TV: Ineffektivt Djurgården föll - mot effektivt Häcken

Djurgården

Häcken är allsvenskans vassaste lag med 31 mål på 15 omgångar. De två fullträffarna mot Djurgården (2—1) ger en tredjeplats i tabellen när serien hunnit halvvägs.
- Vi kör väldigt mycket offensiv träning, säger tränaren Peter Gerhardsson.

Fotbollsramsan går: "Full fart framåt. Håll tätt bakåt."

Djurgården och Häcken tog fasta på första meningen och struntade i den andra i det allsvenska mötet på Tele2 Arena. Carlos Strandberg och Martin Ericsson såg till att göteborgarna vann matchen, 2—1 (2—0), passerade AIK som seriens målgladaste lag — 31 fullträffar mot 30 — och klättrade upp till tredje plats i tabellen, sju poäng bakom ledande Malmö FF.

- Vi jobbar mycket med att föda en atmosfär där vi vill ha bollen och vill spela. Det gör att vi inte springer och tänker på försvarsspel när vi har bollen, säger Häckens tränare Peter Gerhardsson.

"Tuffaste motståndet"

Det matchavgörande 2—0-målet var ett fullgott exempel på vad fantasirikt anfallsspel kan resultera i. Vänsterbacken Leonard Zuta var sin vana trogen högt upp i banan. Han lämnade sedan över till Ericsson och Strandberg att såga sig igenom Djurgårdsförsvaret.

- Med allsvenska mått mätt är det det tuffaste motstånd man kan ställas inför runt eget straffområde, säger Djurgårdens tränare Pelle Olsson.

Häcken hade också svårt att freda sig. Målvakten Christoffer Källqvist gjorde en jättematch men hade också god hjälp av ineffektiva Djurgårdsanfallare. Amadou Jawo, som fick lämna planen i paus efter fyra missar, och Aleksandar Prijovic, som ersatte, var de värsta syndarna.

Ett mål på 18 avslut

I andra halvlek blev det på gränsen till komiskt när hemmaspelarna sparkade snett. Till slut reducerade Erton Fejzullahu, som inte kunde göra annat än mål på Martin Brobergs lobbpassning i den 74:e minuten, men någon ytterligare fullträff blev det inte för hemmalaget, trots 18 avslut.

- En match avgörs i straffområdena. Vi gjorde fem mål för sju dagar sedan (mot Norrköping) så kapaciteten finns. Vi skapar tillräckligt med chanser för att hämta upp underläget men tar lite dumma beslut och är stressade i avslutslägena. Det är enkelt att göra mål när man leder med 1—0 men när man ligger under blir det en mental press, säger Pelle Olsson.

Djurgården: Höie – Arvidsson, Andriuskevicius, Bergström, Karlsson – Tibbling, Falsetas, Chibsah, Radetinac – Fejzullahu, Jawo.

Häcken: Källqvist – Zuta, Atta, Wahlström, Frölund – Lewicki, Gustafsson, Ericsson – Makondele, Strandberg, Anklev.

Publicerad 2014-07-21 kl 20:56