Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Dif hoppas på mer - huliganregister inte nog

Allsvenskan

Djurgården har fått klartecken från Datainspektionen för ett huliganregister. Men Dif:s säkerhetsansvarige vill se ännu kraftfullare lagstiftning.
- Det är ett bra första steg men det behövs säkert ännu mer på sikt.

- Vi får helt andra möjligheter och kan nu ta ett helt annat ansvar än än tidigare men på sikt kan anmälninsplikt hos polis vara en tänkbar åtgärd, säger Djurgårdens säkerhets- och evenemangsansvarige Mats Jonsson till FotbollDirekt.se.

Klartecknet från Datainspektionen är en lovande början.
Ett viktigt besked efter ännu en allsvensk fotbollsskandal i samband med Skånederbyt nyligen - då en supporter tog sig in på planen och attackerade Helsingborgs målvakt Pär Hansson.

Snabbt krävde svenska klubbar - med Malmö och Djurgården i spetsen - att kunna registrera bråkmakare.
Och nu har alltså klartecken kommit.

Annons
Registret kommer att täcka in personuppgifter om problemsupportrar, med bilder för identifiering vid entréer.

Men på sikt krävs likväl förmodligen ännu mer av uppbackande lagar.

- Det finns inga enkla svar men det behövs säkert ännu mer än i dag. Men tidigare hade vi ju ingen vetskap överhuvudtaget, nu är det upp till oss själva och åklagare att bestämma vilka som inte ska ha tillträde, fortsätter Mats Jonsson.

- Så äntligen får vi möjlighet leva upp till krav som samhället ställer på oss.

Är du spänd på att se vilket resultat lagen omedelbart kommer att ge?
- Spänd? Nej, jag ser det istället som att vi nu kan ta ett mycket större ansvar än tidigare.

Men blir det inte svårt att praktiskt genomföra lagen? En match med 10 000 åskådare - och då hålla rätt på några enstaka ansikten? Det är lätt att maskera sig...

Annons

- Ja, men det är jättesvårt att säga hur det kommer att fungera, det får vi se. Men det är klart att det rent praktiskt inte blir helt lätt

- Men i det här första läget är som sagt det viktiga att vi får större möjligheter än vad vi har haft tidigare.

Men anmmälningsplikt hos polis före och efter match och personliga biljetter - är inte det ett måste för att fullt ut komma tillrätta med problematiken?

- Alltså vi har haft ett par matcher den här våren som har spårat ur men egentligen anser jag inte att huliganproblemen är gigantiska i Sverige...

- Vi får helt andra möjligheter och kan nu ta ett helt annat ansvar än tidigare men på sikt kan anmälningsplikt hos polis vara en tänkbar åtgärd. Men den frågan lämnar jag gärna över till nationella samordningsresurser - det skulle kunna vara bra men är samtidigt resurskrävande insatser som kräver tid.

Annons


Publicerad 2011-05-31 kl 13:42

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto