Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Björn Erikssons utredning: Polisfria matcher - vill ha lag kring polisnotor -

Allsvenskan

På torsdagen presenteras slutbetänkandet i Björn Erikssons "Huliganutredning". Eriksson vill öka insynen i polisens prioriteringar inför och under stora matcher. Han föreslår att de flesta matcher spelas utan poliser.

Kriminell infiltration är ett verkligt problem i den svenska idrottsrörelsen, framför allt i storstadsklubbarna. Oftast handlar det om påverkan av styrelseledamöter och nyckelpersoner, skriver regeringens utredare Björn Eriksson på DN-debatt.

Förekomsten av våld, hot och trakasserier mot klubbdirektörer, domare och vakter inom fotboll och hockey är värre än vad Björn Eriksson trodde innan han åtog sig uppdraget. Åtgärder måste därför till snabbt.

Björn Eriksson vill öka insynen i polisens prioriteringar inför och under stora matcher. Han föreslår att de flesta matcher spelas utan poliser.
- Vi är övertygade om att klubbarna klarar det här. Om det sedan är en högriskmatch och det görs en bedömning att det behövs poliser får man kalla in dem, säger han till Ekot.

Annons
Han vill att en prövningsnämnd avgör om och hur omfattande en polisinsats som krävs.

I slutbetänkandet, Mer glädje för pengarna, föreslås också att berusade personer inte släpps in på arenorna.
En kartläggning av förekomsten av hot och våld mot personer inom svensk fotboll och ishockey har gjorts. Den baseras dels på en enkätundersökning, dels på djupintervjuer.
Enligt kartläggningen utsätts över 40 procent av de tillfrågade personerna på vd/klubbdirektör/sportchefs-nivå årligen för våld, hot eller trakasserier. För domare är motsvarande siffra 35 procent. För aktiva spelare inom de två idrotterna sjunker siffran till tio procent.

Det är ungefär lika illa inom både ishockey- och fotbollsvärlden, enligt utredningen. Och få av händelserna, bara 13 procent, polisanmäls.
"Vi måste bryta fenomenet att rädslan för att det ska bli offentligt är större än vinsten med att polisanmäla", skriver Björn Eriksson.
Annons

Björn Eriksson föreslår i sitt slutbetänkande att frågan om vad idrotten ska betala för polisbevakning under 2013 ska lösas genom att kostnaderna sätts ned, i väntan på en permanent lösning. För snart ett år sedan föreslog han att idrotten skulle undantas från kravet att betala för polisbevakning vid riskmatcher, men regeringen ansåg att hans förslag var ofullständigt och tillsatte därför en egen utredning i december, som ska vara klar sista april i år. Eriksson anser att en lösning i praktiken brådskar.

Eriksson säger att man måste fundera över om det som utpekas som problem i samband med idrott är ett idrotts- eller ett samhällsproblem. Det är till exempel, hävdar han, inte ett idrottsproblem om gäng från AIK och Djurgården möts i ett grustag en onsdagskväll för att slåss.
Och enligt Eriksson är det inte våldet på läktarna som är det stora problemet, det är slagsmålen utanför.

Annons
-På läktarna är pyroteknik och grovt språkbruk ett större problem, säger Eriksson på presskonferensen om sitt slutbetänkande om idrottsrelaterat våld, titulerad Mer glädje för pengarna.
Våldsproblemen är större i fotboll än i ishockey, enligt Eriksson.

På normala matcher ska det vara "polisfritt", som Eriksson uttrycker det, och klubbarna som får fakturor måste veta bättre än i dag vad det är de betalar för.
-Det vore klokt att ha en prövningsnämnd, praxis skiljer sig åt i landet, säger Eriksson men menar samtidigt att nämnden inte ska överpröva fakturor för polisbevakning, men vara ett forum för resonemang.
Eriksson sade att han är besviken över att regeringen inte har kommit till skott med lagförslag om polisnotorna. 

Bland de många aspekter Björn Eriksson tar upp finns också uppgjorda matcher.

Annons
-Jag delar inte uppfattningen som idrotten har att det bara är en fråga för idrotten, det är en fråga för statsmakten. Det håller på att bli ett allvarligt problem, säger Eriksson.

Kvinnors ökade intresse för idrott och intåg i idrotten främjar en positiv supporterkultur och det måste uppmuntras, enligt Eriksson.

Både alkohol och språkbruk är i det sammanhanget ett problem, det avskräcker nya grupper, enligt Eriksson.
- Språkbruket är den stora frågan, det man talar om ute i Idrottssverige, säger Eriksson som visst tror att det finns samband mellan alkohol, alkoholförsäljning på arenorna och att folk slåss och gapar könsord.

Men trots det vill han inte förbjuda försäljning av alkohol på arenorna, en försäljning som blivit en viktig inkomstkälla för klubbarna.
Däremot tycker han att kontrollen, enligt gängse krogregler, bör vara strikt. Är man full ska man inte släppas in på arenan, blir man full inne på matchen ska man slängas ut.

Annons

Björn Eriksson ger flera exempel, dock inte knutna till någon särskild fotbolls- eller hockeyklubb, på hur den kriminella infiltrationen kan fungera.

- Det är inte så att någon låter sig väljas, men det sker genom påverkan när det gäller vilka som ska bli valda till, skulle man kunna kalla det, kapningar av föreningar, säger Eriksson som i utredningen skriver att det inte verkar vara någon gradskillnad i problem mellan ishockey och fotboll.

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) tror att den kriminella infiltrationen kan motverkas genom samarbete mellan supportrar och klubbar. Och Björn Eriksson hävdar att det är de goda, de vanliga, supportrarna och klubbmedlemmarnas insatser mycket hänger på.

- I en demokrati är det så att om vi struntar i att engagera oss så får de andra till slut majoritet, säger Eriksson.

Annons

Klubbarna kan arbeta med stadgeändringar och vara strikta med hur stadgarna följs, arbeta med folk som håller koll på vad som händer på olika håll i klubben, med etiska program och en klar linje om att styrelseledamöter inte får vika ned sig för otillbörlig påverkan.

Bara några timmar efter att Björn Eriksson presenterat utredningen, kommenterade Svenska fotbollförbundet slutbetänkandet.

"Svenska Fotbollförbundet har följt Erikssons arbete nära och i det stora hela är vi mycket positiva till utredningens arbete. Som förbund ska vi göra allt vi kan för att bidra till en bättre kultur inom fotbollen", skriver ordförande Karl-Erik Nilsson i ett mejl till TT.

"Vi får nu i lugn och ro läsa betänkandet och analysera det mer i detalj och vad vi kan göra inom svensk fotboll."

Nilsson skriver också att fotbollförbundet ska göra allt som går för att skapa en bättre atmosfär kring matcherna.

Annons

"Om analysen blir att vi som förbund ska aktivera oss ännu mer i olika samhällsfrågor, så kommer vi att göra det", skriver Nilsson.

Föreningen för Svensk Elitfotboll (Sef) kommenterar slutbetänkandet från Björn Eriksson.

"Delbetänkandet var bra, slutbetänkandet är bra — det är bristen på politiska initiativ som bekymrar oss", skriver ordförande Lars-Christer Olsson och generalsekreteraren Mats Enquist i ett mejl till TT.

"Redan i delbetänkandet pekade utredarna på möjliga angreppssätt men det enda initiativ vi såg från justitiedepartementet var att tillsätta ännu en utredning kring polisens arbete. Vi såg inte särskilt mycket aktivitet i riksdagen heller. Låt oss hoppas att slutbetänkandet skapar mer aktivitet."

 

Publicerad 2013-03-21 kl 16:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto