Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Erlandsson: "Förbundet var kanske inte redo för en kvinnlig ordförande"

Allsvenskan

Susanne Erlandsson kritiserar förbundets ordförandeval. Varför är processen så sluten – och vad hade hänt om hon själv varit man?
- Klart att reflektionerna dyker upp, säger Erlandsson.

Fotbollskanalen.se har med en lång rad artiklar berättat om maktspelet inför årsstämman i SvFF om ett par veckor. Lars-Åke Lagrell avgår som bekant och ersätts av den förre elitdomaren Karl-Erik Nilsson. För några månader sedan drog Lars-Christer Olsson tillbaka sin kandidatur i besvikelse över vad han ansåg vara ett demokratiskt sett bristfälligt upplägg.

Trots att valberedningen, med Börje Sandgren i spetsen, uppmanat de tre stora regionsförbunden att bjuda in samtliga tre nominerade valde endast Norrland att hörsamma begäran. Såväl Götaland som Svealand tycktes redan ha bestämt sig för Karl-Erik Nilsson – utan att ta reda på vad Erlandsson och Olsson hade för åsikter i olika sakfrågor.

Annons

- Jag vet att Lars-Christer hade sådana invändningar och det är samma för mig på de punkterna, säger Susanne Erlandsson till fotbollskanalen.se.

Vad tänkte du när distrikten inte hörde av sig?
- I slutändan finns inte så mycket man kan göra, har de fattat sitt beslut så har de. Men visst kan jag reagera med förvåning över att man inte vill ta reda på mer innan man väljer någon till en så pass viktig post som ordförande i förbundet. Det är ju en ganska ovan sits, som fotbollsrörelsen inte befunnit sig i de senaste 20 åren.

Erlandsson vet med sig att valberedningen ville skapa en öppnare process, men anser att mer kunde ha gjorts. Pressar man inte på för att sprida information inför valet finns risken att de röstberättigade inte har någon särskild uppfattning kring vad som skiljer aspiranterna åt.

Annons

- Jag tror att alla hade tjänat på att få veta mer om vad jag, Lars-Christer och Karl-Erik står för, vad vi vill med svensk fotboll. En sådan utveckling kunde valberedningen ha gått i täten för, säger Erlandsson.

Man talar ofta om en falangstrid inom svensk fotboll. Hur mycket sanning ligger i de uppgifterna?
- Det kan jag inte ha någon uppfattning om. Den sortens frågor är det väl egentligen bättre att ställa till de som faktiskt äger rösträtten ute i landet.

Erlandsson belyser även det faktum att hon är kvinna, och hon hävdar att män kanske är mer valbara i en så pass traditionsbunden organisation som SvFF.

- Folk runt omkring mig kommer med sådana frågor och funderingar. Jag satt ju ändå som vice ordförande i sju år och har bred kompetens och en rad andra meriter att falla tillbaka på. Ser man en successionsordning till ordförandeposten ligger det ju nära till hands att betrakta vice ordföranden som tvåa. Då kommer frågan: Hade saker sett annorlunda ut om jag varit man?

Annons

Tror du det?
- Kanske var fotbollen inte redo för en kvinnlig ordförande, med tanke på hur mansdominerad den här branschen faktiskt är. Men jag vet inte alls hur distrikten resonerar, uppenbarligen anser de att Karl-Erik Nilsson är mest lämpad och då får man helt enkelt acceptera det.

Publicerad 2012-03-12 kl 20:47
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto