock inte ha något intresse av att sälja klubben - för just nu är Manchester United nämligen deras hopp om att kunna betala av deras digra skulder.

Publicerad 2010-06-07 kl 14:05

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto