Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

"Kinas framfart har gagnat svensk fotboll"

Allsvenskan

Fler och fler svenska fotbollsspelare och tränare söker lyckan i Kina. På den kinesiska marknaden är pengarna stora. Och kanske har Kina betytt mycket för svensk fotboll.
- Jag tror det har gagnat svensk fotboll i en dålig situation, att det fanns ytterligare en marknad, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till Fotbollskanalen.

Foto: SCANPIX

För några år sedan slussade allsvenskan mängder av spelare till en liga som den holländska - och fick bra betalt. Det var inte alls ovanligt att spelare såldes för 20-30 miljoner. Men sedan tog det helt plötsligt stopp. Den ekonomiska situationen i de flesta europeiska ligorna förändrades och blev tuffare.

Under flera säsonger har det därför varit svårare för allsvenska lag att sälja sina stjärnor och för större pengar, även om utvecklingen ser ut att ha vänt under de senaste transferfönstren. En av anledningarna stavas nya marknader. Framför allt har Kina växt fram väldigt snabbt på sistone.

Ett tiotal affärer med Kina har gjorts på senare tid, innehållande en svensk klubb, spelare eller tränare. För de allsvenska sportcheferna har landets framfart gjort att man nu har ytterligare en stor marknad att förhålla sig till.

Annons

Djurgården är en av de svenska klubbarna som fick till en ekonomiskt väldigt fördelaktig affär med en kinesisk klubb under 2014, när man sålde anfallsstjärnan Erton Fejzullahu till Beijing Guoan. Först lånades Erton ut och vid säsongens slut utnyttjade Guoan en option och köpte loss honom.

- Jag tror att Kina var viktigt för oss. Det var viktigt för oss att Erton gick dit. När vi planerade framtiden med honom var det ett av hans mål att komma till en sådan liga. Det underlättade. För oss var det en jätteviktig marknad. Det blev bingo för oss. Jag tror att det är bra för svensk fotboll att Kina dök upp, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Fotbollen har blivit mer och mer globaliserad. Och Bosse Andersson tror att det har öppnat dörrar för svenska fotbollsspelare.

- Jag tror att för fotbollsspelare så är hela världen möjlig. Våra spelare kommer att vara attraktiva i Kina när det finns lyckade exempel. Alla kanske inte får det som Mohammed Ali Khan, som vantrivdes. Jag tror att det här har gagnat svensk fotboll i en dålig situation, att det fanns ytterligare en marknad för oss, säger Andersson.

Annons

Även AIK jobbar sedan en tid tillbaka med den kinesiska marknaden. De har bland annat sålt försvararen Niklas Backman till Dalian Aerbin - och var förra året på träningsläger i landet.

- Vi förhåller oss ödmjukt till att kommit fram en ny marknad. Vi är inte i en position där vi kan välja bort saker och ting. Vi behöver organisera oss och vara medvetna om vad som kan ge oss fördelar över tid och det är ju att hitta marknader på det sättet, säger sportchefen Björn Wesström.

- Vi var på träningsläger i Kina förra året och det var väl ingen slump kanske. Vi försöker jobba på olika sätt för att själva skaffa oss en bild av vad vi behöver göra på vår nivå för att anpassa spelare till olika sätt. AIK handlar mycket om att jobba med ett öppet sinne, så även i det här fallet.

Ser du några andra marknader som är på frammarsch?

Annons
- Det är väl egentligen östsidan av världen, om man får kalla den på det sättet, säger Wesström.

Just nu finns det ingen spelare från Kina i allsvenskan och att spelare från till exempel Asien flyttar hit är ovanligt. AIK:s sportchef ser just nu en del frågetecken kring att ta in en spelare från den delen av världen.

- Vår huvudutgångspunkt är att vi ska ha goda förutsättningar att anpassa spelarna till Sverige. De kulturella skillnader kan bli för stora. Det kommer nog ta ett antal år innan vi är där, att vi tar spelare hit. Det språkliga är ju en sak, men det handlar ju också om livsstil, livsstandard och allt tänkbart är andra sådana parametrar. Vi har 17 olika flaggor i vårt omklädningsrum. Några av spelarna är här tack vare sina föräldrar, om man säger så. Men vi har en del sydamerikaner och afrikaner. Det är marknader vi klara av att anpassa spelare från, till Sverige. Det är nyckeln, förklarar Björn Wesström.

Annons

Men det är inte bara för spelarna som det kan bli kulturkrockar och svårt att anpassa sig till ett nytt och speciellt arbetssätt. Även sportcheferna i allsvenskan får nu jobba på ett annat sätt för att kunna göra affärer med kinesiska klubbar.

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren, som var ytterst nära att sälja Lasse Vibe till Tianjin Teda för en stor summa i vinter, berättar:

- De har väldigt mycket pengar i Kina, men sen är det väldigt svårt att sitta och förhandla med dem. Där förhandlar du inte med klubben, utan med en agent som de har utsett. Jag sa från början, första gången jag förhandlade med någon i Kina: ”Jag förhandlar bara med klubben”. Då fick jag en kontakt med klubben, som sa: ”Det här är vår gubbe som du får förhandla med”. Så man sitter och förhandlar med en agent. Det finns andra kulturer och det var inte så jävla lätt, det var det inte.

Annons

- Också tidsmässigt, jag satt uppe många nätter bara för att få en kontakt med någon där. De var inte så jävla pigga på att anpassa sig efter våra tider, utan det var ju typ, när de vaknade till liv vid typ 12 på kvällen här i Sverige så förväntade de sig att en annan skulle vara på gång. Det var många nätter som försvann där faktiskt, berättar Mats Gren om Vibe-förhandlingarna.

Både Björn Wesström och Mats Gren tror att vi kommer att få se ännu fler affärer mellan allsvenska och kinesiska klubbar framöver.

- Ja, det tror jag absolut. Det är mycket ekonomi som styr och det är klart att om vissa marknader bestämmer sig för att: ”Nu ska vi göra en bra grej av fotboll”, så kommer de givetvis också titta på ställen där det finns duktiga spelare att hämta. Och det finns duktiga spelare i Sverige. Så oavsett om det är Kina eller någon annan marknad så kommer de absolut att titta åt vårt håll, säger Wesström.

Annons

Mats Gren fyller i:

- Pengarna är stora där, det är inget snack om det. Sen är den kinesiska ligan kvalitetsmässigt inte alls som en annan liga i Europa, över huvud taget inte. Men det kommer säkert försvinna fler allsvenska spelare dit, det är jag säker på. Men förhoppningsvis inte spelare som är 25-26 år, utan kanske 32 år.

Så hur stora är pengarna i Kina egentligen? I jämförelse med de ligor i Europa som allsvenska lag oftast säljer till - väldigt stora.

IFK Göteborg accepterade ett bud från Tianjin Teda för Lasse Vibe på omkring 25 miljoner kronor, enligt medieuppgifter. Samtidigt var toppklubben i Championship, Reading, berett att betala i nivån 15-16 miljoner för Vibe.

Vibe erbjöds också en saftig lön av Tianjin Teda. Enligt Ekstrabladet skulle han få totalt 75 miljoner kronor på två år i den kinesiska klubben.

Annons

Blåvitts sportchef Mats Gren tror inte att man skulle ha kunnat få samma pengar från en klubb i Europa för Vibe, som av Tianjin Teda.

- Nej, tveksamt. Mycket tveksamt. Det är verkligen mycket pengar i Kina, säger Gren.

Och inte heller Bosse Andersson, sportchef i Djurgården, tror att hans klubb skulle ha kunnat få till en bättre affär kring Erton Fejzullahu i Europa jämfört med vad man fick av Beijing Guoan.

- Vi hade aldrig fått de pengarna utifrån det upplägget. Det blev en lyckad grej med Erton, eftersom vi lånade ut honom och sedan fanns det en option som de utnyttjade. De pengarna hade vi inte fått i Europa, säger Andersson.

Publicerad 2015-03-30 kl 11:40

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto