Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Därför fälls "hora" men "domarjävel" frias: "Finns en avgörande skillnad"

Allsvenskan

Disciplinnämnden fällde djurgårdarna som sjöng ”hora” – men friade AIK:s ramsa om ”domarjävlar”.
- Det finns en avgörande skillnad, säger ordföranden Khennet Tallinger till fotbollskanalen.se.

Som fotbollskanalen rapporterat dömdes Dif att betala böter efter förlustmatchen mot Malmö FF, där några fans skanderat att Martin Hansson är en ”hora”. Samtidigt slipper AIK undan straff för de banderoller och sånger som framfördes mot HIF på Råsunda.

Bland annat hade fansen kallat SvFF för ”fotbollsmördare”, Michael Lerjéus för ”domarjävel” och skrivit på ett tygskynke att Disciplinnämnden är en ”jävsinstans”.

Nu förklarar dess ordförande Khennet Tallinger hur nämnden resonerat:

- Som vi ser det finns avgörande skillnad på att man skriker ”domarjävel” jämfört med att man under en hel halvlek i princip ropar namnet på en person och sedan ”är en jävla hora”. Det uppfattar vi som kränkande, och något en domare inte ska behöva utstå på sin arbetsplats, säger Tallinger.

Annons

Det finns en gradskillnad där?
- Just det. Nu har vi har satt ned foten och klargjort för föreningar och matchdelegater vad som gäller. Både genom domen mot Djurgården, och dels denna (mot AIK) där vi visar vilken nivå det måste upp till för att vara straffbart.

Djurgården har valt att överklaga sin fällande dom, och Khennet Tallinger konstaterar att besvärsnämnden nu får titta på ärendet. Han berättar att Disciplinnämnden utdelar straff om ett eller båda av följande kriterier uppfylls.

- Det finns två saker vi granskar utifrån tävlingsbestämmelserna. Det ena är kränkande tillmälen mot en person eller en grupp av personer. Vi tycker inte att ”domarjävel” faller under den beskrivningen. Det andra är regelrätt diskriminering på grund av hudfärg, religion etcetera, säger Tallinger.

Hur agerar ni om exempelvis en klack sjunger att motståndarsupportrar eller spelare är ”horor”?

Annons
- Om och när det kommer in sådana anmälningar tar vi ställning till det. Man kan inte säga något generellt utan det får vi se över pö om pö.

Publicerad 2011-06-16 kl 23:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto