TV: Bajens nya taktik bakom segrarna: "Inte tillräckligt material för framtidens fotboll"

Hammarbys tränare Nanne Bergstrand har, i alla fall tillfälligt, slängt tanken om "framtidens fotboll" i papperskorgen. En mer cynisk fotboll har nu lett till två raka segrar.
- Det var efter AIK-matchen jag tog beslutet. Vi har inte tillräckligt bra material för den andra fotbollen, säger Bergstrand.

STREAMA PÅ MÅNDAG

Hammarbys tränare Nanne Bergstrand valde att fortsätta med det 4-4-2-system som laget spelade med i senaste matchen mot Gefle, hemma mot Kalmar FF under söndagen. Det ledde till en ny seger för de grönvita, inför 18 134 åskådare på Tele2 Arena.

Men det var Kalmar som började bäst. Bortalaget skapade många farligheter i inledningen av den första halvleken. Bajens målvakt Ögmundur Kristinsson fick göra några svettiga räddningar och ibland saknades den sista skärpan i avsluten från de rödvita. Men istället för att KFF gjorde 1-0 var det Hammarby som tog ledningen efter en halvtimmes spel. Erik Israelsson föll i straffområdet på en hörna, efter en förseelse av Jonathan Ring, och Glenn Nyberg pekade på straffpunkten. Kennedy Bakircioglu stegade fram och tryckte in 1-0 i ena krysset.

Efter målet skapade båda lagen någon het chans, men i paus stod det fortsatt 1-0. I inledningen av den andra halvleken rasslade det dock till i ena nätet igen. Kalmar satte 1-1, genom Romario. Mittfältaren fick bollen i straffområdet efter att Philip Haglund liggandes inte fått till en tillräckligt hård eller välriktad rensning och klippte till. Kristinsson var på bollen, men klarade inte av att hålla den borta från målet.

I den 59:e minuten tog Hammarby sedan ledningen igen. Johan Persson fick bollen nära straffområdeslinjen och testade att skjuta. Avslutet blev inte alls vad han tänkt sig, utan mer en strumprullare. Den touchade dock på en Kalmar-spelare, ställde målvakten Ole Söderberg helt och bollen rullade sakta in i nätet.

Kalmar fick aldrig riktigt till någon kvitteringsforcering, och matchen slutade 2-1. Bajen kunde till och med kosta på sig att missa en straff i den 93:e minuten. Erik Israelsson sköt i stolpen.

Nu har Hammarby fem poäng ner till Djurgården på kvalplats, och gick i och med segern om Helsingborg i tabellen. Kalmar har en poäng mer än Bajen.

Efter matchen förklarade Hammarbys tränare Nanne Bergstrand att de grönvita valt att gå ifrån tanken om "framtidens fotboll" och att det är de som gör att försvarsspelet varit bättre i de senaste två matcherna.

Vi spelar en mycket mer försiktig fotboll. Den fotboll vi spelade tidigare var framtidens fotboll. Hammarby ska vara tacksamma att de har fått chansen att ta del av den, sen har det inte räckt till hela vägen. Vi är väldigt tacksamma över att vi har provat den grejen, men sen räcker inte materialet i Sverige till för att spela den fotbollen. Vi har i alla fall inte lyckats få det materialet. Då måste man ju för att överleva i den här fotbollen välja en mer följa John-fotboll. Det beslutet har jag tagit. Vi valde att göra så efter AIK-matchen, säger Bergstrand.

Var det ett svårt beslut?
- Nej, vi gjorde likadant förra året. Som tränare måste du klara av olika typer av spel. Jag är väldigt tacksam, och det borde Hammarby också vara, att vi testat. Hade vi inte gjort det så hade vi aldrig vetat om det går.

Kan du tänka dig att ändra igen i framtiden?
- Kan inte svara på det. Men man måste göra ett val i Hammarby efter den här säsongen, om vilken typ av fotboll man vill spela. Sen får man skaffa spelare efter det.

Varför har ni inte fått fram det materialet som behövs för den typen av fotboll som ni gått ifrån?
- Det får du fråga andra.

Tror du det nya spelet kan lyfta er i tabellen?
- Det kommer det säkert göra, om vi inte får för mycket skador. Det kräver helt andra spelartyper. Men ska vi bli giftiga så att vi kan såra motståndet måste vi kunna kontra bort mer än vi klarar av i dag, säger Bergstrand.

Hammarby: Kristinsson; Saevarsson, Aidoo, Boo Wiklander, Solheim; Bakircioglu, Persson, Haglund, Israelsson; Smarason, Alex.

Kalmar: Söderberg; Nouri, Biskupovic, Elm, Larsson; Hallberg, Silva Lima, Pereira, Ring; Söderqvist, Elm.

-
-
Publicerad 2016-08-07 kl 16:54

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.