Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Förbundet struntade i att prata med Wanderson: ”Cabrera fick ju en dom”

Allsvenskan

Svenska fotbollsförbundet skulle utreda Gais inblandning i de olika turerna kring Oliver Cabrera.
Men struntade i att prata med Wanderson:
- Nu fick han (Cabrera) en dom och jag vet inte vad det skulle förändrat, säger Anders Sigurdsson, förbundets utredare.

Efter TV4:s och fotbollskanalens granskning av turerna kring fotbollsagenten Oliver Cabrera och hans affärer med Gais, Kalmar och Örebro i april i år startade Svenska fotbollsförbundet en utredning för att gå till botten med vad som hänt och vilka regler som eventuellt brutits.

Till en början skulle härvan utredas av förbundets chefsjurist Krister Malmsten, men då det sedan visade sig att han känt till att Cabrera suttit på dubbla stolar utan att göra någon anmälan så lyftes han bort från utredningen och förbundets säkerhetsansvarige Anders Sigurdsson tog över.

I början av hösten lade Sigurdsson fram sin utredning till Disciplinnämnden som meddelade sin dom i förra veckan. Där framkommer att man fann att inga klubbar hade begått något fel, samtidigt som man straffade agenten Oliver Cabrera och tog ifrån honom licensen.

Annons

I Disciplinnämndens dom kan man läsa att det har varit svårt att få folk att prata om vad de vet, och att en av huvudpersonerna, Wanderson, som stod i centrum i den del av härvan som kretsade kring Gais affärer med Cabrera, inte velat medverka i utredningen. Fast det är en lögn. Fotbollskanalen har varit i kontakt med Wanderson:
- Nej, nej, ingen har ringt mig, säger Wanderson do Carmo på telefon från Saudiarabien där han spelar i dag.
Ingen från förbundet har hört av sig angående den här utredningen?
- Nej, jag har inte hört någonting.

Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger anser att det inte är deras uppdrag att tala med Wanderson.
- Det vi har fått in är det vi har dömt på, säger Tallinger.
Så ni har inga synpunkter på vem utredaren pratar eller inte pratar med?
- Nej det är inte vår uppgift, se oss som en domstol. Vi dömer på det som läggs på vårt bord. Jag sitter som domare i tingsrätten, och det är likadant här. Det åklagare lägger på vårt bord det dömer vi på. Vi gräver inte, det är inte vår uppgift.

Annons

Förbundets säkerhetschef Anders Sigurdsson, som höll i utredningen, förklarar varför man inte kontaktade brassen som nu spelar för Al-Ahli i saudiska ligan.
- Det var väl på temat att Gais svarade för Wandersons uppfattning, säger Sigurdsson.
Fanns det inget intresse för att höra Wanderson, han var ju en i allra högsta grad inblandad person?
-Nja, nu är det så här att för min del är den här utredningen avslutad och jag har nya arbetsuppgifter och disciplinnämnden äger ärendet. Jag har gjort det som de förväntade sig att jag skulle göra. Jag har inte så mycket uppfattningar om ärendet längre

Anders Sigurdsson säger att det var svårt att få de som medverkade att berätta vad de visste om härvan.
- När jag höll på var det inte så många som ville prata om saker och ting eller om man hade någon roll i något.

Annons
Då hade jag kanske tolkat det som att någon döljer något och då hade jag velat prata med ännu fler för att få en bättre bild av vad som hänt.
- Ja det fanns kanske fler vi skulle ha pratat med, Donald Hellström (rådgivare och vän som tog Wanderson till Sverige) kanske, det finns ju flera runt omkring.
Varför pratade ni inte med Donald Hellström?
- Jag vet inte, Det fanns inte i mitt uppdrag.

Anders Sigurdsson säger sig inte tycka att det var så stor idé att prata med Wanderson då han inte vet vad det skulle ha gett utöver det man redan visste.
- Nä, nu fick han (Oliver Cabrera) ju en dom och jag vet inte vad det skulle förändrat, säger han.

Vad det kunde ha gett i form av information om Gais roll i affären verkar för förbundet och dess utredare alltså inte viktigt. Något som rättsexperten och före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem är inne på efter att ha läst utredningen.

Annons
- Man kan konstatera när man läser den att man verkar vara väldigt inriktad på att nå ett slutresultat som blir så lite ingripande som möjligt för de klubbar som är berörda. Och man hittar en syndabock, säger Alhem.
Publicerad 2010-12-05 kl 23:54
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto