TV: Decimerat AIK vände mot Helsingborg - klassmål av Bangura

Daniel Tjernström sade det bäst.
- Vi kan alltid peka på den här matchen och säga att man aldrig någonsin ska ge upp.

2-1 mot Helsingborg gav tre poäng.
Och väldigt mycket mer.
Tjernström vet förstås vad han talar om. 13:e säsongen i AIK, 37 år gammal nu. Men med ben som bär lika långt som förr.
Och en fotbollshjärna som förfinats av all den erfarenhet som inhämtats och lagrats efter över ett decennium i elitfotbollen.
Så att vi inte glömmer det:
Tjernström var utomordentlig. Som ledare, som fajter, som framspelare. Han sprang och han slet och han var totalt utpumpad efteråt.
Men ögonen brann.

Segern mot serieettan Helsingborg var precis vad laget, klubben och supportrarna behövde efter förlusten mot Häcken, cupfiaskot mot Åtvidaberg och disciplinnämndens dom (böter och 0-3 mot Syrianska) efter skandalscenerna i Södertälje för några veckor sedan.

- Underbart att vinna och att vinna på det sätt vi gjorde. Vi ville visa oss själva och supportrarna vad vi kan, sade lagkaptenen och veteranen.
Och fortsatte:
-Vi visade ännu en gång vilken hög kapacitet vi har i det här laget. När vi får det att stämma är vi svårslagna.

Det var en prestation i sig att ge Helsingborg dess första förlust i årets serie. Ännu större är att det skedde med tio man mot elva i 62 ordinarie plus fyra tilläggsminuter.
Nils-Eric Johansson hann kapa Alexander Gerndt bakifrån och meja ned Rasmus Jönsson. Domaren Michael Lerjéus fingrade fram de gula korten vid båda tillfällena och följde upp med att hiva fram det röda. Då hade det gått 28 minuter.
Fyra minuter tidigare hade Teteh Bangura tryckt in Kenny Pavey inspel och kvitterat Christoffer Anderssons ledning för Helsingborg.

- Jag har inte sett reprisen, men jag tycker att den andra varningen var rätt hård, tyckte Tjernström.

En man mindre. Backa hem? Säkra poängen?
Knappast.
AIK öste på i stället.
Och modet betalade sig. Elva minuter efter Johanssons utvisning slog Tjernström frisparken som Robert Åhman Persson nickade segermålet på.

- Det var oerhört jobbigt i andra med en man mindre, men jag tycker att vi spelade smart och värderade när vi kunde gå fram och när vi inte kunde, sade Daniel Tjernström.

Publicerad 2011-05-16 kl 22:20