Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Ombudsomröstning i AIK stoppades - men handlingsplan mot hot och trakasserier klubbad

Allsvenskan

SOLNA. En motion som föreslog ombudsomröstning i AIK avslogs under måndagens årsmöte.
Däremot bifölls en motion innehållandes en handlingsplan mot hot, trakasserier och våld, vilket välkomnas av nye ordföranden Eric Ljunggren.
- En handlingsplan i den frågan är en självklarhet, säger Ljunggren till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Under måndagen höll AIK FF i sitt årsmöte, och då blev Metros tidigare chefredaktör Eric Ljunggren framröstad som ny ordförande trots att Per Bystedt var valberedningens förslag. Men det var långt ifrån bara val av ordförande och styrelse som stod på agendan. Bland annat tog de 924 röstberättigade medlemmarna på plats ställning till tio motioner.

En motion som väckte debatt var den som förre Uefa-ordföranden och AIK:s hedersordförande Lennart Johansson skrivit under, tillsammans med Börje Leback och Joakim Helbig. Den föreslog att en medlem skulle kunna agera ombud för 200 andra AIK-medlemmar på föreningens årsmöte.

Annons

"Det hävdas ofta att vi har en levande demokrati i vår klubb. Som ett bevis för detta pekar vi bl.a. på att våra årsmöten samlar hundratals medlemmar. Sanningen är dock att dessa årsmötesdeltagare utgör en klar minoritet av klubbens röstberättigade medlemmar. AIK FF:s senaste årsmöte samlade 154 medlemmar, vilket utgör endast drygt två procent av samtliga röstberättigade medlemmar. Att vi (medlemmar) skulle ha ett väl fungerande demokratiskt inflytande stämmer alltså inte med verkligheten", skrev trion i sin motion.

Men motionen som alltså ville gå ifrån principen att man fysiskt måste närvara på årsmötet för att kunna säga sitt avslogs, med klar majoritet. När mötesordföranden klubbade beslutet följde stora applåder inne i Solnahallen.

Flera motioner bifölls dock. Bland annat fem motioner från en och samma grupp motionärer, vilka bifölls med följande tillägg från styrelsen i samtliga fall:

Annons

"Om styrelsen finner att ovanstående till någon del inte är tillrådligt så har styrelsen, under förutsättning att motionens huvudsakliga syfte upprätthålls, rätt att besluta om avvikelse från ovanstående. Om styrelsen fattar sådant beslut skall beslutet samt en motivering för beslutet göras tillgängligt för AIK FF:s medlemmar via AIK Fotbolls hemsida".

Två av motionerna handlar om att strukturera upp en arbetsordning för styrelsen respektive valberedningen och att den arbetsordningen ska kommuniceras ut till medlemmarna. En motion innebär att alla medlemsbeslut som fattas framöver kommer få ett diarienummer och presenteras på AIK:s hemsida, för att göra "det lättare för såväl medlemmar som styrelse att navigera bland vilka beslut som fattats och hur styrelse och organisation agerat utifrån dem".

Annons

Den fjärde av de fem motionerna som röstades igenom rör en handlingsplan mot hot, trakasserier och våld. I motionen går det att lösa följande:

"Med bakgrund av de många vittnesmål om bristande stöd från föreningen föreslår vi en handlingsplan för att stötta anställda, ideella och förtroendevalda i AIK Fotboll i det fall de utsätts för hot, trakasserier eller våld. Handlingsplanen ska innehålla tre moment, grovt beskrivna nedan, som ska utföras varje gång en medarbetare eller förtroendevald slår larm.

1. Uppmärksamma. Ett stopp av AIK Fotbolls verksamhet där samtliga medarbetare och förtroendevalda informeras om vad som inträffat samt påminns om föreningens policy och handlingsplan.

2. Agera. Kontakt med fristående partner (advokatbyrå, säkerhetsbolag eller liknande expert) för rådgivning om hur ärendet ska hanteras polisiärt samt vilket skydd och stöd som ska sättas in för den utsatte.

Annons

3. Kommunicera. Utan fördröjning ska medlemmar, aktiemarknad och allmänhet informeras om vad som inträffat där föreningen som helhet tar tydligt avstånd från hot, trakasserier och våld".

Vidare står det:

"Detta förutsatt att det inte handlar om hot av den graden, eller ett yttre hot, där en polisutredning eller annan utredning kräver att ärendet behandlas med sekretess. Detta också förutsatt att den som mottagit hoten ger sitt samtycke till att samtliga punkter i föreslagna åtgärdsprogram sätts igång. I det fall den som mottagit hoten inte vill ge sitt samtycke till att samtliga punkter i föreslagna åtgärdsprogram sätts igång, ska endast punkt 2 (Agera) i åtgärdsprogrammet sättas igång. I det fall den som mottagit hotet tillsammans med AIK Fotboll dessutom beslutar att offentliggöra namn på den hotade, ska AIK Fotboll i förhand säkerställa att föreningen är extra vaksam på att ge den hotade sitt fulla stöd".

Annons

Nye ordföranden Eric Ljunggren ser positivt på att riktlinjer för en handlingsplan nu tagits fram och klubbats igenom.

- Att styrelsen ska ha en handlingsplan i den frågan tycker jag är en självklarhet, oavsett motioner. Vi har pratat om transparens, kommunikation, öppenhet och att människor ska känna en stolthet och glädje över att jobba i AIK. Jag tror att det är det sättet vi kan ta AIK till nästa nivå där vi är Nordens ledande fotbollsförening om tio år. Då är det en förutsättning att vi har en handlingsplan och ett sätt att angripa hot och våld på ett sätt som gör att våra medarbetare känner sig trygga, säger Ljunggren till Fotbollskanalen.

I december förra året framkom många uppgifter om att det förekommit hot och trakasserier mot anställda och förtroendevalda inom AIK. Bland annat vittnade flera personer på sociala medier, som antingen är eller har varit anställda/förtroendevalda inom AIK, om den nämnda kulturen. Polisen har varnat för att problemet är störst i AIK av alla klubbar i Sverige, och den nyligen sparkade vd:n Mikael Ahlerup har inte gjort någon hemlighet av att han har saker som hänt honom att berätta om. AIK:s styrelse tillsatte i slutet av december en oberoende utredning för att kunna "kartlägga det senaste årets hot och trakasserier mot anställda och förtroendevalda". Den utredningen skulle vara klar i januari, men är ännu inte genomförd.

Annons

Vad som händer med utredningen nu när en ny styrelse är på plats vill inte ordföranden Eric Ljunggren inte uttala sig om än.

- Det vore naivt och respektlöst av mig att uttala mig i komplicerade sakfrågor och om utredningar som jag själv inte tagit del av. Nu gäller det för mig att sätta mig in i jobbet, förstå vad jobbet går ut på och lyssna på de människor som haft jobbet tidigare, säger han.

Den femte motionen som samma grupp motionärer fick igenom med det tidigare nämnda tillägget från styrelsen är en om en handlingsplan vid rapportering av missförhållanden och oegentligheter. I motionen står det följande:

"Det finns ett stort medlemsintresse av att missförhållanden och oegentligheter inom AIK Fotboll förs upp till ytan och åtgärdas. Under de senaste åren har flera förtroendevalda och före detta anställda vittnat om missförhållanden och oegentligheter inom organisationen. Med missförhållanden och oegentligheter menas oetiska eller olagliga ageranden från anställda, förtroendevalda eller organisationen i sig. Det kan röra sig om exempelvis läckage av information till personer utanför organisationen, externa parters påverkan i interna frågor via anställda eller förtroendevalda, arbetsmiljöbrister, korruption eller stöld. De vittnesmål om missförhållanden och oegentligheter som presenterats har tyvärr stannat som rykten. De har inte anmälts eller utretts. Detta är, eftersom det rör sig om allvarliga anklagelser, mycket beklagligt. En lämplig ordning hade varit att dessa misstankar förts upp till ytan och utretts. Den som beskylls för att upprätthålla eller möjliggöra missförhållanden eller oegentligheter har rätt att genom rättvis prövning få misstankarna borttvättade, samtidigt som medlemmar och aktieägare rätt att genom utredning uppmärksammas om det finns ideella, anställda eller förtroendevalda som skadar föreningen. För att minska ryktesspridning och säkerställa att eventuella missförhållanden eller oegentligheter uppmärksammas, utreds och åtgärdas föreslår undertecknade framtagande av rutiner för rapportering. Detta skulle underlätta rapportering, säkerställa att den som anklagas för oegentlighet får frågan rättvist utredd och prövad samt säkerställa att medlemmar får information om eventuella missförhållanden och/eller oegentligheter i de fall så är möjligt".

Annons
Publicerad 2018-03-13 kl 07:25

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto