Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

SvFF om nya mötet, premiärerna och cupen: "Planerar för alla möjliga scenarier"

Allsvenskan

På fredagen väntar ett nytt möte med FHM för svensk fotboll.
Vad man ska förvänta sig för svar kring premiärerna - och vad som kan hända med svenska cupen är fortsatt höljt i dunkel.
- Vi får planera för alla möjliga scenarier, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Håkan Sjöstrand.

I förra veckan var Svensk Elitfotboll, intresseorganisationen för klubbarna i allsvenskan och superettan och Svenska Fotbollförbundet med Riksidrottsförbundet på möte hos Folkhälsomyndigheten. Fotbollen presenterade då sitt protokoll (gällande hur man ska kunna minimera smittspridningen men ändå spela) för hur man tänkt att fotbollen ska kunna starta upp igen.

Under gårdagen gick SvFF så ut med att man kommer att få återkoppling på fredag då ett nytt möte är inbokat.

Men alla som hoppas på att man får tummen upp för spel redan i övermorgon får stilla sig lite. Håkan Sjöstrand som är generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet vet helt enkelt inte vad man ska förvänta sig.

Annons

- Jag vill inte spekulera kring det. Vi har vid vårt senaste möte redogjort för hur vi ser på situationen och hur vi genom de protokoll som är framarbetat kan hantera och spela fotboll på ett ansvarsfullt och tryggt sätt. Det är vad vi redogjort för FHM och sedan får vi se hur de bedömer detta och det får vi en återkoppling av nu på fredag. Och vi får heller inte glömma att den professionella delen av svensk fotboll är en yrkesgrupp som är något helt annat än att ”kicka lite boll” som givetvis ska förhålla sig till de riktlinjer som utfärdas precis som andra yrken och branscher skall sköta och ansvara för sina områden. Fotbollen ska ta ansvar för att säkerställa sina åtaganden precis som till exempel restauranger och barer skall säkerställa och ta ansvar för att de följer sina riktlinjer. Det anser jag vara ett rimligt förhållningssätt.

Annons

Ni vet inte så mycket vad som kommer att hända på fredag?
- Nej.

Så ni har mest fått en tid och plats för ett nytt möte?
- Exakt, vi ska få en återkoppling utifrån det vi redogjorde för vid vårt senaste möte.

Hur lång tid kan man vänta med ett grönt ljus för elitidrott, med tanke på framför allt 14 juni då herr- och damallsvenskan är satt att börja?
- Ju förr vi får ett besked, desto bättre naturligtvis. En viktig aspekt att beakta är att fotboll är binärt i sin företeelse. Den logiken skiljer sig en hel del från andra verksamheter, en industri kan man exempelvis starta upp till 10, 20 procent för att sedan växla upp ytterligare, medan i idrotten så spelar vi en serie eller inte. Det går inte att spela allsvenskan eller svenska cupen till 10 eller 20 procent. Den logiken är viktig att ha med sig i sammanhanget. 

Annons

Svenska cupen är planerad att spela den 1 juni. Om ni inte får varken bu eller bä nu på fredag, hur blir det med cupen då?
- Vi avvaktar och ser vilken återkoppling vi får. Det får vägleda oss, i stället för att nu spekulera i olika scenarier.

Har ni diskuterat att ställa in cupen, för jag misstänker att allsvenskan är överordnad?
- Så som situationen är och har varit så får vi planera för alla möjliga scenarier, sedan får vi löpande fatta beslut utifrån det vi har att förhålla oss till.

Folkhälsomyndigheten har hela tiden varit tydligt med att man inte tänkt att ge besked kring enskilda evenemang eller idrotter. Allt talar alltså för att förbudet mot idrott på seniornivå först måste lyftas.

På frågan om fotbollen skulle kunna vara ett undantag med tanke på hur många människor som utövar sporten och som berörs i övrigt svarar Sjöstrand.

Annons

- Det övergripande förhållningssättet har ju varit att vi i Sverige tillämpat ett stort medborgaransvar. Det ansvaret ska ju omfatta alla våra medborgare, oavsett om man gillar fotboll eller något annat och leva upp till de föreskrifter och allmänna råd som gäller. Sedan har vi presenterat de åtgärder som vi kan vidta för att komma igång och spela fotboll vilket Sef drivit och jobbat fram och det finns liknande protokoll för EFD och ettan där man också tittat och jobbat med detta. Och kan man vidta de åtgärder som presenterats tycker vi att det är rimligt att vi också kan spela fotboll, om FHM bedömer att de uppfyller de krav som finns.

Upplever du situationen som stressande? Folk är sugna på fotboll och det kommer besked från Tyskland, Danmark och Norge att det kan bli fotboll. Här dröjer det lite.

Annons
- Det är positivt och bra att man successivt börjar komma igång igen och sedan hoppas vi att det fungerar och att vi också ska kunna komma igång här i Sverige. Men det är inte vi som beslutar men kan man spela i andra länder utifrån de protokoll som framarbetats där så borde vi också utifrån det förhållningssätt vi har i Sverige kunna komma igång.

Hur ser reservplanen ut om man behöver skjuta på det ytterligare?
- Vi har en scenarieplanering för fotbollen som vi successivt får anpassa och se över. Vi får förhålla oss till de beslut som tas ha en planering för det naturligtvis.

Du vill inte berätta vad plan b är?
- Nej, det finns ingen anledning att spekulera i olika delar, men vi jobbar kontinuerligt med frågan och många har gjort det under en längre tid för att kunna hantera olika scenarier.

Publicerad 2020-05-13 kl 14:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto