Östersund fick nöja sig med kryss

Östersund var på väg mot tredje raka segern. Men Helsingborg och Östersund delade på poängen efter en sen kvittering från hemmalagets Anton Wede.

Östersund är inte en nykomling som ber om ursäkt för sig under klubbens första säsong i allsvenskan.

Ett nytt bevis för det kom på Olympias soldränkta gräsmatta på onsdagskvällen.

Efter två raka hemmasegrar — 1—0 mot Kalmar FF och 2—0 mot IFK Göteborg — tog Östersund tag i taktpinnen direkt mot Helsingborg. Övertaget gav även utdelning i den 20:e minuten, när en hörna skarvades fram till amerikanen Andrew Stadler som ostörd kunde stöta in 1—0 vid bortre stolpen.

När första halvleken var över hade Saman Ghoddos dessutom hunnit pricka ribbans överkant och Östersund hade så långt ett bollinnehav på hela 66 procent.

- Ganska behagligt för oss så här långt. Vi vet våra roller på planen och det gör det enkelt, konstaterade målskytten Stadler i en halvtidsintervju med C More.

Helsingborg, med tre raka hemmasegrar i ryggen, hade en del att grubbla över och försökte störa motståndarnas bolltrillande mer efter paus.

Då blev skåningarna vassare.

Martin Christensen fick tidigt ett riktigt bra skottläge från höger, men Jamal Blackman lyckades med nöd och näppe rädda. Några minuter senare nickade Peter Larsson en hörna som Dennis Widgren räddade på mållinjen.

Widgren var långtifrån lika lyckad när Helsingborg till slut kvitterade i 81:a minuten. En slarvig felpassning på egen planhalva ledde fram till Anton Wedes 1—1-mål.

På slutet hade båda lagen — Samuel Mensah i ÖFK och Matthew Rusike i HIF — chanser att avgöra, men det blev inga fler mål.

Graham Potter-tränade Östersund fortsätter trots poängförlusten att imponera under sin första säsong i högsta serien. Med 15 poäng på 10 matcher ligger laget på tabellens övre halva, där man mycket väl kan bli kvar framöver.

Helsingborg har lika många poäng som Östersund, men sämre målskillnad.

Helsingborgs elva: Chencinski - Andersson, Larsson, Helstrup, Eriksson - Atakora, Achinioti-Jönsson, Wede, Christensen - Rusike - Larsson

Östersunds elva: Blackman, Mukiibi, Papagiannopoulos, Atta, Widgren - Mensah, Bergqvist, Nouri, Ghoddos - Stadler, Smajic