FEM SPANINGAR: "Stahres utspel kändes menat"

UPPSALA. IFK Göteborg besegrade Sirius med 2-1.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

I spelaren ses Sporten med IFK Göteborgs mål från matchen mot Sirius.

Sirius trebackslinje bra offensivt, inte lika bra på att försvara
Kristopher Da Graca, Tim Björkström och Marcus Mathisen. Det såg väldigt bra ut i den första halvleken. Så länge deras lag var bollförande och dominerade. Da Graca såg lugn och trygg ut, Björkström chippade fram bollar längs högerkanten, och Mathisen var kanske bäst på plan och var hjärnan bakom 1-0-målet. Men. Andra halvlek. När IFK Göteborg fick anfalla och utmana. Då var det inte lika bra. Och det var en del av Blåvitts taktik, att kontra och sätta snabba bollar mot Sirius backar. Och det var så som 2-1-målet kom. Da Graca försökte försvara en bit in på Blåvitts planhalva, missade helt, kontring och mål.

Svagt av Sirius att inte vinna
Första halvlek var total överkörning. IFK Göteborg kom till spel med tre centrala mittfältare och två kantspelare, men klarade ändå inte av att vara kompakt utan blev gång efter gång överspelad. Sirius spelade fint, slog ut lagdelar, rullade runt. Men gjorde bara ett mål. Det var någon nick som smet utanför, något skott som räddades… men sett till hur matchen var i den första halvleken så borde spelare och ledare i Sirius vara ganska knäckta över att det stod 1-1 i halvtid, och att man sedan tappade helt och förlorade med 1-2.

Utspelet kändes menat
2-1 mot Sirius. Sedan satte sig Mikael Stahre på presskonferensen och sa att andra halvlek var en taktisk utklassning. Det var att ta i. Men det var också det som han ville göra. Känslan är att det var en medveten passning till Daniel Bäckström. Annars hade han kunnat låta bli att säga så. Det var lite så att man hoppade till i stolen, för det kom så oväntat. Varför? Ingen aning. Men det är två tränare som spelar på olika sätt. Så kanske tyckte Stahre att det var extra skönt att hans sätt gav tre poäng? Men en taktisk utklassning… nja. Det är klart att Blåvitt var bättre i andra halvlek än i första, och att det var skönt att spela på 2-1-ledningen. Så det gick att säga så efter tre poäng. Det är klart att någon av tränarna kunde ha lyft den första halvleken. Men det ville såklart inte Stahre göra eftersom Blåvitt då var klasser sämre än Sirius. Och för Bäckström blir det också svårt att prata för mycket om en bra halvlek efter en 1-2-förlust. Bäckström såg inte så road ut av Stahres utspel. Efter snytingen på plan så åkte han nu på ännu en smäll.

Talar för att Vilhelmsson lämnar
Oscar Vilhelmsson hade startat i nio av tio matcher. Men mot Sirius var han bänkad. Det borde ha att göra med att han är på väg till Slavia Prag. För Micke Stahre har hela tiden varit tydlig med att Vilhelmsson varit före andra anfallare som Kevin Yakob och Gustaf Norlin. Och det kändes på Vilhelmsson efter matchen att han har tankarna någon annanstans.

Yakob visade att han vill ersätta
Med Oscar Vilhelmsson på bänken och Marcus Berg kvar hemma fick Kevin Yakob och Gustaf Norlin starta i anfallet. Båda gjorde det helt okej och visade bra kemi vid 2-1-målet. Norlin lurade bort Da Graca och hittade Yakob som blev fri och gjorde mål. Det var Yakobs tredje start den här säsongen, och första målet. Efter säsongen går kontraktet ut, och det blir spännande att se om han förlänger. Känslan är att Blåvitt vill behålla honom, men att han själv avvaktar och ser om klubben värvar in offensiva spelare i det här fönstret.

Publicerad 2022-06-27 kl 23:12