FEM SPANINGAR: "MFF överlägset HIF som förväntat"

MALMÖ. Malmö FF besegrade Helsingborgs IF med 4-1 på hemmaplan.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Precis så bekvämt som förväntat
Med så många placeringar som skiljde mellan MFF och HIF var det logiskt att Skånederbyt skulle en ensidig historia. Helsingborg gav Malmö vissa besvär i första halvlek men överlag kändes gästerna aldrig nära på Eleda Stadion. Jon Dahl Tomassons framgångsrika rotering i startelvan fortsätter och laget är uppe på sex raka segrar - utan att göra någon stormatch trots 4-1. Det var bekvämt, trots derbykaraktären, och med motståndare som Falkenberg och Örebro härnäst finns alla förutsättningar för MFF att komma ur centrifugen till spelschema med ett väldigt bra utfall.

Kiese Thelin i skytteligatopp
MFF-strikern gick upp i topp i skytteligan efter 4-1-målet på tilläggstid. Han hade möjligheter att göra mål tidigare i matchen men ordnade också straffen som föranledde ledningsmålet. Det var en billig straff, precis som den gästerna fick senare, men visar också på smartheten som Isaac Kiese Thelin snappat upp efter fem utlandsår. Åtta mål har anfallaren gjort på tolv matcher och det känns som att det finns ännu mer att hämta, både gällande spel och effektivitet framför mål.

Franz Brorssons perfekta vecka
24-åringen var länge ute i kylan efter alla petningar förra året och en misslyckad utlåning till danska Esbjerg. Tillbaka i Malmö har Franz Brorsson fått en perfekt inledning under tiden tre mittbackar är skadade i truppen. I söndags startade Brorsson för första gången och kom med i omgångens lag efter vinsten mot IFK Göteborg. Ikväll kom en ny stabil insats och karriärens första allsvenska mål (han har gjort mål i alla andra turneringar sa Brorsson till Dplay). Ingen räknar Brorsson som en startspelare med alla spelare tillgängliga. Samtidigt blir det svårt att peta en försvarare i denna form för Dahl Tomasson.

Ojämn Gigovic-sommar
HIF:s 18-årig Armin Gigovic har varit ryktenas man i sommar. Samtidigt har mittfältaren inte motsvarat förväntningarna på planen efter genombrottshösten 2019. Gigovic har lidit av det stora defensiva fokuset som HIF tvingades till efter en spelmässigt bedrövlig säsongsinledning. Ikväll hade han väldigt lite boll i första halvlek när HIF pressades tillbaka. Ett gyllene omställningsläge kom för talangen strax innan paus där Gigovic gav bort den avgörande passningen och MFF kunde kontra in 2-1. Gigovic spelade upp sig efter pausen och fick mer boll men gästerna var aldrig nära poängen. Det ryktas att Serie A-klubben Genoa vill knyta åt sig HIF-mittfältaren för cirka 30 miljoner kronor. Med tanke på Gigovics ojämna sommar ska det inte vara någon tvekan för HIF - ta pengarna och spring.

Förlust efter sju omgångar där poängen varit få
Inställningsmässigt var det inget fel på Helsingborgs insats i första halvlek. Det märktes dock att MFF inte gick på full växel och till och med vilade lagkaptenen Anders Christiansen, som kom in i paus. Innan pausen var det egentligen bara Brandur Hendriksson som kom till passningsmöjligheter på offensiv planhalva. MFF täckte bort Armin Gigovic och Jakob Voelkerling Persson - då är det svårt att komma till målchanser. Innan förlusten gick HIF obesegrat i sju omgångar, men lyckades bara ta tio poäng under dessa. Att undvika förluster hjälper sällan i tabellen när vinsterna nästan aldrig kommer. En seger på 13 omgångar är den enkla förklaringen till att HIF ligger på nedflyttningsplats.

Publicerad 2020-08-05 kl 21:20