Helsingborg fixade oavgjort - och hyllade Häcken

Häcken

Fem timmars bussresa före match, och tidvis utspelat av Häcken.

Ändå kunde Helsingborg åka hem med 1—1 från Göteborg, och har nu sju matcher i rad utan förlust.

Då öste HIF-tränaren Roar Hansen beröm över Häcken.

Måndagens avspark på Gamla Ullevi sköts upp i nästan en timme, sedan Helsingborgs spelarbuss fastnat i köer efter en trafikolycka på E6.

- Det var en annorlunda upplevelse att sitta och titta på naturen utanför Laholm i två timmar, säger Helsingborgs tränare Roar Hansen.

- Normalt sett, om man ska resa mer än fyra timmar, så funderar man på att åka dagen innan, lägger Hansen till.

Helsingborg tog dock ledningen efter drygt en kvart genom Mikael Dahlberg, som vann en höjdduell vid mål sedan Markus Holgersson nickskarvat ett inkast. Det var fjärde målet på sex matcher för Dahlberg, som liksom Holgersson är en av Helsingborgs sex sommarvärvningar.

Chans på chans

Sedan var det Häcken som radade upp chanser i den fotbollsallsvenska matchen — utan resultat. Simon Gustafsons skott i krysset räddades av HIF-målvakten Pär Hansson. Nasiru Mohammed sköt över i kanonläge efter ett inlägg. Gunnar Heidar Thorvaldsson fick bra läge och sköt, men för sent och för enkelt.

I 37:e minuten blev Thorvaldsson, som är ny i Häcken, utbytt mot Carlos Strandberg — den 18-årige stortalangen som nyligen var på väg till tyska storklubben Dortmund, men blev kvar i Häcken.

Hemmalagets offensiv fortsatte. Strax efter paus gjorde Pär Hansson en ny fin räddning, på ett lurigt skott från David Frölund.

"Fantastisk fotboll"

I 63:e minuten fick Häcken välförtjänt utdelning. Simon Gustafson sköt 1—1 efter inlägg från vänsterbacken Kari Arkivuo. Det var det sjätte allsvenska målet i år för den 19-årige mittfältaren, som blivit för etablerad för att kallas talang.

- Jag måste säga Peter, ni spelar fantastisk fotboll, säger Roar Hansen till kollegan Peter Gerhardsson, tränare i Häcken, efter matchen.

Efter kvitteringen släppte Häckens grepp om spelet lite. Båda lagen hade vassa chanser i matchens slutskede.

- Vi skapar tillräckligt mycket chanser för att göra mer än ett mål, konstaterar Gerhardsson, och tillägger att hans lags prestation som helhet ändå var godkänd.

Helsingborg har inte förlorat i de senaste sju omgångarna, och ser ut att vara på väg uppåt i tabellen.

Publicerad 2014-08-18 kl 22:00