Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Polisen sågar SvFF - tar inte samhällsansvar

Allsvenskan

Malmö FF-Djurgården krockar med en demonstration för Sverigedemokraterna i Malmö. En omöjlig kombination, enligt polisen.
- Jag förväntar mig att fotbollförbundet tar sin del i ett större samhällsansvar, säger kommenderingschefen Jarl Holmström till fotbollskanalen.se.

Det har varit svårt att hitta ett speldatum till den uppskjutna matchen mellan Malmö FF och Djurgården. Igår stod det klart att fotbollförbundets tävlingskommitté avslår Malmö FF:s överklagan. Malmö ville byta speldag av sportsliga skäl, men det finns fler som gärna ser en ändring.

Samma dag, den 15 oktober, ska Sverigedemokraternas ungdomar demonstrera i Malmö och polismästare Jarl Holmström, som dessutom är kommenderingschef (alltså operativt ansvarig) både vid demonstrationen och matchen, är djupt kritisk mot den dåliga planeringen.
- Vi har i diskussioner både med Malmö FF och med förbundet förklarat att det är ytterst krävande för oss att ha två insatser parallellt där båda kräver vår fulla uppmärksamhet. I och med att fotbollsmatchen inte var planerat tidigare blir det oerhört dyrt att med så här kort varsel tillsätta rätt bemanning på rätt plats.

Annons

Kan ni säga nej – och alltså stoppa matchen?
- Vår inställning är inte att undersöka om vi har juridiska möjligheter att säga nej. Vår inställning är att vi i samförstånd ska säga att det är djupt olyckligt och hitta alternativa dagar. Vår skyldighet är att hjälpa och skydda och det primära är inte då inte att stoppa en idrottshändelse. Men vi vill att man i samförstånd tittar på hur det ser ut i Malmö.

- Vi tycker att det är besvärande att välja att genomföra en uppskjuten match en dag som redan är fylld av utmaningar för skånsk polis.

Mot vilka har ni riktat er kritik?
- Vi har diskuterat både med förbundet och efter det med Malmö FF. De har visat förståelse, framför allt MFF, men förbundet som avgör har ju inte visat tillräcklig förståelse eftersom man inte väljer en annan dag.

Vad innebär det för samhället ekonomiskt?

Annons
- Det innebär väldiga merkostnader. Vi kan inte lösa två sådana parallella uppgifter utan att hämta resurser utifrån. De poliser som jobbar i Skåne räcker inte utan vi måste ta in folk på övertid och kanske till och med lösa det med resurser från annan myndighet. Det är väldigt, väldigt kostsamt.

- När vi nu har försökt samtala och förmå dem att välja en annan dag blir jag ju som polisrepresentant förhållandevis kritisk mot fotbollförbundet.

Orsaken till de speciella omständigheterna är inte bara att två stora evenemang krockar. Båda evenemangen är extra laddade. Fotbollsmatchen eftersom den tidigare avbrutna matchen blev en stökig historia, både inför matchen ute på stan och inne på arenan. Polisen har också varit självkritisk vid ett flertal demonstrationer, delvis Sverigedemokraternas, för att de inte till levt upp till den grundlagsskyddade demonstrationsrätten. Därför tycker Holmström att det är extra olyckligt med just den här tajmingen.

Annons
- Vi har förstått att vi inte kan hantera en fotbollsmatch med två lag med risksupportrar samtidigt utan mycket, mycket stora bekymmer.

Har ni någon förhoppning om att datumet ändras?
- Jag har fortfarande inte sett det slutgiltiga beslutet i skrift. Till dess förväntar jag mig att fotbollförbundet tar sin del i ett större samhällsansvar.

Publicerad 2011-10-05 kl 17:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto