TV: IFK till cup-final: "Vi var det klart bättre laget"

IFK Göteborg

Ännu en gång visade den danska trion vägen för IFK Göteborg. I derbyt mot Häcken var det inget snack.
– Vi var det klart bättre laget, säger Jakob Ankersen till Fotbollskanalen.

Det var Ankersen och hans lagkamrater som började bäst på Gamla Ullevi. Häcken slarvade i passningsspelet och drog på sig flera onödiga utvisningar. Mohamed Abubakari drog på sig en varning tidigt, en varning som skulle bli kostsam då han blev utvisad i den andra halvleken. Nyförvärvet Jakob Ankersen skulle bli matchens första målskytt efter ett riktigt turmål.
– Sören skjuter och jag styr in den, haha! Nej, han träffar mig och jag hinner inte göra så mycket. Ett turmål får man ändå säga.
– Jag väljer ju att passa de andra men får inte tillbaka så mycket, kontrar Rieks skämtsamt.

De två danska yttrarna har anpassat sig bra till Jörgen Lennartssons sätt att spela fotboll. De två var inblandande i 2-0 målet som Ankersen kyligt rullade in intill ena stolpen, bakom en chanslös Peter Abrahamsson.

– Skönt att göra lite mål, det har känts bra. Fast i nästa match får jag nog skjuta bollen på Sören så han får göra mål, han blir så sur annars, säger Ankersen och skrattar.

Lasse Vibe var inte riktigt vän med bollen men lyckades ändå bli målskytt, framspelad av Sören Rieks. Inhoppande Dardan Rexhepi reducerade i slutet men närmare än så kom aldrig Häcken.
– Vi vinner rättvist, vi hade bud på fler mål och skapade de hetaste målchanserna, säger Jörgen Lennartsson.
– Det är bara att inse, vi var inte tillräckligt heta idag, säger Peter Gerhardsson.

Segern var extra skön för de blåvita spelarna då flera i Häcken gått ut och bjudit på ett par kaxiga uttalanden inför matchen. Snack om att Häcken skulle vinna med 5-0.
– Det får stå för dem, jag tycker att man ska visa på planen istället för att snacka. Men det är klart att det blir lite extra tändvätska, man vill vinna lite mer efter att ha sett vad de har sagt, säger Gustav Svensson medan han plåstras om på en bänk i omklädningsrummet.

I finalen ställs IFK Göteborg mot Elfsborg eller Örebro, den semifinalen avgörs på söndag.
– Jag vill möta det lag som vinner den matchen, säger Lennartsson skämtsamt.

Speciellt om du får möta Elfsborg?
– Nej, inte särskilt ...

Se målen i Sporten i spelaren ovan.

Så var matchen:

IFK Göteborg fick en jättechans direkt i inledningen genom skyttekungen Lasse Vibe, som missade. Efter 25 minuter tog IFK Göteborg ledningen genom Ankersen som styrde in Sören Rieks skott.

Bara minuten senare sköt Simon Gustafsson ett stenhårt skott i stolpen. Även Sören Rieks hade en nick i ribban i slutet av första halvlek, en halvlek som slutade 1-0 till IFK.

Fem minuter in i den andra halvleken utökade IFK ledningen till 2-0 efter ett riktigt drömanfall som Ankersen avslutade.

Efter 66 minuters spel avgjorde hemmalaget i princip matchen när Lasse Vibe placerade in 3-0 till IFK.

Med kvarten kvar kom Vibe igenom men hans avslut gick precis utanför Abrahamssons vänstra stolpe. Med drygt tio minuter kvar att spela reducerade Häcken genom inhopparen Dardan Rexhepi vars skott styrs in bakom John Alvbåge.

Ett högintressant Göteborgsderby som väntar där Thomas Rogne får chansen från start direkt i IFK:s mittlås.

IFK: Alvbåge - Salomonsson, Bjärsmyr, Rogne, Aleesami - Ankersen, Gustav Svensson, Sebastian Eriksson, Rieks - Vibe, Boman.

Häcken: Abrahamsson - Andersson, Sandberg, Wahlström, Zuta - Simon Gustafson, Abubakari, Samuel Gustafson - Mohammed, Thorvaldsson, Ericsson.

Publicerad 2015-03-21 kl 19:30