Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Inga anmälningar om homofoba angrepp - hot är inte straffbart

Allsvenskan

Fotbollförbundets disciplinnämnd har inte fått in en enda anmälan om verbala homofoba angrepp från spelare eller publik. Det är inte så konstigt eftersom det enligt tävlingsbestämmelserna inte är straffbart.

På ett supporterforum på nätet diskuterar fans just nu vilka ramsor som ska sjungas under möten med IFK Göteborg med adress till Tobias Hysén vars fotbollsspelande lillebror Anton kommit ut som homosexuell.

Motståndarklackarna kan troligen skrika sådana ramsor utan att laget riskerar bestraffning från förbundets disciplinnämnd. Att uttala sig kränkande eller nedsättande med hänvisning till sexuell läggning är nämligen inte straffbart enligt Fotbollförbundets tävlingsbestämmelser.

Därför är det kanske inte så märkligt att disciplinnämnden de senaste fem åren inte fått in en enda anmälan om kränkning på grund av sexuell läggning.

Annons

- Under de fem år jag suttit i disciplinnämnden har vi inte haft ett enda sådant ärende. Det används i bland kraftuttryck, svordomar och könsord men inte just med anspelning på homosexualitet, säger Khennet Tallinger, ordförande i Fotbollförbundets disciplinnämnd.

TT: Vad tror du det beror på?
- Det kan jag bara spekulera om. Kanske beror det på att folk inte vill anmäla, de kanske skäms eller så är det för att det inte förekommer, säger han.

Carl Jurell, en av författarna till boken "Va för jävla pack e ni" som är en berättelse om Stockholms fotbollsklackar, tror inte på Tallingers förklaring.

- Det är skitsnack och larvigt att säga att någon aldrig skulle ha skrikit att någon är bög på en fotbollsläktare. Däremot finns det andra skymford som "fitta" och "hora" som kanske används oftare i den världen, säger Carl Jurell.

Annons

Men han tror inte att familjen Hysén kommer att bli så ansatta från läktarhåll när säsongen drar i gång.

- Jag tror att någon eller några kommer att skrika något, men det kommer inte att göras någon affär av det från läktarhåll. Hade det varit för 20 år sedan kanske, men även klackvärlden utvecklas.

Publicerad 2011-03-10 kl 16:38

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto