Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Ny lag kan stänga av fans i tre år - Socialdemokraterna vill skärpa lagen ytterligare

Allsvenskan

Riksdagen skärper lagen så att bråkmakare kan portas i tre år från fotbollsmatcher. Socialdemokraterna vill gå längre efter valet – och införa såväl anmälningsplikt som maskeringsförbud.

- Dagens beslut räcker inte, säger kriminalpolitiske talespersonen Morgan Johansson.

Foto: Scanpix

Morgan Johansson

På onsdagen klubbade riksdagen igenom den lagändring som innebär att personer som begår ordningsstörningar vid idrottsevenemang kan stängas av i uppemot tre år. Precis som tidigare ska en åklagare kunna döma ut tolv månader i taget, men nu vid tre tillfällen istället för ett. Den som stängs av ska kunna överklaga och få sitt ärende prövat i domstol.

Men det var långt ifrån en enad kammare som röstade igenom alliansregeringens proposition. Vänsterpartiet och Miljöpartiet sade blankt nej, bland annat efter att Maria Ferm (MP) i talarstolen efterlyst bevis för att ett förlängt tillträdesförbud verkligen leder till minskad brottslighet.

Annons

Samtidigt deklarerade Socialdemokraterna att man visserligen ställer sig bakom de borgerliga partiernas förslag – men att man inte ser det som tillräckligt långtgående. Den kriminalpolitiske talespersonen Morgan Johansson hade som förslag att även införa maskeringsförbud och ett register där kända huliganer samlas.

- Det som återigen förvånar är den stora oenigheten bland de rödgröna partierna när det gäller denna fråga. Det gäller Socialdemokraternas vilja att gå ännu ett steg längre när det gäller att också införa anmälningsplikt för supportrar med tillträdesförbud, men även Vänsterns och Miljöpartiets motstånd mot att genomföra den skärpning vi nu diskuterar, säger Stefan Svanström (KD).

Enligt honom är det "oseriöst" av Socialdemokraterna att föra fram frågan om anmälningsplikt eftersom sådana åtgärder skulle "medföra omfattande praktiska problem för såväl enskilda som polisen".

Annons

Dessutom pekar Svanström på att det vore oproportionerligt integritetskränkande att tvinga folk att inställa sig vid polisstationer om de begått handlingar utan större värde på straffskalan.

När fotbollskanalen.se talar med Socialdemokraternas kriminalpolitiske talesperson står han dock fast vid sin ståndpunkt.

Vid en eventuell valseger i höst tänker partiet damma av dem gamla utredningen "Mindre våld för pengarna" från 2011 och använda den som underlag till skarpa förslag. Där föreslås bland annat åtgärder som just maskeringsförbud och anmälningsplikt.

- Ja, det kommer vi att göra. Vi tyckte att Björn Erikssons utredning var väldigt bra. Vi kommer hantera frågan på det sättet att vi går igenom förslagen igen, gör en ny beredning och lägger fram de bästa förslagen för riksdagen, säger Johansson.

Annons

Under onsdagens riksdagsdebatt undrade Moderaternas Jan R Andersson varför det största oppositionspartiet framhärdar i frågan om att införa anmälningsplikt trots att den redan varit ute på remiss och inte lett fram till något lagförslag.

- Samtliga remissinstanser har sagt: Nej, det ska vi inte göra. Hela idrottsrörelsen säger nej. Polisen säger nej. Men Socialdemokraterna tycker att detta är ett bra förslag, säger Andersson.

Men enligt Morgan Johansson handlar det om att se till att reglerna kring tillträdesförbud faktiskt kan efterlevas. Han ser det som tandlöst att stänga av huliganer om man inte också kan hålla reda på var de befinner sig, och är säker på att de inte tar sig in på matcher de portats ifrån.

- Det handlar inte heller om alla matcher, utan om vissa högriskmatcher och om de personer man identifierat som de värsta bråkmakarna. Vi måste se till att de inte kommer in på arenorna, säger Johansson.

Annons

Kan det bli aktuellt med anmälningsplikt även i andra sammanhang, utanför sportens värld?

- Vi har ju inte den här problematiken i några andra sammanhang. Det här har varit väldigt tätt sammankopplat med idrotten, och särskilt med fotbollen, även om det ju också förekommit till viss del runt ishockeyn.

Men är det konsekvent att man kan begå ett likartat brott på till exempel en musikfestival – utan att man behöver anmäla sin närvaro på en polisstation i framtiden?

- Ordningen med tillträdesförbud finns ju inte någon annanstans. Det har ju införts just för att man ska hålla bråkstakarna borta från idrottsevenemang. Då måste man se till att reglerna kan följas också. Så länge man inte har ett ordentligt register vid ingångarna på dem som har tillträdesförbud, så att man kan kontrollera dem, är det ett problem. Och så länge man inte kan förvissa sig om att de inte befinner vid arenaområdet under matcherna är det också ett problem.

Annons

När det gäller maskeringsförbudet, hur kombinerar ni den lagstiftningen utan att det uppstår komplikationer ned till exempel religiöst betingade plagg?

- Det tror jag nog att man kan lösa från fall till fall. VI har redan idag ett maskeringsförbud när det gäller demonstrationer, där man gjort gränsdragningar. Inom idrotten finns ett antal exempel på att personer maskerar sig när de ska begå brott, som att tända bengaliska eldar eller bråka. Det borde vara förbjudet för dem att dra på sig en mask innan de skrider till verket. Det är också ett förslag som regeringen ännu inte nått i land med.

Vad säger du om kritiken att oppositionen är helt splittrad i den här frågan?

- Det ser jag nog mest som ett tecken på att regeringen har dåligt samvete för att de inte levererat utifrån Björn Erikssons utredning. Då försöker de skylla ifrån sig på andra. Vad vi gör nu är att vi lägger fram egna konstruktiva förslag och så hoppas vi att de borgerliga ansluter sig till dem.

Annons

Löser ni grundproblematiken att folk slåss på idrottsevenemang genom att införa hårdare straff?

- Nej, man måste ställa sig frågan varför unga killar dras in i det här och skapar sig en identitet genom att slåss. Det är en diskussion om hur samhällsutvecklingen går och den löser vi inte inom ramen för kriminalpolitiken. Det handlar om jobb och utbildning och att skapa framtidstro för människor, men vi måste göra vad vi kan inom det här området också. Huliganerna ska inte kunna hålla på så här och komma undan med det, säger Morgan Johansson

Publicerad 2014-03-06 kl 10:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto