Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Här är min allsvenska klubb för 2011

Olof Lundh

Helsingborg hissar SM-bucklan.
Trelleborg och Halmstad tar hissen neråt.
Här är min allsvenska drömklubb 2011 – från ordförande till transferlista.

Ordförande: Claes Ohlsson, Helsingborg
Håller en lägre profil än företrädaren Sten-Inge Fredin och det har effekt, särskilt när tjänstemän som Jesper Jansson får göra sitt jobb. Inte nog med SM-guldet, klubben kan betala ”skulden” till kommunen.

Sportchef: Mats Persson, Gais
Trots allt har Persson inte samma resurser att jobba med som många andra och ändå är Gais högt upp i tabellen. Ovanpå det fick man sålt Johan Mårtensson till ett pris i Kim Källström-klass och löste Wanderson från Saudi.

Tränare: Conny Karlsson, Helsingborg
Ännu en stark säsong där det har blivit SM-guld och man har chans till ännu cuptitel trots tunga spelartapp. Karlssons gäng med Reine Almqvist och Per-Ola Ljung har fått HIF att bli rasande effektivt.

Annons

Hemmaarena: Swedbank Stadion, Malmö
Sveriges häftigaste arena ligger fortfarande i Malmö. MFF-klacken bidrar till att ge den en internationell prägel och med närheten och tajtheten är Malmös arena klart bäst i allsvenskan.

Startelvan är i 3-4-3

Målvakt: Pär Hansson, Helsingborg
HIF-målvakten har varit en verklig matchvinnare. Gång på gång har han gjort sensationella parader och sett till att HIF förlorat minst och släppt in minst antal mål. Det förvånar inte att Erik Hamrén har honom som trea i landslaget och HIF får hålla hårt i lagkaptenen.

Back: Mattias Johansson, Kalmar
Den lille, kvicke 19-åringen imponerade framför allt under första delen av säsongen och P92:an nådde även U21-landslaget under säsongen. Har tagit stora kliv och det är förståeligt att KFF nobbade AZ Alkmaar, för här finns mycket mer att hämta.

Annons

Back: Alexander Milosevic, AIK
Stark utveckling där mittbacken lämnade division 1 i höstas och under året etablerade han sig inte bara i AIK utan även i U21-landslaget. Spelbegåvad för åldern och den förre anfallaren och mittfältaren är bra med bollen och har del i blott 26 insläppta mål för AIK.

Back: Peter Larsson, Helsinborg
Den förre HBK-backen kom på lån och var bara kvar i HIF augusti ut. Under den tiden lade man grunden till SM-guldet och Larsson bidrog med sitt lugn och sin säkerhet att ge laget harmoni bakåt och med fyra mål framåt.

Mittfältare: John Chibuike, Häcken
Nigerianen försvann till norska Rosenborg i augusti och det mest förvånande var att han var kvar i allsvenskan så länge. 13 poäng på 20 matcher ger inte hela bilden av den begåvade talangen som är en snabb, skicklig och tekniskt utvecklad offensiv mittfältare.

Annons

Mittfältare: May Mahlangu, Helsingborg
Utan den sydafrikanske bollvinnaren och playmakern hade det inte blivit ett SM-guld. Inte nog med att han oftast står rätt, gör rätt både i försvarsspel och anfallsspel, han kan briljera också vilket han visat med några spektakulära mål.

Mittfältare: Ardian Gashi, Helsingborg
Den norske mittfältaren är en spelartyp som alla hatar att möta men alla vill ha sitt lag. Han är kompromisslös i sin vilja att vinna och det är inte alltid vackert, men Gashis lag vinner oftast.

Mittfältare: Mervan Celik, Gais
Vilken succé för honom när han Alexander Axén fick honom att se helheten. Att stänka in 14 mål från som vänster mittfältare är imponerande. Inte underligt att han slagit sig in i U21-landslaget och att utlandet väntar.

Anfallare: Ibrahim ”Teteh” Bangura, AIK

Annons
Sett till hur han såg ut i Köping i fjol var det minst sagt sensationellt att han smällde in 15 mål på 17 starter och ett inhopp i årets allsvenska. Och vilka mål sedan för AIK:aren som visade sig vara en utpräglad avslutare. Credd till honom och AIK:s tränarstab.

Anfallare: Mathias Ranégie, Malmö
Den minst sagt brokiga karriären fick ytterligare en utväxling under 2011. Ranégie är tung och svårstoppad både utanför och i straffområdet och har även en fin teknik och kan briljera på små ytor. Lägg till en osviklig känsla framför mål som speglar sig i 21 mål i allsvenskan.

Anfallare: Tobias Hysén, Göteborg
Ingen höjdare för IFK Göteborg i år heller men landslagsmannen levererar trots det. Löpvillig, snabb och med en inställning att gå rakt på mål ger en offensiv kraft de flesta allsvenska klubbarna bara kan drömma om.

Annons

Avbytare

Ivan Turina, AIK
Har med sin säkerhet i mål bidragit till AIK:s säkra försvar.

Pontus Jansson, Malmö
En aning okonventionell som mittback men en urkraft i Malmö FF.

Niklas Hult, Elfsborg
En av flera unga som har klivit fram i Borås-laget och det hör till det positiva.

Anders Svensson, Elfsborg
Den gamle kan än men han har inte varit lika dominant när Elfsborg inte vunnit.

Wanderson, Gais
Allsvenskans poängkung trots att han inte har övertygat men är en storspelare.

Mohamed Bangura, AIK
Har en dimension ytterligare förutom målskyttet och det hade AIK nytta av.

Rasmus Jönsson, Helsingborg
Ett briljant hot oavsett om han spelade i anfallet eller på kanten.

Transferlistan

Magnus Haglund, Elfsborg
Ännu en säsong där Borås-klubbens tränare har haft Sveriges bästa manskap utan att vinna några titlar.

Annons

Marcus Sandberg, Göteborg
Fick möjligheten att ta över som förstemålvakt men har inte hållit vilket värvningen av John Alvbåge skvallrar om.

Hela Trelleborgs backlinje
Erdin Demir får mycket beröm och har nått U21-landslaget men ett försvar som släppt in mer än två mål per match är för svagt.

Andreas Drugge, Göteborg
Värvningen har inte alls bidragit till en förlösning av IFK:s offensiv.

David Elm, Elfsborg
Inte för att det är så stora fel på honom, snarare för att klubben inte använder honom rätt.

Publicerad 2011-10-27 kl 11:42

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto