Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

KLART: Anmälningsplikt för huliganer: "Mycket märkligt"

Allsvenskan

Riksdagen röstade på onsdagen igenom förslaget om anmälningsplikt för huliganer.
- Mycket märkligt, menar justitieminister Beatrice Ask, som fick se sig överkörd av oppositionen.

Beslutet innebär att riksdagen ber regeringen att snarast lämna ett förslag om anmälningsplikt för personer som har tillträdesförbud på idrottsevenemang.

Sverigedemokraterna som svängt i frågan röstade med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet för förslaget medan de borgerliga partierna röstade nej. Regeringen utesluter inte anmälningsplikt, men vill avvakta utredningen om åtgärder mot läktarvåld.

Justitieminister Beatrice Ask (M) säger till TT att beslutet är "mycket märkligt" för att kravet på ett lagförslag föregriper utredningen som pågår och inte väntar in andra synpunkter.

-Det ingår i den nationelle samordnaren Per Unckels uppdrag att föreslå ytterligare lagstiftning, exempelvis rörande anmälningsplikt, om han anser att det är det bästa och mest effektiva sättet att hantera våldet. Ett sådant förslag måste i så fall uppfylla grundlagens krav, remitteras samt granskas av Lagrådet innan det föreläggs riksdagen för beslut, säger Beatrice Ask via sin pressekreterare Anna Erhardt.

Annons

Regeringen har inte ställt sig negativ till anmälningsplikt, men hänvisar till att utredaren Per Unckel är mitt uppe i sitt arbete och att han ska resa till England i höst för att studera hur huliganproblematiken hanterats där.

Förslaget om att anmälningsplikt ska kunna införas redan nästa år anser regeringen vara orealistiskt.

TT/Fotbollskanalen.se

Publicerad 2011-06-22 kl 17:16
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto