Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Statistik ger Mutumba upprättelse

Allsvenskan

Petad. AIK:s kultförklarade guldhjälte Martin Mutumba har haft en tuff återkomst. Men överraskande visar nu statistik att AIK är ett vinnande lag med sin kultfigur.

Martin Mutumbas comeback i den allsvenska fotbollen har ännu inte blivit en framgång.
Det tidigare Ungern-proffset har haft svårt att riktigt imponera på tränare Andreas Alm och har också bötfällts för sitt uppträdande.

Men nu kan han vara på väg tillbakla på allvar.
Dels efter sina avgörande assists mot Trelleborg senast men också för att Andreas Alm själv genom statistik kommit fram till Mutumbas beydelse för AIK.

- Allt syns inte i poängligan, konstaterar Alm.

Här är enligt Fotbolls-Expressen siffrorna som avslöjar Mutumbas betydelse:

AIK:s getingsnitt med Mutumba i startelvan: 2,3 - AIK:s getingsnitt utan Mutumba i startelvan: 1,6.

Annons

Mohamed och Teteh Banguras målproduktion med Mutumba på planen: 11 - Mohamed och Teteh Banguras målproduktion utan Mutumba på planen: 1.

Siffrorna har framkommit efter Mutumbas första poäng för säsongen - i senaste omgången - 2-1-segern borta mot Trelleborg.
Martin Mutumba låg bakom målen för både Martin Lorentzson och Teteh Bangura.

- Allt syns inte i poängligan. Det är lätt att färgas av vad andra säger. Jag vill alltid ha fler nyanser och inte bara gå på magkänsla eller andras tyckande, säger Alm.

- Det är klart att han haft en betydelse för vårt spel. Försvararna har ofta först två forwards (Banguras) att hålla reda på och därtill Martin med en utmanande spelstil. Det bidrar till framgång och ger utrymme för fler i laget, säger Alm.

Men ångrar sin bitvis tuffa behandling av stjärnan - det gör inte Andreas Alm.

Annons

- Nej. Jag har fattat besluten där och då, säger Alm till Fotbolls-Expressen.

Och någon garanti för mer speltid framöver är det inte heller - även om det förstås på kort sikt kan bli en positiv häveffekt för Mutumba.
Men som sagt Alm kan inte lova någon omedelbar förändring för Mutumba.

- Absolut inte. Jag har bara gjort en utvärdering, det ingår i mitt jobb. Sen kommer det nya uttagningar och byten hela tiden, säger Alm.

- Jag ser gärna att han kommer till fler målchanser och avslut när han utmanar sin spelare, säger Alm och ger sin förklaring varför Mutumba haft jobbigt att komma i gång under våren.

Publicerad 2011-07-03 kl 14:21

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto