Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Lagrells unika domarlösning kan förändra fotbollsvärlden: ”Vill testa i Allsvenskan”

Allsvenskan

Fjärdedomaren ska få tillgång till tevebilder. Lagrell vill testa systemet i Allsvenskan.
– Om det blir bra – då kan det vara något för fotbollen i hela världen, säger han till fotbollskanalen.se.

Lars-Åke Lagrell har en plan för att få stopp på domarkritiken och framförallt radera domarmisstag som det som rånade England på ett solklart mål i VM. Det har länge diskuterats om målkameror är rätt väg att gå för fotbollen, men det har Fifa sagt blankt nej. Lagrells lösning är dock något annorlunda – han vill att fjärdedomaren ska kunna titta på tevebilderna.

– Fjärdedomaren kan ha en tevemonitor framför sig. Då skulle domarteamet ges samma möjlighet som du och jag har framför teven.

Och sedan meddela huvuddomaren om det han ser?
– Det är precis så jag menar. Den gamla inställningen som fanns i fotboll, den har ju redan rubbats i och med att man införde kommunikationssystemet. Då skulle man kunna ge fjärdedomaren en större uppgift – han skulle kunna ha teveproduktionen framför sig och genom kommunikationssystemet vägleda huvuddomaren.

Annons

Varför inte målkameror då?
– Jag vill inte ha det, det är inte fotboll. Fotbollen ska flöda, det ska inte vara en massa avblåsningar.

– Målkameror i ishockey passar ishockey. Men fotbollen har många andra mycket, mycket bättre lösningar. Du kan också ha hjälp av tevemonitorn vid till exempel offsidesituationer.

Nu vill Lagrell att Sverige ska gå i bräschen med detta och vara först med att låta fjärdedomaren titta på tevemonitorer. Han vill så snart som möjligt att domarteamen i Allsvenskan och Damallsvenskan ska ha möjlighet till den här nya lösningen.

– Sedan får vi ju se om min inställning delas av Fotbollssverige. Det är ju nästa steg, att om det är så att de säger ”för fan Lars-Åke – det här är inte vår linje”, då får jag ju ge mig. Men jag hoppas ju att det ska vara fotbollens linje i Sverige. Jag hoppas att vi ska kunna säga att vi vill vara ett försöksland.

Annons

– Vi har ett eget teveproduktionsbolag. Vi teveproducerar varenda match i Allsvenskan. Det är ett argument som är gott nog för att vi exempelvis skulle kunna ha en försöksverksamhet i ett eller två år i samråd med Fifa.

Lagrell säger att han har varit i kontakt med det speciella regelorgan som beslutar om förändringar inom fotbollen och försökt påverka dem. Nu fattas också att han övertygar Fifa-basen Sepp Blatter.

– Jag är inte främmande med att vi ska gå fram med ett sådant förslag, framför allt till Blatter, som bevakar fotbollens utveckling.

När kan vi se den här nya lösningen i Allsvenskan då?

– Det är så här att allt sådant sker ju vid varje nytt år och om jag får stöd för det jag säger till dig, från Svensk Elitfotboll och Svensk Damförening. Då tycker jag att vi kan ge en framställan om att vi vill vara försöksland på ett eller två år.

Annons

– Blir det inte bra, då skippar vi det. Om det blir bra – då kan det vara något för fotbollen i hela världen.

Publicerad 2010-07-05 kl 11:51

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto