PROFFSKOLLEN - succéavslutning av Hallenius

Proffskollen

Linus Hallenius avslutade utlåningen till Lugano magnifikt. På egen hand gick han in och avgjorde matchen mot Delémont med två mål. Räkna därför med en svensk fullpumpad av självförtroende som återvänder till Genoa.

NORGE

Alexander Nadj, Lilleström 0/0, 0 hållna nollor

Lilleström vann borta mot Sarpsborg med 4-2. Nadj kvar på avbytarbänken under hela matchen.

Emil Johansson, Molde 7/0
Johansson utanför matchtruppen mot i förlustmatchen (0-5) mot Haugesund. Spelade i cupen i veckan när Tiller kördes över med 7-1. Johansson hoppade in i halvtid i den matchen.

Mattias Moström, Molde 6/1
Fick hoppa in i halvtid för att spetsa Moldes offensiv mot Haugesund men det blev ändå förlust med 0-5. Låga 3/10 i betyg av VG. Blev målskytt i veckan när Tiller slogs tillbaka med 7-1 i cupen. Moström gjorde 4-0-målet.

Mattias Andersson, Odd Grenland 6/2

Andersson hade ingen större lycka med sig i matchen mot Rosenborg (3-3). Han fick flera chanser men drullade bort bollen i de flesta lägen och var allt för omständlig i sitt spel. Byttes ut med fem minuter kvar. 4/10 i betyg av VG. Spelade också från start i veckan då Odd vann med 2-1 efter förlängning i en cupmatch mot Kongsvinger. Byttes då ut redan efter en dryg timmes spel.

Mattias Bjärsmyr, Rosenborg 1/0 (lån från Panathinaikos under 2011)
Platsade inte hos Panathinaikos och platsar inte heller hos Rosenborg. Bjärsmyr fortsätter att sitta bort sin karriär på avbytarbänken. Ytterligare 90 minuter på avbytarbänken i en 3-3-matchen mot Odd Grenland.

Mikael Dorsin, Rosenborg 9/1
Säsongens första mål för Dorsin var mycket betydelsefullt. Det hindrade Rosenborg från att åka på ännu en försmädlig förlust. Ett självmål av dansken Jim Larsen gav Odd ledningen med 3-2 med fyra minuter kvar att spela. Men i anfallet direkt efter målet hamnar bollen hos Dorsin som från 16 meter skjuter bollen i en båge över Odds målvakt André Hansen. 6/10 i betyg av VG. Målet var faktiskt Dorsins andra denna vecka, då han också nätade i cupmatchen mot Byåsen (seger 6-3 efter förlängning) tidigare i veckan, då han gjorde 5-2-målet.

Mikael Lustig, Rosenborg 9/1
Lustig kom till ett par bra inläggslägen mot Odd Grenland och gjorde en stabil insats i övrigt. 5/10 i betyg av VG.

Rade Prica, Rosenborg 9/7
Prica var som vanligt i fokus när det vankas match för Rosenborg. Mot Odd Grenland nickade han in ett viktigt reduceringsmål till 1-2 efter att Odd gjort 2-0 bara ett par minuter tidigare. Och det kanske är till huvudet som Prica ska hålla sig om han ska näta. Han brände nämligen mer än en handfull fina målchanser med fötterna. I den sista matchminuten snackade han dessutom till sig ett gult kort.

Daniel Örlund, Rosenborg 9/0, 2 hållna nollor
Örlunds nolla var intakt i bara 18 minuter mot Odd Grenland. Simen Brenne skickade därefter in bollen i högra hörnet förbi Örlund. Som vanligt varvade Örlund magnifika räddningar med ett par tveksamma ingripanden. 5/10 i betyg av VG.

Johan Andersson, Stabaek 4/0
Skadekänning höll Andersson utanför matchtruppen mot Start (seger 4-2).

Pontus Farnerud, Stabaek 9/0
Farnerud spelade hela matchen i segermatchen mot Start (4-2) men utmärkte sig inte nämnvärt och kvitterade ut medelbetyget 6/10 av VG efter matchen.

Fredrik Björck, Tromsö 9/1
Björck gjorde en stabil insats utan att glänsa när han hjälpte målvakten Marcus Sahlman och laget att hålla nollan mot Brann (seger 4-0).

Marcus Sahlman, Tromsö 9/0, 4 hållna nollor
Ytterligare en hållen nolla för Sahlman som gjorde en helgjuten insats mot Brann (seger 4-0). Han sattes dock egentligen aldrig på några svårare prov och fick betyget 6/10 av VG.

Robin Malmkvist, Tromsö 0/0
Malmkvist får fortsätta att finna sig i att vara reserv bakom Sahlman. Denna gång mot Brann (seger 4-0).

Björn Andersson, Viking Stavanger 7/0

Kvar på avbytarbänken under hela matchen mot Ålesund (förlust 0-2). I veckan fick han åtta minuter på planen när Viking vann med 2-0 mot Sandnes Ulf i norska cupen.

Patrik Ingelsten, Viking Stavanger 0/0
Skadeproblem håller Ingelsten alltjämt utanför matchtruppen.

Fredrik Stoor, Vålerengen 8/0
Fanns med från start och spelade hela matchen mot Sogndal (seger 1-0). Stoor hade dock svårt att glänsa och betyget blev måttliga 4/10 av VG. Hann också med att dra på sig ett gult kort i slutet av den första halvleken.

Daniel Arnefjord, Ålesund 8/0
Arnefjord spelade stabilt när Ålesund vann med 2-0 mot Viking Stavanger. I den 37:e minuten fick han dessutom titta på domarens gula kort. 5/10 i betyg av VG. I veckan bidrog Arnefjord i allra högsta grad till att Ålesund tog sig vidare i norska cupen när han kvitterade till 1-1 mot Hödd på fem minuters stopptid och tog matchen till förlängning. Ålesund kunde sedan avgöra matchen i förlängningen.

Jonas Sandqvist, Ålesund 0/0, 0 hållna nollor.
Tillbaka på avbytarbänken hos Ålesund men fortsätter alltjämt att sitta bort sin karriär på bänken utan att få spela.

DANMARK

Max von Schlebrügge, Bröndby, 21/0
I onsdags mötte Bröndby Nordsjälland och spelade oavgjort, 1-1. Von Schleebrügge fick sitta hela matchen på avbytarbänken. Och han avrundade ligasäsongen med att sitta hela matchen på bänken även under avslutningsmatchen mot Sönderjyske (seger 2-0).

Mikael Nilsson, Bröndby, 32/2
Nilsson spelade sin vana trogen 90 minuter när Bröndby i onsdags spelade 1-1 mot Nordsjälland. Och han gjorde också 90 minuter mot Sönderjyske i helgen.

Martin Fribrock, Esbjerg, 0/0
Något spel blev det inte heller denna säsong för Fribrock, som också missade Esbjergs två sista matcher för säsongen.

Johan Persson, Esbjerg 4/0

Såg ut att få sitta hela matchen mot Horsens (seger 2-1) i onsdags på avbytarbänken när han fick vara med om ett taktiskt byte i den sista matchminuten. Däremot blev det inget spel i helgen mot Randers (oavgjort 2-2), då han fick sitta på avbytarbänken under hela matchen.

Fredrik Risp, Esbjerg 22/0
Risp fick finna sig i att avsluta säsongen med att sitta på bänken i säsongens två sista matcher. Dels i onsdags mot Horsens och dels i helgen mot Randers.
Johan Wiland, FC Köpenhamn, 32/0
Wiland fick en tuff resa i onsdags borta mot Odense. Tre insläppta mål och förlust med 0-3. Han avslutade dock ligaspelet storstilat i helgen genom att hålla nollan mot Ålborg (seger 2-0).

Mikael Antonsson, FC Köpenhamn, 28/0
Utanför matchtruppen i onsdags när FCK förlorade med 0-3 mot Odense. Avslutade säsongen med att få spela från start mot Ålborg i helgen. Byttes dock ut i den 69:e minuten.

Pierre Bengtsson, FC Köpenhamn 6/0 (Nordsjälland, 19/0)
Nästa säsong är det tänkt att Bengtsson ska vara ordinarie i FCK:s backlinje. Han fick avsluta säsongen med att sitta på avbytarbänken matcherna igenom både mot Odense i onsdags och mot Ålborg i helgen.

Oscar Wendt, FC Köpenhamn, 29/1
Wendt spelade hela matcherna mot både Odense i onsdags och Randers i helgen. Stabil utan att glänsa enligt rapporter från dansk media.

Ken Fagerberg, Midtjylland, 14/2
Midtjylland mötte Randers i onsdags och spelade 2-2. Fagerberg började som brukligt på avbytarbänken men fick för ovanlighetens skull hoppa in de sista tio minuterna. Mot Nordsjälland i helgen (0-0) fick han sitta hela matchen på avbytarbänken.

Rawez Lawan, Nordsjälland, 23/4
Har kommit igång helt okej mot slutet av säsongen och var också den som gjorde Nordsjällands kvitteringsmål mot Bröndby i onsdags. Med sju minuter kvar såg Lawan till att greja en poäng åt gästerna. Mot Midtjylland i helgen blev det spel under hela matchen men han lämnade planen mållös precis som alla övriga spelare på planen, då matchen slutade 0-0.

Andreas Johansson, Odense, 29/4
Johansson verkar trivas som fisken i vattnet i sin nya mittfältsroll. I veckan gjorde han ett av Odenses tre mål i matchen mot FC Köpenhamn. I den 67:e minuten gjorde den tidigare Djurgårdsmittfältaren 2-0. Helt utanför matchtruppen i helgen då Odense mötte Lyngby på bortaplan i säsongens sista match. Det blev förlust med 0-2.

Erton Fejzullahu, Randers 7/0 (utlånad från NEC Nijmegen 7/0)
Randers avslutade säsongen med två 2-2-matcher. Dels mot Midtjylland i onsdags och dels mot Esbjerg i helgen. Fejzullahu var utanför matchtruppen i båda matcherna.

Louay Chanko, Ålborg, 25/0
I onsdags fick Chanko sitta hela matchen på avbytarbänken mot Sönderjyske (förlust 1-2). Och ingen Chanko i matchtruppen i säsongens sista match för Ålborg, 0-2 borta mot FCK.

Valentino Lai, Vejle 20/3

Skadekänning höll Lai borta från matchen mot AGF Århus (1-1) i veckan. Han missade också avslutningsmatchen, 0-1 mot Skive men blev ändå avtackad med blommor, då han har ett kontrakt som har gått ut. Det är oklart om det blir en fortsättning för hans del i Vejle.

Mikael Rynell, Vejle 21/8 (Utlånad från Esbjerg, 1/0)
Rynell gjorde en av säsongens bästa matcher i veckan, då Vejle spelade 1-1 mot Århus. Rynell var den som gjorde lagets kvittering i den 62:a minuten när han gjorde mål stolpe-in. Tidigare i matchen hade han haft flera riktigt bra chanser att göra mål utan att lyckas. Spelade från start i avslutningsmatchen mot Skive (förlust 0-1) men fick lämna planen mållös efter 80 minuters spel. Rynell återvänder nu till Esbjerg, som ska ta beslut om vad som händer med Rynell till nästa säsong. Vejle slutade trea i andraligan, vilket gör att laget missade chansen att gå upp i Superligan. AGF Århus och Köge tog i stället klivet upp.

Eldin Karisik, Viborg 27/1
Viborg spelade 2-2 mot Kolding i tisdags. Karisik spelade från start och hela matchen. Kom till ett par riktigt bra inläggslägen som dock inte resulterade. I helgen säkrade Viborg nytt kontrakt via seger 3-2 borta mot Hvidovre. Karisik spelade hela matchen och det mest konstruktiva han skapade var en hårt inåtskruvad hörna i mitten av den andra halvleken. Med åtta minuter kvar av matchen blev han varnad.

Muamet Asanovski, AB Köpenhamn 10/0
Asanovski spelade från start mot Hobro (1-1) i tisdags. Han byttes ut med tio minuter kvar av matchen utan att ha gjort något bestående intryck i matchbilden. I säsongens sista match i helgen fanns också Asanovski med från start. Det blev förlust med 0-2 men Asanovski tillhörde planens bättre spelare och hade en av de bästa chanserna i matchen men bollen slog i ribban efter en hörna. Med tolv minuter kvar byttes han ut.

FINLAND

Markus Olofsson, IFK Mariehamn 4/0
IFK Mariehamn föll med 0-1 borta mot VPS Vasa i söndags. Olofsson fick sitta hela matchen på avbytarbänken.

ISLAND

Adam Larsson, Keflavik 6/0
Adam Larsson var på vippen att göra sitt första mål för säsongen när han redan i matchupptakten mot Fylkir (förlust 1-2) var nära att öka på Keflaviks tidiga 1-0-ledning. Larsson spelade hela matchen och gjorde en stabil insats.

HOLLAND
Andreas Granqvist, Groningen 36/11
En mycket dramatisk vecka för Groningen den sista kvalomgången till Europa League. I torsdags blev det en klar 1-5-förlust mot Ado den Haag och allting såg mörkt ut inför helgens retur. Men i helgen vann Groningen med just 5-1 (!) och till slut fick allting avgöras på straffar, där Ado den Haag drog det längsta strået. Granqvist spelade 90 minuter i båda matcherna.

Fredrik Stenman, Groningen 36/2
Även Stenman spelade 90 minuter i båda matcherna mot Ado den Haag. Spelade stabilt utan att utmärka sig nämnvärt.

Petter Andersson, Groningen 21/5
Andersson fick förtroendet från start i båda matcherna mot Ado den Haag. I den första matchen (förlust 1-5) blev han utbytt efter 69 minuter. I den andra spelade han hela matchen och spelade också fram Virgil van Dijk till dennes 4-1-mål.

Esad Razic, OSS 7/0
OSS kvalar till den näst högsta ligan, Eerste Divisie och mötte IJsselmeervogels. Förra lördagen blev det förlust med 0-2. Razic spelade från start men byttes ut i halvtid. I returmatchen i lördags blev det också förlust med 0-2. Tyvärr har det inte gå att få fram information om Razic medverkan.

TYSKLAND

Matias Concha, Bochum 10/0
Concha missade också returmatchen mot Borussia Mönchengladbach i kvalet till Bundesliga. Matchen slutade oavgjort (1-1) men det räckte inte, då Borussia Mönchengladbach vann det första mötet med 1-0.

Andreas Johansson, Bochum 28/0
Johansson fanns med på planen under hela matchen i den andra kvalmatchen mot Broussia Mönchengladbach.

FRANKRIKE

Kim Källström, Lyon 34/3
Lyon avslutade säsongen i den franska ligan med en 2-0-seger borta mot Monaco. Källström var involverad i 1-0-målet i den 67:e minuten då det var i efterdyningarna till hans frispark som Pape Diakhate kunde trycka in bollen i praktiskt taget tomt mål. Källström spelade hela matchen och tilldelades 6/10 i betyg av goal.com.

Petter Hansson, Monaco 28/0
Monaco hade chansen att hålla sig kvar i Ligue 1 om det blivit seger mot Lyon. Men nu blev det förlust med 0-2 och Monaco åker ur den högsta ligan för första gången på många, många år. Hansson spelade hela matchen i Monacos backlinje utan att utmärka sig. Han tilldelades 5,5/10 av goal.com.

SCHWEIZ

Behrang Safari, FC Basel, 28/0
Safari kan nu titulera sig schweizisk ligamästare efter att Basel i onsdags vunnit med klara 3-0 mot Luzern och säkrat ligatiteln med en poängs marginal mot FC Zürich. Safari spelade hela matchen mot Luzern.

Andres Vasquez, Grasshoppers 2/0 (utlånad från FC Zürich)
Alltjämt skadad och missade matchen mot Bellinzona i den sista omgången (förlust 0-2).

Dusan Djuric, FC Zürich, 28/7
Zürich vann med 1-0 mot Thun i onsdags men det hjälpte inte, då Basel också vann sin match. Djuric spelade hela matchen.

Benjamin Kibebe, FC Luzern 10/1
Ingen Kibebe i matchtruppen mot i avslutningsmatchen mot Basel.

Alexander Farnerud, Young Boys 17/6
Young Boys vann med klara 4-2 mot St. Gallen men Farnerud höll sig utanför målprotokollet. Han spelade från start men byttes ut i den 59:e minuten.

Linus Hallenius, Lugano 8/3 (utlånad från Genoa)
Vilken succéavslutning på säsongen av Linus Hallenius. I säsongens sista match för Lugano började han på avbytarbänken borta mot Delémont. I den 56:e minuten fick han hoppa in vid ställningen 1-1. Tolv minuter senare ledde Lugano med 3-1, vilket också blev slutresultatet. Och båda målen tillverkades av ingen mindre än Hallenius, som därmed gjorde bästa tänkbara reklam för sig själv inför flytten tillbaka till Italien. Lugano slutade trea i ligan och missade uppflyttning på målskillnad. I stället blir det Lausanne och Servette som får spela i högsta serien nästa säsong.

ÖSTERRIKE

Eddie Gustafsson, Salzburg, 8/0
Inte heller i säsongens sista match, borta mot Austria Wien (seger 4-2) fick Gustafsson chansen. Det blev 90 minuter på avbytarbänken. Salzburg, som var regerande mästare i österrikiska ligan fick nöja sig med en andraplats denna gång, tre poäng bakom Sturm Graz.

USA

Erik Friberg, Seattle 10/0
Friberg var tillbaka i startelvan när Seattle i torsdags förlorade med 0-1 mot Dallas. Friberg spelade hela matchen. Och i helgen nådde den tidigare Häcken-spelaren upp i tvåsiffrigt antal matcher när Seattle vann borta mot Real Salt Lake och Friberg på nytt fick chansen från start. Han byttes dock ut med tio minuter kvar.

ALGERIET

Nadir Benchenaa, Tlemcen, 0/0
Tlemcen var spelledigt i helgen och har redan fått matchen mot MC Alger nästa helg uppskjuten.

Publicerad 2011-06-01 kl 00:48