Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Frebran om rapporten: "Berusade bör inte få tillträde"

Allsvenskan

Nykterhetskontroll, tävling om den trevligaste stämningen och mindre negativ rapportering i media.
Slutrapporten om "positiv supporterkultur" väckte många åsikter.
– Alla ska känna det, inte bara en liten passionerad grupp som lever med laget 24 timmar om dygnet, säger nationella samordnaren Rose-Marie Frebran till Fotbollskanalen.

Foto: Scanpix

Rose-Marie Frebran.

20 september 2013 beslutade dåvarande moderata kultur- och idrottsministern att Rose-Marie Frebran skulle sammanställa en rapport för att få fram en "positiv supporterkultur". På torsdagen lämnades den in till nya, socialdemokratiska, idrottsministern Gabriel Wikström.

Flera förslag presenterades, en del av dem anmärkningsvärda. Bland annat vill man inrätta frivilliga nykterhetskontroller och uppmanar klubbarna att tävla i vilka som har bäst stämning. Fotbollskanalen lät Frebran, landshövding i Örebro och vice ordförande i Svenska fotbollförbundet samt föreningen Svensk Elitfotboll, förklara.

Vad är positiv supporterkultur - och hur långt har vi kvar dit?

Annons

– Det är något vi behöver diskutera fram gemensamt, det finns ingen definition. I den här nationella strategin som parterna har tagit fram är det en beskrivning utifrån negativa begrepp. Man bör komma fram till det positiva, säger Frebran.

– Det ska vara stämningsfulla, välkomnande arrangemang. Alla ska känna det, inte bara en liten passionerad grupp som lever med laget 24 timmar om dygnet. Det ska vara objektivt säkert och subjektivt tryggt. Det kan vara sånger och en klack som sjunger i 90 minuter eller fantastiskt fina tifon och ramsor. Men hatet måste bort.

Rose-Marie Frebran pekar specifikt på illegal pyroteknik och hatramsor. Men också alkoholen.

Vilken verkningsgrad har en frivillig nykterhetskontroll? Om man är berusad blåser man väl bara inte?

– Jag vet inte i detalj hur det ska gå till. Men är det någon som är full så syns det, de kommer man att kunna iaktta. Det handlar inte bara om att få fram utandningsresultat.

Annons

Men låt oss säga att det rör sig om en klack på flera tusen personer? Hur ska det gå till?

– Nej, de kan inte gå in i en klack. Det kom som ett tilläggsdirektiv, att hitta en möjlighet att öka nykterheten. Det är ett tydligt regeringsuppdrag. Där är det jätteviktigt att arrangörer och arenaägare och så vidare får den här ansvarsfulla alkoholserveringsutbildningen, som redan finns över hela landet. Det är jätteviktigt att klubbarna ser till att den som är berusad inte ska släppas in.

Så även om man har biljett så kommer man inte in?

– Är folk berusade när de kommer så bör de inte få tillträde. Då är de en alldeles för stor risk.

Den nationella samordnaren har specifikt tagit upp bortalagens supportrar som en av de stökiga grupperna att hålla koll på.

– Det tror jag att många upplever, att vid sidan om derbyn i storstäder så är det när det kommer stora grupper av bortasupportrar det blir problem. Man kanske sköter sig bra på hemmaplan, men sköter sig sämre på bortamatch.

Annons

Samtidigt dricks det på andra delar av arenorna med. Exempelvis VIP-läktare och boxar.

– Då har de utskänkningstillstånd och måste följa reglerna om ansvarsfull alkoholservering.

En av de tidigare nämnda punkterna är "tävlingen i trevligaste stämningen". Vad betyder det?

– Man kan utmana varandra i vem som har trevligaste arenan, den bästa stämningen... inte bara om vilken plats man har i tabellen. Det är bara fantasin som sätter gränser. Man kan göra vissa symbolhandlingar som är positiva, exempelvis att båda officiella supporterklubbar utbyter klubbysmboler på innerplan. Något som är positivt på båda sidor.

– Inställningen att man ska göra det så dåligt som möjligt för bortabesökare tycker jag är fel.

I rapporten pekas det dessutom på medias roll. Där uppmanas bland annat en dialog med "ansvariga på TV-kanaler som sänder idrott kan vara värdefull i syfte att förstärka sådant som är önskvärt i kulturen runt idrotten och få bort sådant som inte är önskvärt".

Annons

– Då får idrottsrörelsen föra en konstruktiv diskussion med media. Om alla inblandade parter upplever något som inte särskilt dramatiskt, och så skrivs det upp i media. Det måste upplevas som väldigt negativt och olyckligt. Man kan känna sig orättvist behandlad, säger Frebran.

Till sist - varför har inte supportrarna själva representerats i den här rapporten?

– Jag har själv, som nationell samordnare, inte varit en part. Men min sekreterare Agneta Blom har deltagit i alla diskussioner och jag har följt det nära och bidragit till viss del. Jag tror att de har dragit i gång med något, sedan har de i efterhand frågat om supportrarna ska komma in. Men då har de kommit så långt att det känns konstigt att det kommer en ny part. Det har nog inte varit jättegenomtänkt beslut att de inte ska vara med, det har bara blivit så här.

Annons
Publicerad 2015-01-29 kl 22:14

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto