Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh tippar allsvenskan - Göteborg, Malmö, Mjällby och Sundsvall

Olof Lundh

I morgon är det allsvensk premiär.
Fram till dess tippar Olof Lundh hur det slutar.
Dags för Göteborg, Malmö, Mjällby och Sundsvall.

IFK Göteborg

Vad kommer att göra fansen glada?
Spelet. Självförtroendet, Draget. Toppstriden. Blåvitt har bytt skrud och det kommer att vara betydligt roligare att följa Hysén o Co än de senaste säsongerna.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Ingen pyttipanna på Kamratgården i höst. För även om Mikael Stahres bygge kommer att vara med i kampen hela vägen så innebär det inte att det räcker till den klassiska guldpytten.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Många veteraner drar inte scouter men en pånyttfödd Robin Söder kan vara aktuell för flytt om inte knät krånglar. Även Joel Allansson om han snor åt sig en plats.

Annons

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Tränare Stahre säger att det finns en tanke bakom rekryteringarna som ger intrycket av att man förträngt backlinjen. Så en mittback och/eller en vänsterback kan vara aktuellt.

Hur säkert sitter tränaren?
Han är tidigare guldtränare för AIK som vann SM-guldet i Göteborg 2009, i en match mot IFK Göteborg. Så även om Mikael Stahre smält in bland de ”goa gubbarna” har han inget utrymme för ett misslyckande, och då drar han med sig sportchefen Håkan Mild i fallet.

Hur går det för laget?
IFK Göteborg har ömsat skinn på många plan, inte bara en ny träningsanläggning utan man har en tränare som sticker av helt gentemot Roger Gustafsson-arvet och man har skickat i väg nästan en hel elva och tagit in idel namnkunniga nyförvärv som Farnerud, Gerzic, Alvbåge och Waehler och en del klass kvar i form av Hysén, Selakovic, Haglund och Söder. Det ser bra ut på papperet men det kommer att ta tid för Stahre att få ihop laget och få det att prestera tillräckligt för att bärga SM-guldet.

Annons
Fast det är en häftig satsning som lyft klubben och allsvenskan, och räkna med att Blåvitt kommer att utmana om bägge de inhemska titlarna. I serien blir det "bara" en 2:a plats som förvisso är ett rejält lyft men inte vad man siktat på.

IN: Daniel Sobralense (Kalmar), John Alvbåge (Örebro), Kjetil Waehler (Ålborg), Nordin Gerzic (Örebro), Pontus Farnerud (Stabaek).

UT: Adam Johansson (Seattle Sounders), Kamal Mustafa , Alexander Faltsetas (Gefle) Andreas Drugge (Häcken), Marcus Sandberg (Ljungskile, lån), Karl Svensson (Jönköpings Södra), Niklas Bärkroth (Benfica, lån), Elmar Bjarnasson (Randers), Pär Ericsson

Mjällby

Vad kommer att göra fansen glada?
Inhyrde Dominique Kivuvu är från Holland men spelar för Angola och kommer från den rumänska mästarklubben. Låter som en klockren värvning och alla rapporter talar om att han kommer att lyfta i allsvenskan.

Annons

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att man inte utmanar ännu högre i tabellen trots att man satsa på att förstärka truppen rejält. Man blev ju 6:a 2010 och 10:a 2011.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Sett till att David Löfquist och Moestapha El Kabir försvann till Italien och man sålt till Turkiet och andra marknader så finns det säkert klubbar som vill studera vad som sker i Hällevik. Klart att Erton Fejzullahu och Dominique Kivuvu som är inlånade kan spela till sig andra jobb.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Undrar om mittfältet är lika starkt? Räcker det med att Kivuvu kliver in och fyller luckorna? Hänger försvaret med? Där kan man behöva peta in nya alternativ.

Hur säkert sitter tränaren?
En av förklaringarna till att Mjällby gått framåt är Peter Swärdh och naturligtvis vill klubben ha honom kvar.

Annons

Hur går det för laget?
Av det lag som tog allsvenskan med storm för två säsonger sedan har de spektakulära spelarna försvunnit och bara stommen är kvar.
Visst, man har laddat på med en del inlånade lirare och under slutet av hösten gick klubben oerhört starkt, och en hel del av de som var med under den spurten är kvar i Mjällby eller har återkommit.
Onekligen har man ett starkar lag än för ett år sedan och man riskerar inte att mista ett äss som El Kabir mitt i säsongen, men man har bytt ut spelmotorn och det kan ta tid innan man är i full fart.
Fast det blir kamp även under 2012 och även om man hänger kvar via en 13:e plats så är det precis.

IN: Haris Radetinac (Åtvidaberg), Mahmut Özen (Varberg), Marcus Pode (Trelleborg), Anders Wikström (Elfsborg, lån), Dominique Kivuvu (Cluj), Pär Ericsson (IFK Göteborg, lån), Viktor Agardius (Kristianstad), Gbenga Arokoyo (Kwara United).

Annons

UT: David Löfquist (Parma), Jesper Westerberg (Lilleström), Tobias Grahn (Örebro).

Malmö FF

Vad kommer att göra fansen glada?
Oerhört mycket, allt från Mathias Ranégie målskytte till Pontus Janssons backspel till resultaten. År 2012 blir ett häftigt år för MFF.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Möjligen svider det att behöva vara hemma när de andra allsvenska klubbarna ska ut i Europa och jaga pengar? För ekonomin oroar.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Kryllar av dem: Mathias Ranégie, Daniel Larsson, Jimmy Durmaz, Jiloan Hamad, Ivo Pekalski, Pontus Jansson, Simon Thern är bara några som scouterna har koll på och det finns fler bakom dem.

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Beror på om någon med kort tid kvar på kontraktet försvinner som Jimmy Durmaz och hemlängtande Wilton Figueiredo? I och med inlånade Viktor Noring har man täckt upp för Johan Dahlin vars kontrakt går ut. Möjligen kan man sakna en mittback om Daniel Andersson inte vill agera spelare så mycket.

Annons

Hur säkert sitter tränaren?
Malmö FF vill verkligen inte byta ut Rikard Norling utan ge honom tid – och det får han.

Hur går det för laget?
Efter att ha hoppat in mitt under säsongen har Norling fått sätta sin prägel på MFF inför 2012. Allt från träningsupplägg till trupp och nyförvärv bär mer av huvudtränarens signum och det ger resultat. Han må uttrycka sig underligt emellanåt men han kan under sina första år som tränare få en grupp spelare att ta sig över en rad spärrar och det blir en skördetid för Malmö FF.
Även om de spanska influenserna tonas ner till förmån för ett rakare och enklare spel med 4-4-2 så kommer det att anfallas i högt tempo och man kommer att skapa lägen. Visst, bristen på mittbackar kan oroa men det ska man hantera.
Sett till att MFF slipper (kanske inte rätt ord?) Europa och kan lägga all fokus på allsvenskan och att man har en stark elva med gott om konkurrens så hanterar man att förre storstjärnan Figueiredo vill hem och att en del andra vill vidare, och det blir guldfest och en 1:a plats.

Annons

IN: Robin Olsen (Klagshamn), Erik Friberg (Seattle Sounders), Simon Thern (Helsingborg), Viktor Noring (Trelleborg, lån).

UT: Agon Mehmeti (Palermo), Dejan Garaca (Syrianska), Dusan Melichárek , Miljan Mutavdzic (försvarare/mittfältare, klubb ej klar), Yago Fernandez , Jeffrey Aubynn (mittfältare, Gais), Omid Nazari (mittfältare, Ängelholm), Tobias Malm (försvarare, Trelleborgs FF, lån).

Sundsvall

Vad kommer att göra fansen glada?
I starten att det blir allsvenskt spel på Norrporten igen efter några besvikelser i rad. Sedan blir det genombrottet för Emil ”Mini-Foppa” Forsberg.

Vad kommer att göra fansen besvikna?
Att det blir kamp långt ner hela vägen och att gästspelet blir så kort.

Vilken spelare är intressant för utländska klubbar?
Om Forsberg får ett riktigt genombrott så kanske han, annars handlar det om andra svenska klubbar kanske drar i Ari Skúlason, Fredrik Holster och Oscar Berglund.

Annons

Vad behöver ledningen leta efter i sommar?
Mycket, tyvärr. Framför allt saknar man en målskytt som ger tyngd åt anfallen. Även försvaret ser tunt ut och det är kanske vettigt att testa utan att äventyra ekonomin och sedan se var man behöver lappa?

Hur säkert sitter tränaren?
Sett till att Sören Åkeby gick från tränare till manager trots att Sundsvall i det närmaste snubblade sista dagen även i fjol så sitter han stabilt.

Hur går det för laget?
Konstgrässpelare är vad Åkeby satsat på nu när 21 av 30 matcher går på konstgräs och frågan är om det räcker? För det är uppenbart att man inte har tillräckliga resurser för att manna upp utan att riskera ekonomin – och det är ju smart att då hålla igen.
Okej för att man tar poäng hemma men man kommer att väga lätt borta och då blir det svårt att hänga kvar. Lägg till att konkurrensen är tuffare i år och att det är ont om räddningsplankor.

Annons
Kan inte se det laget ska hänga kvar och det blir en 15:e plats.

IN: Johan Eklund (Brage), Kevin Walker (AIK), Oscar Berglund (Helsingborg), Marcus Danielsson (Västerås), Michel (Madureira, lån).

UT: Alexis Mendiola (klubb ej klar), Pontus Silfver (klubb ej klar), Pontus Engblom (AIK), Jonas Wallerstedt (klubb ej klar).

Publicerad 2012-03-30 kl 09:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto