Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Jesper Jansson i stor intervju om Bajens framtid – känner oro för utvecklingen i Europa: "Får lite 'Intertoto-vibbar'"

Allsvenskan

VALE DO LOBO. Hammarby har senaste åren växt som klubb.
Jesper Jansson slår fast att Europa-spel varje år är nästa steg - men känner oro. 
- Jag får, utan att vara tillräckligt insatt, lite "Intertoto-vibbar", säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Jesper Jansson har nu tre säsonger på cv:t som sportchef i Hammarby. Ännu är inget nytt avtal påskrivet, men inom kort kommer 49-åringens kråka att finnas på ett förlängt kontrakt. Jansson vill fortsätta arbeta i Bajen för att klubben ska växa med en vision om att bli en toppklubb i Skandinavien 2022/2023. Ännu finns det mycket att göra, även om klubben har tagit sig en bit på vägen mot det målet. 

På planen har det under senaste två åren varit tydligt att Hammarby växt. Efter en elfteplats 2016 och en niondeplats 2017 har laget två raka topplaceringar, senast en tredjeplats 2019 som innebär Europa League-spel i år. Dessutom satte laget i fjol nytt målrekord i en allsvensk 16-lagsserie med 75 mål och var en poäng från SM-guld.

Annons

Utanför planen har det också gått framåt. Bajen har under senaste åren börjat sälja spelare för, med allsvenska mått mätt, stora summor och har bland annat som en följd av det fått utrymme att bygga ett nytt klubbhus på träningsanläggningen Årsta IP. Hammarby mår numera bra som klubb, både ekonomiskt och sportsligt efter flera tuffa år i superettan för inte allt för många år sedan med en mager ekonomi. 

Jesper Jansson, som är på plats med A-truppen på träningslägret i Vale Do Lobo, Portugal, menar att utvecklingen gått fortare än någon kunnat föreställa sig i klubben. 

- Jag har tagit många olika grepp och strategiska beslut, samtidigt som vi har tagit väldigt stora steg fort. Jag tog vid efter Jingblad (Mats, tidigare sportchef i Hammarby) och Nanne (Bergstrand, tidigare tränare i Hammarby) och satte upp en plan som jag tycker att vi följt och sedan har vi fortsatt utifrån den. Egentligen har det gått fortare än någon hade kunnat tänka sig, säger han i en stor intervju med Fotbollskanalen.

Annons

Jansson har tidigare berättat att föreningen började med att bestämma sig för att spela en offensiv fotboll framför en destruktiv fotboll med idén om att hellre vinna med 4-2 än 1-0. Detta för att behålla klubbens identitet om att gå framåt, men även för att följa en idé om att en offensiv fotboll både utvecklar och tilltalar spelare, precis som supportrar, samtidigt som det finns en tro på att en offensiv fotboll även ska leda till framgång på planen.

Den "gamla" identiteten skulle vara kvar, men en ny mentalitet behövde bli implementerad.

- Jag pekade tidigt på självbilden och vinnarmentaliteten. Vi har vänt på det i klubben. Nu finns det ett otroligt självförtroende på alla plan, men jag tycker också att vi har varit tydliga med att kommunicera och jobba internt med en tydlig strategi. Vi har synkat med övriga delar av klubben och nu kan vi med gott samvete sälja in sporten. Innan jag kom in var det mycket med publiken, arenan och atmosfären, medan vi nu börjar med att säga: ”Vi spelar den här fotbollen, vi har de här målen, vi har de här ambitionerna”. Vi har även en klubb som fungerar, så det är en bit som vi har tagit stora steg på,

Annons

Hur gjorde ni för att ändra på den attityden i klubben?
- Jag kunde, från min sida, komma med mina erfarenheter från andra klubbar och peka på att man hade dåligt självförtroende, men att vi var bra på något annat och sådär. Många gånger är inte gräset grönare på andra sidan, även om det ibland är lätt att tro att alla andra är bättre. Jag såg en styrelse, med Richard von Yxkull i spetsen, som var synkad och som drog åt samma håll och med en vd i Henrik Kindlund som hade en tydlig plan och som hade stabiliserat klubben. Sedan var det att synka sporten med det. All heder till Nanne (Bergstrand) och Jingblad (Mats) som hade stabiliserat klubben som allsvensk, men sedan behövde vi ta nästa steg och det var även målsättningen innan, men vi fick ta vid där och bygga sporten mot nästa steg.

Ett led i att då ta nästa steg var både att få in mer pengar via spelarförsäljningar och att rusta upp Årsta IP med ett nytt klubbhus. Jansson berättar att han fick ett krav framfört till sig om att få fart på klubbens försäljningar av spelare och att ett lyckat resultat av det bland annat ligger bakom Bajens organisation i dag och klubbens värvningar senaste åren. 

Annons

När Hammarby i februari 2017 presenterade Jiloan Hamad, precis som Jesper Jansson i slutet av april samma år, hölls presskonferenserna på klassiska restaurangen Kvarnen på Södermalm. När Paulinho presenterades tidigare i år hölls pressträffen i nya klubbhuset på Årsta. 

Jansson menar att det är en av många förändringar som skett och att han numera med stolthet kan visa upp klubbens träningsanläggning för nya spelare som är på väg in. 

- Det var inte mycket att presentera på Årsta när jag eller "Jille" kom in. När jag tog in spelare där i början och skulle presentera klubben var det mer: ”Här landar ni på Arlanda, här är Stockholm som är en fantastisk stad, här är arenan, här är Kanalplan där vi tränar ibland”. Sedan berättade man om publikstödet och blåste därefter bara förbi Årsta. Det gick inte att visa upp det och samtidigt säga att man är en ambitiös klubb, men nu kan vi göra det. Det är inte bara det att vi har gjort 75 mål, det är mycket annat som hänt också.

Annons

Nästa spelare som kan komma att få se träningsanläggningen är nigerianske jättetalangen Akinkunmi Amoo, 17. Han har sagts intressera giganter i Europa som Milan och Borussia Dortmund, men kan, enligt uppgifter till Fotbollskanalen, komma att resa till Stockholm snart. Spelaren väntar bara på att få visum klart innan han kan komma till Bajen för att träna, men utan kontrakt. 

- Det är en fin kille och det är så vi jobbar. Jag och "Micke" (Mikael Hjelmberg) har kontakt med honom och har följt honom ganska länge nu både genom besök och när han har spelat. Vi håller en rätt tät kontakt där, säger Jansson. 

Zlatan Ibrahimovic, som numera är delägare i Bajen, har också försökt att locka spelaren till Bajen med ett videoklipp, något som Jansson inte vill uttala sig om gällande om Hammarby bad Milan-spelaren med hjälp om det. 

Annons

- Zlatan får ju uttala sig själv. Det jag pratar med honom om stannar mellan oss, men vi jobbar på utifrån den planen vi haft i Hammarby. Sedan är det så att om det tillkommer en resurs i en klubb måste man utnyttja det. Man får aldrig vara rädd för kompetens, säger han.

Ibrahimovic har gjort reklam för era säsongskort och nu även försökt locka en spelare till Bajen. Finns det någon arbetsbeskrivning för det han kommer att göra för klubben framöver eller kommer hjälpen sporadiskt?
- Jag ska inte uttala mig om det, då han är mitt uppe i sitt och spelar i Milan nu också, säger Jansson. 

Bajen-sportchefen berättar samtidigt att Hammarby har en medveten idé om att hitta spelare i bland annat Afrika, så som Odilon Koussounou, som anslöt inför förra säsongen och sedan såldes för vad som uppges vara över 40 miljoner kronor till Club Brügge. Senast in från Koussounous gamla klubb ASEC Mimosas i Elfenbenskusten är dock mittbacken Aziz Outtara Mohammed och anfallaren Loue Bayere Junior. De var först på lån hos Bajen i fjol och skrev sedan på varsitt avtal över fyra år.

Annons

- Vi jobbar aktivt, men vi försöker begränsa oss, då vi inte kan skjuta på allting. Jag försöker hålla i Hjelmberg (Mikael, chefsscout i Hammarby), då vi vet att vi har bra kontakter och inte behöver skjuta för brett, säger han och fortsätter:

- Vi tittar på det och försöker kombinera det med vår egen akademi. Vi tittar tidigt och plockar inte in vad som helst i och med att vi har vår egen akademi. Det är spännande och i sådana fall tänker vi två, tre år framåt i tiden. Men så tänker vi också med vår egen akademi som med målvaktsfrågan, då man får tänka på att vi till exempel har Oliver Dovin och då får vi se vilka vi har framför honom, precis som med de unga som kommer in från Afrika. 

Men nu är det också dags att ta nästa steg, komma till nästa fas i att växa mot en skandinavisk toppklubb. Vad är då nyckeln till det?

Annons

Jansson är tydlig med att han självklart vill vinna titlar, men att han tror att det är genom kontinuerligt spel i Europa som Hammarby kommer att växa ytterligare som klubb. Bajen kvalar i år för första gången till Europa League, men har tidigare deltagit i bland annat Champions League-kvalet 2002 och i kvalet till Uefa-cupen 2004 och 2007.  

- I slutändan räknas titlarna, men samtidigt kan jag tycka att alla spelar för att vinna titlar, men att det är ännu viktigare att spela kontinuerligt i Europa för att bygga en klubb. Det är jävligt kul att vinna titlar, men det finns konkurrenter också. Förra året var det lite mer stolpe in och något domslut hit och dit som avgjorde, men om man ska bygga en klubb på sikt handlar det om att komma ut i Europa för att driva in resurser, säger han.

Jansson fortsätter:

Annons

- Jag tror att det är ett väldigt viktigt fokus att ha, inte minst i Sverige med en så speciell liga som vi har med ett oerhört intresse kring allsvenskan och inte minst i Stockholm. Vi är tre klubbar som slåss och det är derbyn och därmed blir det så oerhört stort fokus på allsvenskan. När man väl har klarat det är det nästan som att man glömmer bort Europa, men ska du driva klubben framåt är det Europa som gäller. Om man då håller sig där kommer man förr eller senare vinna titlar.

Det låter som att Hammarby har en stor satsning mot Europa i år?
- Den är stor, men sedan vet ju jag om att det krävs mycket och inte bara av oss runt omkring laget, även av spelarna. Det krävs erfarenhet hos en hel klubb. Det är inte för intet att Malmö lyckats. Det krävs erfarenhet och man måste lära sig hur det fungerar. Spelare kommer och går, men till slut sitter det lite i en klubb. Det är en läroprocess det också.

Annons

För Hammarbys del kan det dock vara sista gången på ett tag som klubben får kvalspela till just Europa League. Från och med säsongen 2021/2022 införs Uefas nya turnering Europa Conference League, som kommer att fungera som Europa Leagues ”bakgård”, det vill säga för ligor vars klubbar som från och med då inte har möjlighet att kvala till Europa League direkt via en placering i den inhemska ligan eller genom seger i den inhemska cupen.

De ligor som är rankade topp-15 på Uefas ranking över de europeiska ligorna får kvalplatser till Europa League, medan ligorna från plats 16 och nedåt får nöja sig med att mästarlaget får kvala till Champions League, vilket vid utslagning kan ge en plats i Europa League-kvalet, medan övriga lag får kvala till Europa Conference League. Sverige är just nu på 21:a-plats på rankingen och därmed blir det med allra största sannolikhet inga direkta kvalplatser till Europa League nästa säsong.   

Annons

Jansson är försiktigt kritiskt inställd till det nya formatet.

- Jag kan bara hoppas att det blir bra, men jag får, utan att vara tillräckligt insatt, lite ”Intertoto-vibbar”. Vi har i svensk fotboll satt oss där lite själva. Malmö har ju varit de som fått driva på med lite draghjälp från andra klubbar, som Östersund ett år, med att skrapa ihop poängen som vi har. Vi borde kunna konkurrera med länder som gör det betydligt bättre än oss i Europa. Med intresset och resurserna som växer i Sverige måste vi haka på det här. Man räknar på de fem senaste åren och ur det perspektivet är det Malmö som drar lasset i svensk fotboll. Det måste nog till en attitydförändring där, menar sportchefen och syftar med "Intertoto-vibbar" på Intertotocupen, som mellan mellan 1995 och 2008, gick under Uefa och var en kvalificerande turnering för kvalet till Uefa-cupens gruppspel, men som numera är nedlagd. 

Annons

Kan du känna oro över den utveckling som sker med Europa Conference Leagues intåg och att det kan bli ännu svårare för svenska klubbar att komma till Europa League som troligen ger mer pengar, precis som det kan bli svårare för Hammarby med att ta nästa steg genom Europa-spel som ska driva in mer resurser?
- Ja, det kan jag känna, faktiskt. Jag kommer inte ihåg när det var, men Svensk Elitfotboll tog ju fram det här projektet med "Nordens Bästa Liga" och att allsvenskan skulle bli det på alla plan. En parameter som man inte nått upp i där är ju just Europa-rankingen. Annars har man nog nått upp till alla övriga delar med intresse, supportrar, mediatäckning, plattformar, varumärke och allt annat, men det man inte nått upp till är ju att bli Nordens bästa liga rent sportsligt sett till rankingen (Danmark är på 13:e-plats). Det har varit svårare att nå fram där, då man annars lyft svensk fotboll och allsvenskan på många plan. Där har man dock inte avancerat så mycket sedan man satte den målsättningen rent sportsligt, säger han och syftar på ett av Svensk Elitfotbolls projekt som definierades 2010 och sattes igång 2012 med målsättningen att allsvenskan skulle vara Nordens bästa liga 2017.

Annons

Är det lite dystert att läget ser ut som det gör nu på rankingen?
- För oss blir det lite tudelat. Det finns ju samtidigt en konkurrens. Du vill ju att din egen klubb ska lyckas och då kan man bli lite avundsjuk på någon annan klubb. Det ingår ju. På ett sätt vill du att det ska gå bra för en annan klubb och på ett annat sätt vill du inte det, men för svensk fotbolls del lyfter det hela ligan. Det är bara att kolla på Danmark. De har definitivt inte det intresset och inte publikintresset, men de har genom att flera klubbar lyckats i Europa fått in pengar där, samtidigt som de har privata ägare och då har det genererat. Annars har vi allt bättre i Sverige med större land och ett större intresse.

Kan du ta på felet som svenska klubbar gör till skillnad från exempelvis danska klubbar i Europa?
- Nej, inte riktigt. När jag var i HIF under 2010, 2011 och 2012 kunde vi fylla Olympia och ha ett bra snitt i allsvenskan, men när vi sedan spelade i Europa League mot Hannover, Twente och Levante kom det bara 4000-5000 på de matcherna, men med Gefle hemma kunde det vara 12 000. Det blir ingen logik. Det måste ju vara mycket mer intressant att se ett topplag från Holland eller Hannover från Bundesliga, men de bara "fadeas" ut. Malmö har ju haft full arena och bra tryck, men det var inte så att Häcken fyllde Bravida Arena när de mötte Alkmaar. Det blir en väldig fokus på allsvenskan.

Annons

Tror du att man prioriterar ner det i Sverige?
- Klubbarna, omgivningen, supportrarna och medierna. Man tänker att det bara är att stöka av de matcherna, men det är ju ändå play off-matcher med miljoner i potten och intressanta lag. Jag förundrades över när vi mötte Hannover med HIF och det visserligen var lite höst och sådär, men då måste det fyllas på. Nu tror jag ändå att vi fyller arenan med Hammarby. Någonstans spelar det nog ingen roll vilka vi möter i de första kvalomgångarna, då vi ändå kommer att få med oss folk ut i Europa, men vi måste pumpa det lite också.

Hur ska då Hammarby tackla det som Malmö FF, i princip varit ensamt om de senaste åren, att gå till ett gruppspel i Europa? 

- Fokuset måste vara att det är positivt. Jag spelade i HIF när vi spelade i Champions League och då mötte vi Paris Saint-Germain och Bayern München. Då fick vi med oss ett fokus på matchen och inte att det är jobbigt, vilket gjorde att vi kunde ta med oss tempot in i allsvenskan. Det tar lite tid att lära sig det och ställa om, men det kommer.

Annons

Är det här det roligaste året hittills för din del i Hammarby?
- Ja, det är det. Tidigare har man känt, som både spelare och ledare de åren man missat Europa: "Fan, va tråkigt". Men i Hammarby är det inte så. Du har 15 hemmamatcher där det är fest och du har nästan också 15 bortamatcher som du minns också för att det var tryck och mycket supportrar. Det är inte normalt. För oss blir detta bara grädde på moset med Europa-matcher också. När man var spelare hade man fem, sex, sju toppmatcher och Europa-matcherna. Det var det som kittlade.

Han fortsätter:

- Jag kan sitta på läktaren på Tele2 och känna: "Fy fan vad kul det hade varit att spela här". Och det är inte minst med tanke på den fotbollen som vi spelar som Stefan (Billborn) och "Jocke"(Björklund) står för. Då känner man: "Fan, om man bara hade fått spela här". Vi går absolut mot den mest spännande säsongen, men sedan vet man att det svänger. Man mår som resultaten i matcherna.  

Annons
Publicerad 2020-02-08 kl 12:23

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto