TV: Djurgården upp i serieledning efter sent avgörande

Serieledare och 15 raka matcher utan förlust - Djurgården ångar på i allsvenskan. Sam Johnson avgjorde - med årets prestation på Tele2 Arena - när Häcken besegrades, 2-1.

Topplaget Djurgården inledde som förväntat inför sin röststarka hemmapublik: beslutsamt och anfallsglatt. Och det gav resultat.

Redan i den sjätte minuten stötte Sam Johnson in 1-0. Ett fint vänsterinlägg från Jesper Arvidsson sköts, eller passades, vidare till målskytten som enkelt bröt dödläget.

I den 15:e minuten ville en klar majoritet av publiken på Tele2 Arena ha straff när Nyasha Mushekwi revs ner. Domaren friade och Häckenspelarna tyckte att hemmaanfallaren filmade. Mohammed Abubakari var argast och drog på sig ett gult kort i samband med incidenten.

Häcken skapade tryck
Häcken vågade spela sitt karakteristiska kortpassningsspel och skapade stundtals bra tryck. Gästernas sex hörnor bara i den första halvleken säger en del. Laget hade dock svårt att ta sig in i Djurgårdens straffområde, men både Paulo de Oliveira och Nasiru Mohammed var ytterst nära att hitta rätt med skott utifrån.

Hemmalagets mittbackar, Emil Bergström och Omar Colley, spelade resolut. När Häcken hotade med snabba omställningar agerade de vaket och bröt tidigt. Det såg stabilt ut, precis som under stora delar av säsongen. Men så, i slutet av den första halvleken blev Colley sittande på platsgräset, han fick behandling men tvingades byta. En olycklig skada för guldjagande Djurgården. In kom Fredrik Stenman.

Nyförvärv kvitterade
Kvitteringsjagande Häcken gjorde ett dubbelbyte med en halvtimme kvar. Speedige René Makondele och det nederländska nyförvärvet Michiel Hemmen förstärkte offensiven.

Gästerna ägde större delen av den andra akten, Dif hade svårt att få till något ordnat spel och med tio minuter kvar kvitterade fyrtornet Hemmen. Fullt rättvist.

Avgörandet kom fem minuter från slutet, när Johnson löpte med bollen från mittlinjen, höll undan ett par Häckenspelare och sköt 2-1. Arenan exploderade och hemmapubliken sjöng om SM-guld.

Pelle Olssons lag har inte förlorat i allsvenskan sedan derbyt mot Hammarby den 13 april. Efter det har laget tagit poäng i 15 raka matcher och leder nu serien.

Se alla höjdpunkter från matchen i spelaren ovan.

Djurgården: Höie - Björkström, Bergström, Colley, Arvidsson - Mrabti, Faltsetas, Karlström, Berntsen - Mushekwi, Johnson.

Häcken: Abrahamsson - Arkivuo, Wahlström, Zuta, Binaku - Gustafson, Abubakari, A Andersson - Mohammed, Rexhepi, Oliveira.

Publicerad 2015-08-01 kl 18:01