FEM SPANINGAR: "MFF har redan satt två toppkonkurrenter på plats"

GÖTEBORG. Malmö FF vann mot BK Häcken på bortaplan med 1-2. Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se Malmös mål i TV4-sportens sändning ovan.

Häcken hade anfallshotet men MFF gjorde målen
Matchen kunde bland mycket annat målas upp som en kamp mellan två potentiella skyttekungar i Alexander Jeremejeff och Antonio Colak. Men då MFF-anfallaren inte kom till spel på grund av ett positivt covid-test hamnade allt ljus på Jeremejeff istället. Häcken hade betydligt enklare att involvera sin anfallare än MFF, och Jeremejeff tvingade Marko Johansson att mota undan ett par halvchanser innan pausen. Ett Colak-löst MFF förlitade sig på inlägg istället, och efter två stycken sådana kom också målen i första halvlek. I den nionde minuten nickade Anel Ahmedhodzic ett Anders Christiansen-inlägg i mål, och i minut 20 styrde Sören Rieks in tvåan på Jonas Knudsens inspel. Efter en försäsong fylld med missade målchanser en masse kan man konstatera att MFF både var effektivare och bättre än motståndaren idag.

MFF klarade sig utan anfallare
Utan Paok-lånet Colak blev lösningen att spela Ola Toivonen i en mer framskjuten position på topp. Det resulterade i en 4-2-3-1-formation, med fri rörelse och positionsbyten bland de fyra offensiva spelarna, det som tränaren Jon Dahl Tomasson mer än gärna ser framåt. Toivonen hade dock svårt att sätta något avtryck i spelet och droppade längre ner i banan i andra halvlek. Frågan är om MFF upprepar samma trick om Colak blir borta under en längre period? Toivonen är inte typen som springer som ett djur i 90 minuter, men Amin Sarr hade ett intressant inhopp på högerkanten och är alltjämt ett alternativ.

Det går alltid att lita på Rieks
Med reservation för att supportrar till IFK Göteborg inte håller med om förgående mening, så lyckas Sören Rieks nästan alltid leverera när det krävs för Malmö FF. Hans mål idag gav MFF tid att andas ut och avslutet var ett vackert sådant. 34-åringens försäsong var fylld av skador, men likväl stod yttern för ett mål när det var dags för premiär mot Hammarby förra helgen. Rieks har även förmågan att göra poäng oavsett hur involverad han är i matcherna. Idag var inget undantag. MFF har värvat Veljko Birmancevic på vänsterpositionen offensivt för att ge Rieks konkurrens, men dansken har helt säkert en riktigt bra säsong till i sig.

BK Häcken kvar på noll
Hisingslaget förlorade premiären mot Halmstads BK onödigt efter ett sent insläppt mål, i en match där Häcken hade de bästa målchanserna. Det övertygade inte idag heller mot MFF. Noll poäng speglar kanske inte prestationerna över två matcher. Men laget har inte inlett förtroendeingivande och kunde inte sätta något tryck på Malmö FF mot slutet av matchen, efter Bénie Traores reducering i början av andra halvlek. Både han och Tobias Heintz ser spännande ut som nyförvärv på de offensiva platserna. Leo Bengtsson behöver dock komma igång för att tillföra ännu mer spets om de ska kunna vara med i toppen. För Häcken är redan sex poäng bakom MFF.

MFF har satt två toppkonkurrenter på plats
Fiasko i svenska cupen och hårt kritiserade under försäsongen. MFF öppnar ändå allsvenskan med att vinna mot två lag som förväntas sällskapa dem i toppen. 3-2-segern mot Hammarby var imponerande, medan dagens vinst var resultatet av effektivitet framåt och en solid defensiv. Det var första gången dessutom sedan 2017 som MFF lyckades vinna på Bravida Arena. Efter tre omgångar förra året hade MFF fyra poäng. Nu har de full pott med två matcher spelade. De flesta frågetecken som rests kring laget på förhand har redan nu raderats.

Publicerad 2021-04-18 kl 18:21