Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

"Ett riktigt bra tränarnamn"

Allsvenskan

AIK:s nye tränare Alex Miller kan vara ett fynd. Det tror Londonbaserade journalisten Marcus Christenson som har god koll på Miller.

- Har lärt sig mycket under Rafael Benitez och har jobbat mycket tillsammans med honom. Man går inte omkring i fyra år under en sådan manager och inte lär sig något, säger Marcus Christenson till FotbollDirekt.se.

Miller är skotte och har fått större delen av sin fotbollsfostran i Glasgow Rangers, för vilka han spelade i 15 års tid, från slutet av 60-talet till början av 80-talet. Därefter inledde han en tränarkarriär med blandad framgång.
Även om han varit huvudtränare i Aberdeen och Hibernian så har nog hans största gärning ändå varit som tränare i Liverpool direkt under Rafael Bentiez.

- Han var väldigt omtyckt i Liverpool bland spelarna och var väldigt respekterad. Och även om han var "1st team coach" hade han ändå ganska mycket inflytande och tog lite egna initiativ. Ibland är ju sådana en nickedocka som bara gör vad managern säger åt dem att göra, säger Christenson som till vardags jobbar på The Guardian och vars blogg från den brittiska fotbollen ni kan följa på Fotbollskanalen.se.

Annons

Christenson har följt Liverpool i många år och känner tämligen bra till Miller. Han tror mycket väl att AIK kan ha gjort ett fynd här.
- Det är alltid en viss chansning men den brittiska och svenska kulturen är likvärdig att det inte ska vara några omöjliga problem.

- Vissa brittiska tränare kan vara lite för engelska i sitt synsätt. Men Miller har visat genom sin flytt till Japan inte minst att han är öppen för nya idéer och utmaningar. Jag tror inte det blir något större problem.

AIK har haft några utländska tränare under 2000-talet med blygsamma resultat som följd. Varken Dusan Uhrin eller Richard Money var någon större "hit". Christenson håller dock Miller som ett större och bättre namn än Money.
- Miller är inte jättestor härborta och det lär nog inte skrivas om det i tidningarna här att han är klar för AIK. I synnerhet inte nu när det är sånt fokus på VM.

Annons

Tror du han kommer att passa in i AIK?
- Det tror jag mycket väl. Han är inte en ny Stuart Baxter med hårda nypor men det är en tränare som har bra relation med spelarna och som är väldigt kunnig.

Och det bästa av allt för AIK:s del är att Miller har rutin från Champions League med tanke på hans tid i just Liverpool under Benitez ledning.
- Ja. Liverpool var ju i Champions League varje säsong under tiden Miller var där, så han vet verkligen vad det handlar om när det gäller förberedelser.

Publicerad 2010-06-22 kl 11:28
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto