Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Streama alla matcher från La Liga på TV4 Play

Goitom klarade viktkollen - och öser på med hattricks: "En perfekt start"

Spanien

Han befarade att sommarens extrakilon skulle kosta honom tiotusentals kronor. Men Henok Goitom klarade viktkollen – och svarar för en fantastisk försäsong.
- En perfekt start, säger han till fotbollskanalen.

Spanska Almeria väger, som många andra lag, sina spelare när semestern tar slut. Syftet är att kontrollera vilka som skött träningen ordentligt på egen hand under ledigheten.

När det var dags för Henok Goitom att kliva upp på klubbens våg kände han sig en gnutta orolig. Ofta, berättar han, kan den lugna tillvaron mellan säsongerna innebära att man lägger på sig lite extra – och i proffslivet kostar sådant stora pengar. Ett kilopris på 30 000 kronor, närmare bestämt.
- Jag trodde att det skulle bli problem, men det gick faktiskt bra. Jag hade till och med minskat 400 gram, det var perfekt. Men så hade jag också hållit igång som jag skulle, säger Goitom.

Annons

Fanns det några lagkompisar som inte varit lika duktiga?

- Ja, det var väl några stycken. Men redan efter kanske en vecka var alla i form igen. Vi tränade så pass hårt att det var aldrig något snack.

Förmodligen ligger Henok Goitoms fina fysik till viss del bakom den succé han gjort hittills efter VM. Vid motsvarande tid i fjol åkte han på en tung skada som mer eller mindre fördärvade hela säsongen. Men nu har stockholmaren hunnit med två hattrick - på fem matcher.
- Och så ytterligare ett mål, så sammanlagt sju. Det är en bra inledning och jag känner mig hundra procent fit. Det viktigaste för mig har varit att jobba upp konditionen, har du den får du också orken till att göra alla moment på fotbollsplanen.
- Annars blir det som en krock mellan vad hjärnan vill och vad kroppen klarar av. Du vet var bollen kommer att hamna men hinner inte dit.

Annons

Goitom berättar att skadeproblemen under hösten och vintern skapade en hel del frustration. Han visste att han kunde prestera bättre än han fick utlopp för, och väntar sig ett uppsving framöver. Både för egen del och för laget.
- Jag är precis där jag vill vara. Nu är det enda som gäller att få spelet att fungera som det ska. Vår tränare är lite annorlunda än många andra.

På vilket sätt?

- Jo, han var ju nära att ta över Barcelona och hade Guardiola som sin andretränare. Han kör den stilen att man ska våga hålla i bollen, inte slå passningen förrän någon går på en. Det finns ingen vits. Sedan när det väl händer ska passningen komma, på så sätt blir någon annan fri. För att förklara enkelt påminner vårt spel mycket om Barcelonas.

Hur tycker du att ni behärskar modellen?

- Det blir bättre och bättre, men allt sitter inte på direkten. Därför laddar vi upp med många matcher under försäsongen. Till sist ska det stämma perfekt.

Annons

Vad tror du om året för Almerias del?

- Vi gör en bättre säsong än förra året. Spelet tränaren försöker lära ut måste man lära sig att behärska. Men vi har samma trupp som förra året och kommer att utvecklas. Jag har höga förväntningar på laget. Vi ska i alla fall ha en mittenplacering och det ska inte vara något prat om att vi åker ut.

Före Sveriges landslagssamling mot Wales kunde fotbollskanalen avslöja att Players Manager Markus Allbäck besökt Henok Goitom i Spanien. Men sedan den visiten har det varit tyst.
- Nej, jag har inte haft kontakt med någon därifrån utan kör på som vanligt. Och faktiskt funderar jag inte på landslaget heller. Jag menar, jag spelar med Almeria i Spaniens högstaliga. Bara det är en dröm. Jag försöker att leva i drömmen och inte förstöra den med andra tankar. Om du har det bra, ta till vara på det. Får man något ovanpå det är det bara en bonus som gör en extra glad.

Annons

Läs mer om Henok Goitoms vardag i Almeria via hans Twitter-sida: https://twitter.com/Henok_Goitom

Publicerad 2010-08-06 kl 11:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto