TV: Goitom hjälte i ny AIK-seger - Elfsborg indraget i bottenstriden

SOLNA. Trots flera brända jättelägen vann AIK mot Elfsborg.
Nu sätter de svartgula press på sina toppkonkurrenter, medan de gulsvarta blivit indraget i bottenstriden.
- Jag har svårt att göra de enkla målen, säger AIK:s matchhjälte Henok Goitom till C More efter matchen.

I veckan har Elfsborg gjort klart med tre nyförvärv; ytterbacken Frederik Holst (från Sparta Rotterdam), forwarden Chinedu Obasi (senast från Bolton) och yttern David Boysen (senast från Beitar Jerusalem). Men bara en av dem, Holst, kom till spel under söndagen borta mot AIK. Och dansken kunde inte stoppa sitt nya lag från att åka på sin fjärde raka förlust.

AIK vann nämligen med 1-0, inför 13 537 åskådare på Friends Arena. De svartgula skapade mest och var nära att måla redan efter två minuters spel. Då spelade Daniel Sundgren fram till en fristående Henok Goitom nära mål, men forwarden avslutade i stolpen och returen lyckades han inte peta in i nät trots att Elfsborgs keeper Kevin Stuhr Ellegaard hamnade bakom honom. Istället fick Sundgren chansen från nära håll men hans skott täcktes bort av Jesper Manns.

I den åttonde minuten fick Tarik Elyounoussi ett vasst läge att göra 1-0 på, men hans avslut fri mot Stuhr Ellegaard efter en långboll av Sebastian Larsson var inte tillräckligt för att överlista bortamålvakten. AIK skulle också bränna ytterligare en het chans innan man prickade rätt - och inte vilken chans som helst. För i den 52:a minuten blev Henok Goitom totalt fri bara någon meter ifrån mål, efter pass av Daniel Sundgren, och forwarden skulle då bara rulla in bollen i bortre hörnet. Men avslutet gick i stolpen.

Sex minuter senare fick dock AIK - och Goitom - jubla. Tarik Elyounoussi spelade sin forwardspartner fri i djupet och då petade Goitom bollen förbi en utrusande Kevin Stuhr Ellegaard innan han rullade in 1-0 i öppet mål.

Hur nära Elfsborg var en kvittering? Inte särskilt, men AIK:s målvakt Oscar Linnér tvingades i alla fall sträcka ut rejält på ett Per Frick-avslut från nära håll i den 76:e minuten.

Matchen slutade 1-0 till AIK, som nu leder allsvenskan med tre poäng före tvåan Hammarby. Bajen möter fyran Norrköping under måndagen och går upp på samma antal poäng som AIK vid seger.

- Jag tycker att vi ägde matchen. Sedan hade vi för lite tålamod i första halvlek vilket gjorde att vi fick lite kontringar emot oss. Men vi snackade om det i halvtid, att vi skulle gå ut och köra i andra halvlek och ha lite tålamod så att de skulle få springa ännu mer, och det öppnade sig, säger AIK:s matchhjälte Henok Goitom till C More efter matchen.

Goitom är nöjd med det läckra målet efter missarna tidigare i matchen.

- Jag har svårt att göra de enkla målen, det är de svåra som det blir mål på. Det blir skillnaden när vi nu står och pratar, hade det blivit 0-0 hade jag fått säga att det var mitt fel. Nu blev det revansch, och det var skönt att ta tre poäng, säger han.

Om den missade jättechansen där han träffade stolpen i ett helt öppet läge säger Goitom:

- Jag tyckte att bollen var närmast högerfoten, så jag tänkte att jag skulle ta den. Jag ville kanske synas lite på Youtube?

För Elfsborgs del är det bottenstrid som gäller i dagsläget, efter att både Sirius och Brommapojkarna vunnit i dagarna. Det är bara en bättre målskillnad som håller Borås-laget över kvalstrecket.

Se AIK:s 1-0-mål i spelaren ovan.

AIK:s lag: Oscar Linnér - Alexander Milosevic, Per Karlsson, Robin Jansson - Daniel Sundgren, Sebastian Larsson, Enock Kofi Adu, Kristoffer Olsson, Heradi Rashidi (Haukur Hauksson 81) - Tarik Elyounoussi (Nicolas Stefanelli 81), Henok Goitom

Elfsborgs lag: Kevin Stuhr Ellegaard - Frederik Holst, Ibrahim Dresevic, Joakim Nilsson, Jesper Manns (Rami Kaib 80) - Simon Lundevall (Jesper Karlsson 62), Robert Gojani, Samuel Holmén, Daniel Gustavsson - Stefan Ishizaki (Viktor Prodell 80) - Per Frick