Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Gefles plantskola guld värd - sålt spelare för 30 miljoner

Allsvenskan

Vilken plantskola Gefle växt ut till. Sju spelare har på bara några år inbringat över 30 miljoner kronor. Senast Alexander Gerndt i en femmiljonersaffär. I tysthet har lilla Gefle blivit en av Sveriges rikaste klubbar.

- Det är en förutsättning för vår verksamhet att sälja spelare så vi får vara tacksamma över att vi fått fram så spännande namn som vi har fått de senaste åren, säger Gefles ordförande Leif Lindstrand till FotbollDirekt.se.

- Vi har vant oss vid att spelare försvinner. Vi är realister. Men vi har ändå samtidigt fått bra betalt så vi ojar oss inte, fortsätter Lindstrand.

På bara tre år har Gefle blivit av med närmare ett helt lag. Ja, det är faktiskt inte så långt därifrån.
Rene Makondele, Johan Oremo, Amadou Jawo, Anders Wikström, Yannick Bapupa (Bosman), Andreas Dahlén (Bosman) och nu senast Alexander Gerndt.

Annons
Dyster läsning för Gefle kan tyckas som drabbats av en rovdrift på sina spelare som knappast ingen annan allsvensk klubb.

Men Gefle har tagit bra betalt. De allsvenska konkurrenterna har tvingats göra rätt för sig.
Uppskattningsvis har Gefle tjänat en bra bit över 30 miljoner kronor på nämnda namn.
Med det har GIF i dag gått och blivit en av allsvenskans rikaste klubbar.
Inför säsongen var det egna kapitalet uppe i nio miljoner - med Gerndt-affären har det nu växt med ytterligare fem.

- Vi har byggt upp en god ekonomi. Vi hade inför säsongen ett eget kapital på närmare tio miljoner och vi är lagom nöjda med Gerndt-affären, säger Lindstrand och skruvar nästan lite på sig inför tränaren, sportchefen och ''överlevaren'' Pelle Olsson:

- Men samtidigt förstår jag att det är tråkigt för Pelle Olsson och lagledningen med spelare de har utbildat och gjort så bra - försvinner så snabbt.

Annons

Slår Pelle Olsson aldrig näven i bordet och kräver att det någon gång får vara nog?

- Han är nog lite gisslan i sig själv, funderar Gefles ordförande och skrattar till.
- Gisslan i sig själv för den föreningsmänniska han är, annars skulle man inte orka hålla på med det här, säger han och syftar till den spelarflykt som drabbat Gefle under så många år.

Hur länge kommer ni klara av att förlora spelare i den här takten - utan att åka ur?

- Jag vet inte. Tills vidare i alla fall.

Ola Gustavsson

Publicerad 2010-07-20 kl 13:25

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto