FEM SPANINGAR: “Dahlin bäst mot Varberg - säger en del om MFF”

VARBERG. Malmö FF tappade viktiga poäng i guldstriden när de spelade 1-1 borta mot Varbergs Bois.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Varberg förtjänade en ledning
Malmö FF gjorde allt för att locka upp det lågt stående Varbergförsvaret med djupledsbollar snarare än finlir och passningskombinationer, utan att riktigt komma loss kring straffområdet. De var uppenbart sårbara för kontringar, där framför allt Tashreeq Matthews rev stora hål i MFF-försvaret med sitt djupledsspel, och när Varberg fick ordning på försvarsspelet tog de också över matchen. Malmö FF:s Franz Brorsson och Niklas Moisander missade bollen på ett inlägg i den 29:e minuten och MFF-produkten Robin Simovic straffade de himmelsblå med ett praktavslut i nättaket. Under de tio minuterna som följde hade både Albert Ejupi och Victor Karlsson stora lägen att dubbla ledningen, innan MFF plötsligt fick liv igen.

Birmancevic har vaknat
Veljko Birmancevic gjorde visserligen mål mot Onsala BK i svenska cupen förra veckan, men hade inte nätat i allsvenskan eller Europaspelet sedan den famösa frisparken mot Ludogorets i slutet av augusti. 23-åringen fick återigen spela anfallare när MFF ställde upp med ett 3-5-2 och testade målvakten Stojan Lukic med en lurig frispark strax innan paus, innan måltorkan äntligen skulle brytas med ett distansskott i den 43:e minuten som inte många på arenan och allra minst Lukic själv hängde med på. Målet verkade göra något med Birmancevic, som fortsätta att ta initiativ och vara MFF:s största hot framåt - utan något ytterligare resultat.

Dahlin bäst igen i MFF - säger en del
För något vidare hot var inte MFF i den andra halvleken. Varberg kom ut starkast och kunde tagit ledningen igen innan gästerna lyckades lugna ner spelet. Närmast kom Tashreeq Matthews med ett friläge som Johan Dahlin tippade i stolpen. Andra halvlek blev sedan en frustrerad väntan för MFF på att skapa läget som skulle ge laget segern. Närmast kom inhopparen Malik Abubakari från ett svårt läge på tilläggstid, och 1-1-resultatet gör att Skånelaget åter hamnat bakom Djurgården och AIK i den allsvenska toppen. Det säger ganska mycket om lagets insats att Dahlin var MFF:s bästa spelare i kvällens match mot tabelltian Varberg.

Matthews och Ejupi glänste i Varberg
Bois trebackslinje gjorde en stark match, och i offensiven var det två spelare som glänste mot MFF. Den 29-årige innermittfältaren Albert Ejupi dansade förbi himmelsblå motståndare med sin gängliga stil flera gånger om, och var nära att göra 2-0 på ett närskott och ett fräckt chippförsök sedan. Ejupi, vars kontrakt går ut efter säsongen, är en av grundbultarna i Varbergs framgångssaga från Ettan till allsvenskan och nästa adress borde definitivt hamna hos ett lag på den övre halvan i tabellen. Frågan är om Tashreeq Matthews är kvar på västkusten nästa år. Den tidigare Borussia Dortmund-talangen har en spetsegenskap i snabbheten som är eftertraktad hos många lag - och hade avsluten varit lika vassa som kontringarna hade Varberg vunnit den här matchen.

Moisander borde inte starta mot AIK
36-åringen startade för första gången på över två månader i mittförsvaret efter en vadskada. Under första halvlek såg Niklas Moisander otajmad ut och en ringrostighet fanns av förklarliga skäl där. Finländaren spelade upp sig i andra halvlek men behövde heller inte tänka lika mycket på försvarsspelet då. Känslan är att Lasse Nielsen, bänkad i kväll, kommer gå före Moisander mot AIK om tre dagar. På sikt råder dock inga tvivel om att mittbacken tar en ordinarie plats i MFF.

Publicerad 2021-10-24 kl 21:28