TV: AIK slog Häcken i Paveys sista hemmamatch

AIK är klart för Europa league-kval nästa säsong efter 2-1 mot Häcken. Häckens chanser försvann med en tidig hands på mållinjen.
-Både straff och utvisning, det är ett väldigt grovt straff, sade Peter Gerhardsson.

Det hade gått bara 13 minuter när Häckenbacken Mohammed Ali Khan fick lämna Råsundas gräsmatta. Och med honom försvann också Häckens sista hopp om att ta en av de två Europaplatserna bakom Helsingborg i allsvenskan.

Ali Khan kastade sig och styrde undan ett skott av Kwame Karikari - med ena handen.

Rött kort och 1-0 till AIK, sedan Martin Mutumba behärskat placerat straffen vid Christopher Källqvists högra stolpe.

Två tunga smällar för Häcken och ett självklart samtalsämne efter matchen.

-Det blir ju en tolkningsfråga. Var bollen verkligen på väg in, eller hade den gått utanför? frågade sig Häckentränaren Peter Gerhardsson.

-Jag tror att vi tränare är rätt överens om att vi vill ha en annan tolkning. Jag tror inte att ens domarna riktigt vet vad som gäller.

Svårt i överläge

AIK-tränaren Andreas Alm nickade och medgav att inte heller han är säker på hur reglerna ser ut. Han hittade även ett annat mysterium, mitt i glädjen över den säkrade Europaspelsplatsen.

-Jag har inte sett något lag, inklusive oss i dag, som klarat att spela med en man mer.

Vi lyckas inte utnyttja övertaget som man kan tycka att vi borde.

Men den här gången räckte det, inte minst tack vare Martin Mutumba. Straffskytten kom i läge på nytt knappt 20 minuter senare, men valde att spela till Kwame Karikari, som bredsidade in 2-0 mellan benen på Källqvist.

Pavey hyllades

Häcken stod trots den tidiga spelarförlusten emot bra, även om reduceringen på tilläggstid i första halvlek kom lite till skänks. Ett långt uppspel som hamnade hos René Makondele fick AIK-målvakten Ivan Turina att lämna sitt mål. Makondele, utan eget skottläge, gav bollen vidare till Dioh Williams, som enkelt lobbade bollen i mål.

Närmare än så kom dock inte Göteborgslaget.

Resten av matchen blev i stället en mållös, men högljudd, hyllning till Kenny Pavey.

Efter sex säsonger i AIK fick inhopparen dessutom en sista målchans på Råsunda i slutsekunderna, men prickade bara målvakten.

-Det hade väl blivit ett lite för bra slut, säger Pavey, som ännu inte har klart med ny klubb för nästa säsong.

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2011-10-16 kl 19:56

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.