FEM SPANINGAR: "Nu börjar frustrationen synas i Blåvitt"

GÖTEBORG. BK Häcken vann stadsderbyt mot IFK Göteborg med 3-2, efter bland annat tre tilldömda straffar i matchen.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan. Bilder från Discovery+.

Ledningsmålet hjälpte inte Blåvitt
Många gånger i år har IFK Göteborg släppt in det första målet och sedan behövt lägga all kraft på att jaga bakifrån, vilket laget lyckats sådär med. Den här eftermiddagen tog de ledningen istället, när Tobias Sana gjorde ett straffmål på Häcken igen redan i den tredje minuten. Men snarare än självförtroende spred sig en ängslighet hos Blåvitt, som överlät allt initiativ till hemmalaget. I den 25:e minuten kvitterade Leo Bengtsson, och en kvart senare revanscherade nyförvärvet Kristoffer Lund Hansen sig för den orsakade straffen, och ordnade själv en sådan i offensivt straffområde. Alexander Jeremejeff förvaltade den säkert, hans åttonde mål för säsongen. En välförtjänt ledning för ett aggressivare Häcken med fler idéer offensivt, där kantspelarna Bengtsson och Wålemark vållade IFK-försvaret stora problem. Missnöjet spred sig hos bortalaget, där Sana och Kolbeinn Sigthorsson argumenterade på ett sätt som andades allt annat än harmoni.

Häcken-seger som blottade lagets problem
Spelglädjen var en annan hos Häcken och den fortsatte efter pausen. Jeremejeff träffade stolpen alldeles i inledningen, innan Wålemarks klassavslut letade sig in i Anestis bortre hörn i den 48:e minuten. Under mitten av halvleken tappade Häcken lite av kontrollen i matchen och Marcus Berg reducerade till 3-2 i den 62:a minuten, och IFK hade här sin bästa period i matchen – utan att skapa de farliga målchanserna. Det var dock inte färdigblåst gällande straffar i matchen. Klumpig kommunikation mellan inhopparen Alexander Faltsetas och målvakten Peter Abrahamsson gjorde att IFK:s Gustav Svensson hamnade i kläm mellan dem framför mål. Sana steg fram för att göra sitt fjärde straffmål i allsvenskan, men sköt utanför Abrahamssons högra stolpe. Häcken kunde andas ut och ta hem en derbyseger efter nästan tio minuters tilläggstid. Men Hisingslaget skulle givetvis inte satt sig i ett läge där de kunde tappat en tvåmålsledning, och lagets försvarsproblem blottades igen. 25 insläppta mål på 17 matcher är en anledning till att laget befinner sig först på nionde plats i allsvenskan.

Blåvitts mittfältsbekymmer fortsätter
Mot Häcken startade den skadeförföljde Simon Thern för första gången sedan den 17 maj. Innermittfältarens närvaro gjorde inte mycket för att höja kvalitén på Blåvitts centrala lagdel. Varken han, Sana eller Svensson fick se mycket av bollen under den första timmen, och Thern byttes ut mot Sebastian Eriksson efter 54 minuter. När Thern varit borta från spel tidigare använde tränaren Mikael Stahre just Eriksson bredvid Svensson på mitten, vilket resulterade i en baktung lagdel och okonstruktiv speluppbyggnad. Sana stod för en blek insats – inte bara för straffmissen – och syntes knappt i offensiven. Detsamma gällde Berg under den första timmen. Stjärnförvärvet fortsätter att vara effektiv i avsluten och gjorde sitt fjärde mål på sju matcher. Han hamnar dock utanför spelet under långa stunder oftast, och pressen på att få in en Thern i form ökar för varje match. Det har sett osynkat ut på Blåvitts mittfält en längre tid. Nu börjar frustrationen visa sig bland spelarna.

Olycklig debut för Vilar
Den 23-årige brasilianaren gjorde sin första match från start efter flytten från superettan-topplaget IFK Värnamo. Mittbacken tog plats till vänster om Mattias Bjärsmyr och August Erlingmark, och upplevde några olycksaliga debutminuter på Bravida Arena. Det var på Vilars ben som Wålemarks skott studsade och gick fram till Bengtsson vid kvitteringen – sedan var Vilar nära att orsaka en straff, innan just det hände i den 39:e minuten när Giannis Anestis släppte en retur och kunde varken med egen eller Vilars hjälp stoppa en framstormande Lund på ett schysst sätt. I den 54:e minuten byttes också Vilar ut av tränaren Mikael Stahre. Brassen behöver överbrygga omställningen till allsvenskan men har en vänsterfot och andra egenskaper som kan bli nyttiga på sikt. I dag visade Vilar inte något av det.

Ett bevis på Fribergs betydelse i Häcken
Så här skulle det sett ut oftare för BK Häcken. Den inledande tränareffekten, efter att Per Mathias Högmo ersatt Andreas Alm, har klingat av och Häcken gick in till derbyt med en vinst på de fem senaste matcherna. Under en timmes tid spelade de som Häcken alltid borde spela. Jeremejeff agerade stark center och klev upp på delad andraplats i skytteligan med sitt mål, Wålemark och Bengtsson forsade fram på kanterna, Daleho Irandust glimtade till ibland med fina passningar, och Lund ser ut som en fin Martin Olsson-ersättare. Störst betydelse hade Erik Friberg, som hoppade in efter tolv minuter på mittfältet när Samuel Gustafson gick sönder, innan han blev utbytt i minut 66. Däremellan iscensatte veteranen Häckens uppryckning med sitt lugn och sin passningsfot och återigen demonstrerade Friberg hur viktig han är för Häckens spel.

Publicerad 2021-08-29 kl 20:15