Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Fansen emot att 51-frågan flyttas: ”Bakgrundsarbetet är så risigt gjort”

Allsvenskan

Svensk fotboll står inför ett vägskäl i 51-procentsfrågan. Fotbollsfansen oroar sig över en förändring.
- Man har inte ens funderat över hur det här kan slå, säger svenska Fotbollssupporterunionens ordförande Viktor Capel.

Idag måste majoriteten av en svensk förening ägas av medlemmarna. Makten över den frågan har Riksidrottsförbundet (RF), vilket innebär att regeln gäller för såväl hockeyföreningar som fotbolls- och fäktningsföreningar.

I maj kan det komma att förändras. RF ska diskutera om man ska släppa frågan till enskilda idrottsförbund – vilket skulle ge Svenska fotbollförbundet makten att bestämma om fotbollen ska släppa 51-procentsregeln. De allsvenska klubbarna är för förändringen – men fansen säger ifrån.

- Jag är emot att frågan flyttas. Bakgrundsarbetet är så risigt gjort, säger Viktor Capel på svenska Fotbollssupporterunionen till fotbollskanalen.se, och fortsätter:

Annons

- Det här är en fråga som är större än om fotbollen och hockeyn ska få göra sitt. Man har inte ens funderat över hur det här kan slå. Vad händer med samhällsstödet till idrotten? Idrottens bild i samhället? Svensk idrott får väldigt mycket pengar av svenska staten, och det drar förstås elitklubbar nytta av – annars hade de fått betala för sina egna ungdomssatsningar.

Du menar att staten skulle satsa mindre pengar på fotboll om man släppte den från RF?
- Ja, det är väl bara banker som kommer undan med att privatisera vinster och socialisera förluster. Jag tror inte riktigt att våra kära svenska klubbledare har inflytandet att lyckas med samma sak.

Hur ser du på procentsatsen?
- Jag ser ingen poäng i att ändra procentsatsen. Det finns två huvudsakliga poänger emot det. Den första är: Vad ska vi använda pengarna till? Uefas nya regler hindrar oss från att köpa spelare, så vad ska vi göra – skaffa finare stolar och bättre korv?

Annons

Capel menar Uefas nya Financial Fair Play-regler, som ska tvinga alla klubbar att kunna visa upp positiva resultat. Med de reglerna kommer man att kunna begränsa hur utomstående investerare satsar pengar i en klubb. Den andra stora anledningen emot att ändra procentsatsen, det är att Capel menar att man inte har undersökt om det finns personer som är villiga att satsa tillräckligt mycket pengar i klubbarna.

- Vem är beredd att göra det här? Man har inte ens tittat om det finns ett intresse för det här. Det är lite vilda västern över det, man tar bort spärren och ska det komma folk och lägga in pengar i klubben.

Svenska fotbollsklubbar måste börja omsätta runt 200 miljoner per år, enligt Capel. Idag omsätter de största klubbarna som bäst runt 100 miljoner. Och att hitta personer som är villiga att satsa 100 miljoner kronor per år är inte realistiskt.

Annons

- Vi måste göra det med våra egna pengar. Det finns en klubb idag, Linköping, som nästan omsätter 200 miljoner – och de har lyckats med vad svensk fotboll inte har lyckats med. Så det går. Men vi kan inte göra det med någon utomståendes pengar.

Publicerad 2011-03-08 kl 08:45
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto