Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

Så ska supporterföreningar inkludera kvinnor bättre - med hjälp av handbok

Allsvenskan

Hur ska kvinnor inkluderas bättre i supporterkulturen?
Nu har ett nätverk som driver frågan tagit fram en handbok för att svara på det.
- Vi ville få fram något mer konkret för att hjälpa supporterorganisationer, säger Anna Pierre, AIK-supporter.

Foto: Bildbyrån.

För andra året i rad har "Nätverk för kvinnor inom supporterkulturen" haft sin sommarträff.

Det var under förra veckan som träffen var och resultatet blev en handbok, som ska ge råd och tips på hur supporterföreningar kan jobba för att bli mer inkluderande. Fokuset ligger på inkluderandet av kvinnor men initativtagarna menar också att många av punkterna är lika aktuellt för inkludering av flera olika grupper i samhället.

Handboken består av tio punkter och tar bland annat upp att det krävs en avdramatisering och attitydsförändring kring kvinnors intresse i supporterlivet.

- Att vara kvinna och supporter ses fortfarande idag som något annat än det manliga dito, ambitionen i det långa loppet är att sudda ut könsepitetet och bara ses som supportrar. Men det kräver vissa förändringar i hur organisationer kommunicerar och agerar, säger Linda Malvén, IFK Göteborgsupporter och medlem i nätverket, i ett pressmeddelande.

Annons

Efter förra årets träff berättade medlemmar i nätverket att det ofta känns som att kvinnors supporterintresse inte tas på allvar och att det behöver få en ändring.

- Det är inga svåra saker, utan enkla tips och råd, men det kan göra att fler tjejer kan känna sig välkomna i supporterkulturen. Något som alla supporterföreningar borde vinna på.

En av supporterföreningarna som ser många fördelar med handboken är Guliganerna, Elfsborg.

- Jag ser jättepositivt på det. Det underlättar att det är konkreta punkter som läggs fram. Då kan man gå igenom och se: "Har vi gjort det här och det här?", säger ordförande Isak Edén.

Föreningen jobbar redan enligt några av de punkter som handboken tar upp, men understryker att sådana här initiativ hjälper till att utveckla supporterkulturen och alltid är välkomna. 

Annons

- Det här är självklart något vi ska ta upp inom föreningen. Vi har kommit ganska långt med det här, vi har representation i styrelsen och valberedningen, och det finns supportergruppering för tjejer som stöttar Elfsborg. Men man kan alltid bli bättre och det här är ett ständigt arbete, när det gäller att inkludera så väl tjejer som barn och nyanlända. Det här är en viktig fråga.

Fotbollskanalen har försökt att nå en rad andra supporterföreningar men de har antingen avböjt att kommentera handboken eller inte gått att nå.

Handbokens tio punkter

Handbokens tio punkter

1. Inkluderande bildval

Tänk på att de bilder ni sprider ska inkludera alla, både olika kön, etnicitet, ålder, sexuell läggning, funktionsvariationer och religion. Detta för att alla dessa personer finns på läktarna och ska känna sig representerade. 

2. Avdramatisera kvinnors supporterskap

Inom gruppen kvinnliga supportrar innefattas olika åldrar, etnicitet, sexualitet, plats på läktaren, engagemang och eventuell grupptillhörighet. Att se kvinnor som en homogen grupp kan späda på fördomar och stereotyper. Genom att avdramatisera kvinnors supporterskap kan alla olika typer av kvinnliga supportrar blomstra och epitetet ”kvinnliga” till slut raderas.

3. Undvik stereotypisk rolltillsättning

Försök motverka stereotyperna och var uppmärksam på att kvinnor och män lätt hamnar i stereotypa föreningsroller. Det är vanligt att kvinnor blir sekreterare eller får rollen som fixare, projektledare eller andra stöttande positioner. 

4. Separata arrangemang som inkörsport

För att underlätta för kvinnor att ta steget in i supporterlivet kan det vara bra att skapa separata forum för detta. Syftet är inte att isolera kvinnor från övriga supportrar utan för att skapa en trygg upplevelse för den osäkra, som sedan kan ta vidare kliv i sitt supporterskap och bli en del av gemenskapen.

5. Stadgarna som verktyg

Se över föreningens stadgar och vad som står där om likabehandling, inkludering och vilka föreningen ska representera? Många föreningar har redan idag stadgar som understryker vikten av att alla ska känna sig välkomna, om inte, fundera över om de behöver uppdateras.

6. Välkomna nykomlingar

Skapa öppna och trygga rum där alla känner sig välkomna oberoende av olikheter.  Arbeta både uppsökande och mottagande. Precis som att alla inte vågar ta första steget själv finns det andra som föredrar att göra det.

7. Skapa sociala sammanhang

Detta kan t ex ske genom en renodlad tjejsamling inför en match eller att människor med olika kön, etnicitet, ålder, sexuell läggning, funktionsvariationer och religion är med och anordnar träffar vilket gör det lättare att gå dit.

8. Inkluderande jargong

Fundera ur olika människors positioner på hur språkbruk och jargong kan uppfattas. Det som någon inte tycker är ett problem kan vara jobbigt för någon annan. Fyll på med kunskap där det behövs, t ex om hbtq-personers situation. 

9. Se inte jämställdhet som en kvinnofråga

Lägg inte bördan på den som är i minoritet. Skapa utrymme för att problem ska kunna lyftas. Ibland kan det tom vara en fördel att den som är i majoritet och i maktposition, tar ställning i jämställdhetsfrågor.

10. Ifrågasätt inte supporterskap

Alla olika typer och varianter av utövande behövs. Det är ok att t ex vara tjej och bara vilja gå på fotboll och umgås.  Alla ska få gå på fotboll på sitt eget vis.

Taget från projektets hemsida.

Publicerad 2017-06-28 kl 14:43

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto