TV: Helsingborg vann i Alvaro Santos avskedsföreställning

Helsingborg

Säker seger och det allsvenska kontraktet säkrat när Helsingborg slog Kalmar med 4—1 (2—1).
Sista passningen till sista målet kom från en av klubbens största genom tiderna.

Alvaro Santos blev enormt hyllad på Olympia under och efter sin sista match i Helsingborg. Han fick spela de sista tjugo minuterna och var väldigt glad över att klubben säkrade det allsvenska kontraktet.

Alvaro var med om att spela Helsingborg till Champions League för fjorton år sedan. En kväll i Milano slog Alvaro och HIF slog ut Inter i kvalet.

- Obeskrivligt, den kvällen på San Siro lärde jag mig att älska Helsingborg, sade Alvaro Santos.

Nu flyttar han hem till Brasilien. Och tänker fortsätta spela fotboll där.

Tidiga mål

Helsingborg kom till fredagens match med bara en förlust på de senaste 13 matcherna. Laget satte genast fart och firade kvällen med två mål på fem minuter.

Då var det allsvenska mötet på Olympia knappt en kvart gammalt.

• 1—0 sköt backen Emil Krafth på en retur i den 9:e minuten.
  • 2—0 tryckte Mikael Dahlberg in, bollen serverad av David Accam.

Kalmar fick knappt låna bollen, hemmalaget hade full kontroll och såg ut att gå till god halvtidsledning när Kalmar reducerade med minuten kvar till pausen. Pär Ericsson tog ner ett inlägg på bröstet, vände runt och klämde in 1—2.

Ett mål som lyfte Kalmar, som stått för höstens ras i allsvenskan från guldutmanare till tabellplats på nedre halvan.

Men så kom spiken. När Victor Pálsson drog in 3—1 med ett hårt pressat långskott. Då återstod drygt tjugo minuter och den ledningen släppte förstås inte Helsingborg.

Tvärtom, då spelade Alvaro Santos fram Arnor Smarason till 4—1 i slutminuten.

Lugn kväll

HIF-målvakten Pär Hansson hade en ganska lugn kväll.

- Vi var bra i första men gick ner oss en period i andra. Men väldigt skönt att vi vann och nu satsar vi på de tre återstående matcherna, kan kanske stiga mer i tabellen, sade Hansson.

Kalmars tränare Hans Eklund har ett förflutet som spelare och tränare i Helsingborg. Lagens färd i tabellen har varit helt olika. Med tre matcher kvar balanserar Kalmar på slak lina.

- Vi är inne i en svår period och då håller det inte att släppa in två mål i början. Men vi har haft mycket skador, och fått rotera mycket och skiftat positioner, det tar tid att spela in sig, sade Eklund.

Här kan du se när Alvaro Santos byttes in och hyllades.

Publicerad 2014-10-03 kl 20:21