TV: AIK:s segersvit bruten - Kujovic räddade en poäng till Norrköping

Femte raka hemmasegern kom inte. Inte oväntat. AIK segerlösa svit efter ett Stockholmsderby är nu uppe i elva raka matcher. IFK Norrköping åkte hem med en poäng efter 2-2 på Friends.

Segern mot Hammarby i måndags kostade. AIK saknade fem ordinarie spelare mot Norrköping, tränaren Andreas Alm fick plocka ihop vad han hade kvar - det är trots allt en hel del - och snabbt hitta en taktisk modell för att stå emot ett motstånd som kom med tre raka segrar i allsvenskan.

Det höll på att gå åt skogen.

Mittbacken Sauli Väisänen imponerade inte när han kom in för skadade Per Karlsson mot Åtvidaberg på Kopparvallen för några omgångar sedan. Då orsakade han en straff som kostade AIK två poäng. Karlsson saknades mot Norrköping och Väisänen fick chansen igen.

Det såg ut att gå lika illa den här gången.

När Alexander Fransson satte full fart framåt på Andreas Hadenius djupledsboll var Väisänen inte vaken. Fransson slet sig loss från mittbackens grepp och prickade in 0—1 stolpe in. Fotbollen har inga problem med dubbelbestraffning och Väisänen varnades och missar nästa match.

Goitoms snabba replik
Men Norrköpings överraskande ledning fick två konsekvenser: Ett hemmalag som öste på och ett Norrköping som blev försiktigt. Repliken kom direkt, bara minuten senare. Henok Goitom tog ned Sam Lundholms inlägg och i en enda lång utdragen rörelse placerade han kvitteringen tätt intill stolpen.

Mål i femte matchen i rad för Goitom.

Det tog tre minuter till för Väisänen att få sin revansch. Han nådde högst på Johan Blombergs hörna och nickade in 2-1, hans första allsvenska mål.

- Vi gav dem initiativet. De fick en jäkla energi och vi sorterade situationerna dåligt. Det var ett klassmål av Henok. Vårt mål blev nästan en belastning för oss. Det hade nästan varit bättre om det stått 0-0, sade IFK Norrköpings manager Janne Andersson till C More.

- Vi kände att vi inte hade något att förlora. Norrköping gjorde det bra fram till 1-0, sedan kändes det som om de kollapsade, men Norrköping är bra, sade Goitom i halvtid till C More.

Kujovic visade klass
Han visste vad han pratade om. Emir Kujovic är en lika vass avslutare. Det visade han när han elegant skruvade in 2-2, femte målet i år, förbi Kyriakos Stamatopoulos efter 49 minuter. Matchen ändrade helt karaktär, Norrköping hade chans efter chans när AIK tappade linjerna i spelet under 15 jobbiga minuter efter pausen.

Alm tog ut Sam Lundholm och gav Dickson Etuhu allsvensk debut. AIK repade sig, båda lagen gick för seger, men matchen fick ingen vinnare.

Se alla höjdpunkter från matchen i spelaren ovan.

AIK: Stamatopoulos - Hauksson, Sonko Sundberg, Väisänen, Johansson - Blomberg, Jönsson Salétros, Dimitriadis, Bangura - Goitom, Brustad.

Norrköping: Mitov Nilsson - Wahlqvist, Johansson, Boo Wiklander, Telo - Tkalcic, Fransson, Hadenius, Lawan - Kujovic, Nyman.

Publicerad 2015-05-10 kl 19:30