Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Streama alla matcher från Serie A på TV4 Play

Medici: Serie A och stjärnfallet

Italien

Storspelarna lämnar Serie A - och nybakade stjärnor väljer Spanien eller England. Lorenzo Medici reder ut begreppen - men är inte helt missnöjd.

Alexis Sanchez har lämnat Serie A. Så även Jeremy Menez och snart kanske också Javier Pastore och Mirko Vucinic. Dessutom verkar det svårt för de italienska klubbarna att fånga de dyra och största stjärnorna på transfermarknaden som t ex Cesc Fabregas, Giuseppe Rossi, Sergio Aguero, Carlos Tevez och Neymar.

De italienska klubbarna kan inte mäta sig med t ex Real, Barca, Chelsea och Manchester City ekonomiskt och kan därför kanske inte värva de allra största namnen.
De största klubbarna i Italien riskerar även att bli omåkta ekonomiskt av t ex Malaga och PSG som fått in nya shejk-pengar.

Serie A kan heller inte jämföra sig med Premier League som spelar i en egen liga på transfer-marknaden vilket man kan tydligt se på vissa av de övergångar som skett. Jordan Henderson ca 18 miljoner euro, Phil Jones ca 19 miljoner euro och Stewart Downing ca 22 miljoner euro. Ja ni förstår grejen. De överbetaldas himmelrike. Precis som Serie A var under 90-talet och runt millenieskiftet.

Annons

Manchester United, Bayern Munchen och Arsenal har också egentligen större kapacitet på transfer-marknanden än de italienska klubbarna men deras transferfilsosofi skiljer sig från t ex Manchester City och Chelsea. De är medvetet sällan med och budar på de dyraste spelarna.

Egentilgen är jag inte helt missnöjd. Jag älskar värvningar som t ex Alvarez, Vidal och Lamela. Jag tycker att Serie A är rätt så bra rustat med Ibrahimovic, Etoo, Hernanes, Lavezzi, Cavani, Pato, Totti mfl. Jag vill inte att Serie A ska bli ett nytt Premier League eller att shejker gör om t ex Atalanta eller Chievo till ett av de penningstarkaste lagen i Europa.

Jag gillar en mercato och en liga där man värvar mindre kända namn som blir väldigt bra på grund av bra scouting. När man har mindre med pengar tenderar man att mer noggrann.

Annons

Men det behövs också några nya toppspelare och där riskerar nu Serie A nu att halka efter. Håller Italien på att missa de största stjärnorna på marknaden eller inte? Jag tar mig en närmare titt på några av dem.

ALEXIS SANCHEZ
Har skrivit på för Barcelona och kanske finns det inte så mycket att säga om det då han kommer till alla spelares drömklubb. Jo, lite finns att nämna ändå. Jag hävdar att Inter sumpade denna chans rejält. Inter var redan i januari i diskussioner med Udinese och hade säkert en förtur på chilenaren. Deras saktfärdighet och mjäkiga bud (de försökte sänka kostnaden med att envisas med att lägga spelare emellan) gjorde att Barcelona hann bli tillräckligt intresserade. Jag tror att Sanchez hade passat perfekt i Inter. Inters förlust blev till Barcas gagn.

JEREMY MENEZ
Lämnat Roma för PSG. Det fanns egentligen ingen italiensk klubb som var intresserad på riktigt men övergången är värd att nämna ur den synvinkeln att jag tycker att Roma sålde honom alldeles för billigt. PSG betalade 9 miljoner euro för Menez men betalade även 11 miljoner för Kevin Gameiro. Känslan är att Roma borde kunnat mjölka ut ett par miljoner till. Svagt jobbat.

Annons

JAVIER PASTORE
Min teori är att Palermos president helst av allt skulle vilja sälja Pastore till en italiensk klubb. Hans eviga tjat och hets att ingen av de italienska klubbarna har råd med Pastore tyder på att han vill locka fram en övergång. Men sanningen är att ingen har råd. Om ingen italiensk klubb blandar sig i sista stund så verkar det handla om Chelsea eller PSG för argentinaren. Synd att Serie A förmodligen mister både Sanchez och Pastore.

MIRKO VUCINIC
Vucinic vill bort från Roma och Juventus är intresserade. Problemet är att även klubbar som Manchester United och Tottenham också är det. Priset är nog inget problem för Juventus men frågan är om Vucinic vill till en annan italiensk klubb med respekt för Roma? Ytterligare en profil som kan komma att lämna.

SERGIO AGUERO
Klar för Manchester City. Juventus jagade Aguero länge och väl men gav upp när priset på ca 40 miljoner euro inte sänktes. City har de pengarna och tänker använda dem. Ändå klokt av Juventus att inte lägga så mycket pengar på argentinaren då det är i högsta laget. Aguero är något övervärderad. Trots det hade det varit förtjusande att se honom dansa i Serie A. Nu blir det inte så.

Annons

GIUSEPPE ROSSI
Ytterligare en spelare som Juve jagat. Efter Aguero hamnade deras val på Villarreals italienare. Länge och väl såg en övergång mycket möjlig ut men Villarreal verkar inte vilja gå under 30 miljoner euro vilket naturligtvis är för mycket pengar för Rossi. Så även här verkar Juve dra sig ur. Återstår att se hur Villarreal gör då Rossi själv förmodligen vill lämna för Juventus. En omotiverad spelare är ingen bra spelare. För tillfället har chanserna att se Rossi i Serie A minskat men jag tror inte sista ordet är sagt i denna historia.

MAURO ZARATE
Zarate och Lazios tränare Edy Reja har inte världens bästa kemi och i och med Lazios värvningar av Klose och Cissé blir Zarate mer umbärlig. Det troliga är att argentinaren kommer lämna Italien. Atletico Madrid kan komma att vilja ersätta Aguero med Zarate (otroligt smart affär) och även transferhysteriska PSG är intresserade.

Annons

CESC FABREGAS
En drömspelare för både Milan och Inter och de är båda säkert väldigt intresserade. Det kommer dock bli väldigt svårt för dem att kunna vinna över Fabregas dröm, Barcelona. Den katalanska klubben spelar svårflirtade och säger att de klarar sig bra även utan Fabregas (vilket de iofs gör) och litar på att Fabregas vilja till slut väger så tungt på Arsenal att en övergång kommer gå igenom. Jag skulle säga att med 90 procents säkerhet hamnar han i Barcelona.

GANSO
Brasilianaren har länge varit Milans huvudobjekt men hans skador och ganska svaga Copa America har gjort att Milans intresse svalnat något. Santos vill helst ha kvar honom över klubblags VM i december och en flytt till Milan kan äga rum i januari istället. Men det finns lag som kan betala redan nu och betala bra. PSGs nye sportdirektör Leonardo vill ha honom till varje pris och räkna med att de är beredda att betala en alldeles oproportionerlig summa runt 40 miljoner euro.

Annons

NEYMAR
Priset lär ligga runt 45 miljoner euro, en summa Real Madrid både kan och kan tänka sig betala för Brasiliens nya anfallsfenomen. Precsi som med Ganso vill dock helst Santos ha kvar honom till klubblags-VM och därför kanske en övergång dras ut till januari. Att någon italiensk klubb skulle hinna emellan ser jag dock som omöjligt.

CARLOS TEVEZ
Här har möjligen Italien och Inter små chanser att fånga en riktig stjärna. Det finns några olika varianter anser jag. Den ena är att Inter försöker få till en övergång där man lånar Tevez och skjuter upp betalningen till nästa säsong med en obligatorisk köprätt. Den andra varianten är att de köper honom redan nu men då krävs det nog att de säljer av Wesley Sneijder vilket skulle innebära en stjärna in en stjärna ut för Serie A. Ett tredje alternativ är att t ex Real Madrid bestämmer sig för att värva Tevez och då lär Inter få det svårt.

Annons

KAKA
Om han är Milans mister X så kanske han är en av få superstjärnor som faktiskt kommer till Serie A. Är han inte Milans mister x så kommer han inte komma tillbaka till Serie A.

WESLEY SNEIJDER
Kan komma att lämna Inter om Manchester United lägger upp ett bud som Moratti inte kan motstå. Om Inter värvar Tevez kan en försäljning av Sneijder blii en konsekvens.

SAMIR NASRI
Skulle vara en drömspelare för t ex Milan eller Roma men känslan är att han blir kvar i England och kanske då i något av Manchester-lagen.

Efter att ha undersökt toppspelarna på transfer-marknaden så är min slutsats att väldigt få, om ens någon, av de nämna stjärnorna kommer hamna i Serie A. Förhoppningsvis handlar det mycket om att de italienska klubbarna redan nu rustar sig för de kommande ekonomiska fair-play reglerna som börjar gälla på allvar nästa säsong.

Annons

Eller är stjärnfallet ett kommande mönster? Jag brukar säga att spelare kommer och går men skönheten med Serie A består. Men jag måste erkänna att med några extra stjärnspelare så ökar ju skönheten aningen.

Publicerad 2011-07-29 kl 08:10

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto