TV: AIK ny tabelltvåa - självmål sänkte Norrköping på Friends

SOLNA. En stor mängd målchanser – men det skulle krävas ett självmål för att AIK skulle få hål på IFK Norrköping i dagens drabbning på Friends Arena.
- Ett snöpligt mål, säger Norrköpings manager Jens Gustafsson.

AIK kom till dagens match med samtliga tre nyförvärv - Rasmus Lindkvist, Nicolas Stefanelli och Robert Taylor - spelklara, och de två förstnämnda gick rakt in i startelvan mot Norrköping.

Det var också nära att Stefanelli fick en succéstart på sin sejour i AIK med ett jätteläge redan efter sju minuters spel när han fick till en nick på en hörna. David Mitov Nilsson, som gjorde sitt första allsvenska framträdande för IFK på över ett år efter skadeproblem, svarade dock för en reflexräddning och kunde freda sitt mål.

Det var en första halvlek med en hel del målchanser, främst för hemmalaget. Stefanelli och Henok Goitom hade båda ytterligare chanser att ge Gnaget ledningen innan halvtidsvilan, men antingen stod Mitov Nilsson i vägen eller så gick avsluten utanför målramen. Norrköpings bästa chans kom i den elfte minuten genom ett lurigt skott av David Moberg Karlsson som Oscar Linnér räddade till hörna.

AIK fortsatte att rada upp chanser i den andra halvleken, men IFK-målvakten stod fortsatt pall och höll nollan intakt en bra bit in i den andra halvleken.

Norrköping stack upp med någon enstaka chans, där Sebastian Andersson exempelvis styrde en hörna strax över med huvudet efter en dryg timmes spel.

Det skulle krävas ett självmål för att överlista Mitov Nilsson. I den 75:e minuten stormade Daniel Sundgren in i straffområdet och sökte ett inspel in i boxen, men bollen styrdes på Christopher Telo och rullade retfullt in vid den första stolpen till 1-0 för AIK.

Norrköping hade svårt att få till kvitteringschanser efter AIK:s ledningsmål, Gnaget lyckades hålla undan och ta sin andra raka seger i allsvenskan inför de 16 273 som tagit sig till Friends Arena denna småregniga söndag.

- Det är ett slumpmål som avgör till slut, vilket är bra för oss men tungt för Norrköping naturligtvis, säger AIK-tränaren Rikard Norling efter matchen.

För Norrköping var detta tredje raka förlusten i allsvenskan sedan återstarten.

- Vi tänkte lite på när vi var här i höstas och åkte på en rejäl smäll (0-6), så vi förändrade lite på vår ingång i matchen. Vi har varit väldigt offensiva i några matcher, och vi kände i dag att vi behövde förändra det både med tanke på AIK:s kvaliteter men också för att vi har öppnat lite för stora hål i vårt försvarsspel med att gå upp med lite för mycket folk, säger Norrköpings manager Jens Gustafsson efter matchen.

- Tyvärr kunde vi inte skapa de riktigt farliga målchanserna som krävdes, och sedan gjorde AIK ett ganska snöpligt mål måste jag säga. De hade kunnat göra mål på någon av de andra chanserna istället, det hade känts bättre.

Gustafsson fortsätter:

- Jag är väldigt nöjd med hur spelarna ställer upp inställningsmässigt över 90 minuter och de jobbar stenhårt matchen igenom. Matchen lever hela vägen. Jag är givetvis besviken över att vi inte lyckas få med oss något härifrån, men vi får också acceptera att AIK är en motståndare som är väldigt bra.

Segern gör att AIK går om både IFK Norrköping och Sirius och blir ny tabelltvåa i allsvenskan med 28 poäng, sex bakom ledande Malmö FF. Norrköping är nu trea på 27 poäng, men med en match mer spelad än toppkonkurrenterna. I nästa omgång ställs AIK mot Zeljeznicar i ett Europa League-kvalmöte på Friends Arena medan Norrköping åker till Litauen för att spela sitt returmöte mot Trakai. I nästa allsvenska omgång möter AIK Kalmar FF, även den hemma på Friends Arena, medan Norrköping åker till Gamla Ullevi för att möta IFK Göteborg.

AIK: Linnér - Nyholm, Karlsson (Hauksson 88’), Johansson - Sundgren, Thern (Blomberg 68’), Affane (Olsson 61’), Ishizaki, Lindkvist - Stefanelli, Goitom.

Norrköping: Mitov Nilsson - Wahlqvist, Johansson, Fjóluson, Telo - Moberg Karlsson (Smith 64’), Dagerstål (Skrabb 77’), Sjölund, Eliasson - Andersson, Holmberg (Thorarinsson 54’).