TV: Zlatan tvåmålsskytt i hemkomsten - San Marino krossades med 6-0

Landslaget mosade förstås blåbärsgänget San Marino - 6-0 (3-0).
På grund av ett ögonblick av vansinne missar Olof Mellberg EM-kvalet mot Holland.

San Marino, inte mycket mer än en bergstopp som genom århundraden av politiska förvecklingar, krig och elände lyckats förbli ett litet rike, har sedan nationen kom på att den borde ha ett fotbollslag vunnit en av 83 landskamper.
Det finns inga regler för hur dåligt ett lag får vara bara det har ett förbund anslutet till Fifa och Uefa och representerar en självständig nation.
Därför EM- och VM-kvalar San Marino.

Zlatan firade direkt

Ola Toivonen nickade i stolpen, Pontus Wernbloom var någon meter från att få in sitt tredje landslagsmål på fem dagar, landslaget kom som en blågul bålgetingsvärm och det tog sju minuter för Zlatan Ibrahimovic att fira hemkomsten rejält.
Han sög ned Kim Källströms långboll med bredsidan och lättade in 1-0.
-Jag får en bra boll av Kim, tar emot och försöker bara träffa mål. Bra att vi får sätta den så tidigt i matchen, det öppnar ytor och vi får spela vårt spel, sade Ibrahimovic efteråt i TV10.

2-0 och 3-0 bjöd San Marino på sedan Davide Simoncini och målvakten Aldo Junior Simoncini krånglat in bollar från Sebastian Larsson och Källström i eget mål.
Så långt var det liv i luckan och allmän munterhet.
Men San Marino och Malmö är inte ändstationen i EM-kvalet. Den stora fajten om gruppsegern står mot Holland - som väntar i Amsterdam den 12 oktober.

Då utan mittbacken och veteranen Olof Mellberg.

Han fick lämna planen redan efter 34 minuter efter något som måste ha varit en av hans onödigaste tacklingar i karriären.
Ledning 3-0, matchen i hamn, vice världsmästarna på tur... då gick han med våldsam kraft in i en duell med dobbarna före och fick rött kort direkt av irländske domaren David McKeon.

En mörk historia

Mellberg har en kort men mörk historia av okontrollerade utbrott och kortslutningar. Strax före VM-premiären mot England 2002 mejade han ned Fredrik Ljungberg på träning, vilket ledde till ett uppmärksammat bråk. Några år senare orsakade han en straff för Kroatien i ett VM-kval genom att slänga upp armen och stoppa en boll.
Mellberg fick dock efteråt stöd av förbundskapten Erik Hamrén.
-Det är lite kluvna känslor måste jag säga. Jag är jätteglad att vi vinner med sex noll. Men det som gör lite ont är att Olof är avstängd i nästa match mot Holland, sade Hamrén.

-Den har jag lite svårt att smälta. I den positionen som jag stod såg det inte ut som ett rött kort.

Direkt till andra halvlek valde Hamrén att ta ut Toivonen och ge Andreas Granqvist 45 minuter i mittförsvaret.
Groningen-proffset har stått på tur i flera år, men sällan fått chansen. Nu kom den - och han tog den direkt i sin sjunde landskamp.

Första målet

Vilken svensk division 1-spelare som helst hade visserligen klarat jobbet mot sanmariniernas obefintliga offensiv, men Granqvist visade att det är han som ska in när Mellberg och Daniel Majstorovic framöver fasas ut.
Farligt framåt är han också, 26-åringen. Efter sex minuter på planen nickade han in 4-0 på Sebastian Larssons hörna.

Ibrahimovic prickade in 5-0 och tackade kort senare för sig. Inhopparen Marcus Berg nickade in 6-0 på tilläggstid, framspelad av Behrang Safari.

Publicerad 2010-09-07 kl 23:12