TV: Hammarby vände med konstmål mot Galaxy

Hammarby besegrade amerikanska mästarna LA Galaxy med 2—1.
Ändå var tränaren Nanne Bergstrand besviken.
- Karaktären på matchen är för dålig, säger han.

Manchester United, Real Madrid och Paris Saint-Germain. LA Galaxy är bara en i raden av stora fotbollsklubbar som de senaste åren insett värdet i att åka till Sverige för lukrativa träningsmatcher. Om det amerikanska mästarlaget nu verkligen bör jämföras med tidigare nämna storheter.

Under måndagens drabbning mot Hammarby visade LA Galaxy inte upp något som tyder på att de ens håller allsvensk toppklass.

- Det här var långt ifrån en allsvensk match. Det är för dåligt och lågt tempo. För mycket felpass och för lång tid med bollen hos varje spelare, säger Hammarbys tränare Nanne Bergstrand efter 2—1-segern.

Men frågan "Kunde du varit utan den här matchen" ville han inte svara på:

- Jag får skäll om jag svarar ja på den frågan.

Svenske Stefan Ishizaki, tidigare i AIK och Elfsborg, var visserligen noggrann och aktiv på LA Galaxys högerkant. I övrigt handlade det mesta om förre Premier League- och Serie A-profilen Robbie Keane. Han är lagets "designated player", vilket betyder att den rikligt belönade irländaren inte omfattas av den amerikanska ligans lönetak.

Parodiskt
Det var emellertid ingen mätt föredetting som släntrade in på Tele2 Arenas konstgräs för att spela av 90 minuters semesterfotboll inför över 10 000 åskådare. Den 34-årige irländaren agerade i stället likt en liten diktator på planen.

Efter en kvarts spel hade Keane, utöver att ge LA Galaxy ledningen på straff, hunnit veva sina korta armar i så många frustrerade ordergivningar att han mer framstod som en dirigent än anfallare. Vid en situation i mitten av den första halvleken blev det nästan parodiskt. LA Galaxys målvakt väntade i nästan två minuter med en avspark då han var osäker på vad Robbie Keane vrålade åt honom från den andra planhalvan.

- Det är inte så konstigt med tanke på hans fotbollshjärna och att han är vår klart bäste spelare. Vi försöker ge honom bollen så fort möjligt, säger svenske lagkamraten Stefan Ishizaki, som likt Nanne Bergstrand var kritisk till matchen, och att åka över halva jordklotet för att spela den.

- Jag gillar det inte alls, men vi har skyldigheter gentemot våra sponsorer.

Keane inte imponerad
Hammarby visade upp ett darrigt försvarsspel i den första halvleken och det defensiva ankaret — skadade Johan Persson — saknades tydligt. Erik Israelsson sköt vackert in kvitteringen på volley och efter paus, då LA Galaxy tappade allt, kunde i övrigt bleke Linus Hallenius skarva in segermålet (2—1) efter ett rappt inlägg signerat Kennedy Bakircioglü.

Robbie Keane var trots förlusten inte imponerad av Hammarby.
- Vi är definitivt ett mycket bättre än lag än dem.

Hammarby: Hopf; Batan, Guldborg, Saetra, Saevarsson; Gunnar Solli, Israelsson; Bakircioglu, Soderqvist, Fuhre; Hallenius.

LA Galaxy: Penedo; Rogers, Gonzalez, Leonardo, Dunivant; Ishizaki, Juninho, Husidic, Jamieson; Zardes, Keane.

Publicerad 2015-02-16 kl 21:34